|
Obecny czas: 15 Maj 2025, 07:05
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
bumar1 |
#705492 Wysłany:
15 Gru 2013, 00:33; Temat postu: Głośna praca silnika 1.4 benzyna/2007 r. |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: GRUDZIĄDZ Rejestracja: 29 Lip 2008, Posty: 130
|
Witam, piszę z prośbą o informację, ponieważ do niedawna jeździłem PUNTO GO !, benzyna z 2001 r. Byłem bardzo zadowolony z tego samochodu. W zasadzie przejeździłem nim 12 lat bez poważniejszych problemów. Sprzedałem go w tym roku i kupiłem PUNTO GRANDE 1.4 benzyna z silnikiem 75 KM, z 2007 roku. Nie jestem jednak z niego tak zadowolony jaki byłem z PUNTO GO. Ten obecny (GRANDE) pali więcej o ok. 1,5 do 2 litrów benzyny więcej. I co mnie najbardziej denerwuje jest bardzo głośny. Hałas jest taki jakby gdzieś była dziura w układzie wydechowym i spaliny "biły" w płytę podłogową. Ten hałas jest słychać i czuć w nogach ułożonych na pedałach. Najbardziej przy obrotach 2 - 2,5 k. Myślałem, że to wina dziurawego tłumika. Wymieniłem na nowy i żadnej poprawy. Niestety jest zima, ja nie mam garażu i nie mogę nawet dobrze zdiagnozować tego hałasu ponieważ przód silnika osłonięty jest plastikową osłoną. Proszę więc użytkowników tego auta z tym silnikiem o informacje czy te silniki pracują tak głośno czy szukać gdzieś przyczyny tego hałasu. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#705530 Wysłany:
15 Gru 2013, 09:42; Temat postu: Re: Głośna praca silnika 1.4 benzyna/2007 r. |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
Gdy ja przesiadalem się z P II na grande miałem wrażenie ze auto jest mniej zwinne niż poprzednik . spala on trochę więcej ale tez ma większą masę . silnik nie jest za głośny przy oryginalnym tlumiku , po zmianie na tzw dedykowany to juz inna bajka znam to bo mam zamiennik i jest dużo głośniej . Sprawdź osłony termiczne tłumika lub kolektora wydechowego może to one wpadają w drgania i generują hałas trzeba tez sprawdzić osłonę pod silnikiem czy nic się nie poluzowalo . Ale to juz kanał potrzebny
|
|
Góra |
|
 |
bumar1 |
#705540 Wysłany:
15 Gru 2013, 11:48; Temat postu: Re: Głośna praca silnika 1.4 benzyna/2007 r. |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: GRUDZIĄDZ Rejestracja: 29 Lip 2008, Posty: 130
|
Bardzo dziękuję za Twoją opinię. Cała pociech w tym, że ten hałas to nie jest cecha charakterystyczna tego modelu. Tłumik faktycznie kupiłem zamiennik. Ten stary (miał tylko 1 rok). Ten nowy okazało się, że jest produkowany przez tą samą firmę. Mam jednak wrażenie, że tłumiki są puste w środku. Owszem tłumią hałas ale mają też takie specyficzne "dudnienie" jak beczka blaszana. Jestem więc zmuszony zaczekać do wiosny i wszystko sprawdzić od dołu. Pokrywa silnika jest przykręcona dobrze bo tylko ją sprawdziłem wymieniając tłumik. Hałas osłon termicznych to raczej nie jest. Hałas, o którym pisałem przypomina hałas skrzyni biegów z kompletnie zużytymi wszystkimi łożyskami. Po nagrzaniu silnika jest trochę ciszej. W każdym razie dzięki za pomoc. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|