|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 15:22
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
tatarto |
#702622 Wysłany:
27 Lis 2013, 11:42; Temat postu: Nie pali, nie kręci |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Andrzej
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
|
Witam,
mam problem z moim Grande Punto 1.2 z LPG.
Ok. miesiąc temu odpaliłem samochód pojechałem po moją żonę pod jej pracę zgasiłem silnik i po ok 5 minutach chciałem go ponownie odpalić i nic, nie kręcił, szyby słabo się przesuwały (ogólnie tak jakby akumulator padł) po ok 40 minutach samochód odplalił normalnie jak gdyby nigdy nic. Pomyslałem dobra coś sie zblokowało.
Przez ponad miesiąc był spokój aż do dziś.
Odpaliłem rano samochód (bezproblemowo) i pojechałem do pracy. Gdy już dojeżdzałem i zacząłem parkować przestało mi działać wspomaganie i dodatkowo zaświeciły się kontrolki ABS oraz akumulatora. Po zaparkowaniu bez wspomagania próbowalem odpalić silnik żeby sprawdzić czy będzie wspomaganie i nie mogłem nic zrobic - silnik nie kręcił. Po 50 minutach poszedłem do samochodu i sprawdziłem i co... Odpala, nie świecą się kontrolki i działa wspomaganie. Odpaliłem go 2 razy i w obu przypadkach wysztsko działało bezproblemowo.
Czy ktoś wie co się może dziać z moim Punto?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź (nie znam się na samochodach więc sam nic nie wymienie i sam też nic nie sprawdze)
|
|
Góra |
|
 |
|
|
DeviLL |
#702630 Wysłany:
27 Lis 2013, 12:25; Temat postu: Re: Nie pali, nie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 13 Sie 2008, Posty: 1336 Pomógł: 7
|
Podjedź do aso fiata , niech badają bo oznaki masz jakby wszystko pod maską było do zmiany. Mógłbym wymienić sporo części do sprawdzenia ,ale się nie znasz i napewno nie masz profi aparatury np do mierzenia stanu akumulatora czy też sprawdzenia wiązki czy nie popękała gdzieś itd.
_________________ K&N - 3" - GT1446 - 3" DP - sport kat 100cpsi - 2,5" 310ccm CorsaOPC , 550x180x65 fmic
209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl
|
|
Góra |
|
 |
spyd666 |
#702637 Wysłany:
27 Lis 2013, 14:00; Temat postu: Re: Nie pali, nie kręci |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Wojtek
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 27 Paź 2006, Posty: 17
|
tatarto napisał(a): Odpaliłem rano samochód (bezproblemowo) i pojechałem do pracy. Gdy już dojeżdzałem i zacząłem parkować przestało mi działać wspomaganie i dodatkowo zaświeciły się kontrolki ABS oraz akumulatora. Po zaparkowaniu bez wspomagania próbowalem odpalić silnik żeby sprawdzić czy będzie wspomaganie i nie mogłem nic zrobic - silnik nie kręcił. U mnie takie objawy były gdy okazało się, że pada alternator. Tzn przestało działać wspomaganie i zaświeciły się dokładnie te dwie kontrolki. Świadczyło to o braku ładowania akumulatora, aby auto odpalić po takiej sytuacji trzeba było go ponownie naładować z zewnątrz. Ale jeżeli Twoje auto później odpala bez problemów to znaczy ma z czego pobrać prąd... Dziwne. Jednak polecam sprawdzić ten alternator czy gdzieś tam coś nie przerywa. 
_________________ Pozdrawiam SpyD
|
|
Góra |
|
 |
tatarto |
#702640 Wysłany:
27 Lis 2013, 14:06; Temat postu: Re: Nie pali, nie kręci |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Andrzej
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
|
Dzięki za podpowiedzi. Mam nadzieje, że to nic poważnego  a zastanawiam się czy to może być wina LPG? bo dzisiaj jak i miesiąć temu samochód uruchamia sie oczywiscie na benzynie ale bez trybu przełączania się na gaz... mam nadzieje że dojade do mechanika 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|