|
Obecny czas: 15 Maj 2025, 07:21
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mgregor |
#710717 Wysłany:
13 Sty 2014, 15:14; Temat postu: Żółty wykrzyknik, wyłączony S&S, szarpanie. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 16 Maj 2012, Posty: 103 Pomógł: 2
|
Witam
Grande Punto, 1.4/77 KM/30k przebiegu.
Przed świętami awaria: po wciśnięciu sprzęgła autem szarpnęło, na konsoli zapalił się żółty wykrzyknik i wyłączył się Start&Stop. Po odpuszczeniu gazu autem szarpało. Jakoś zjechałem na pobocze, wyłączyłem silnik, włączyłem ponownie. Wykrzyknik zniknął. S&S działał poprawnie. Przejechałem 2-3 km i znowu to samo. Znowu pobocze, wyłączyć, włączyć - wszystko ok. Potem jeszcze tak ze 4-5 razy. Jakoś dojechałem do domu. Następnego dnia, wsiadłem, odpaliłem i jeździłem cały dzień bez problemów.
Do zeszłego tygodnia jeździłem bez problemów. Profilaktycznie odstawiłem auto do ASO (auto na gwarancji). Stwierdzili zbyt niskie napięcie ładowania akumulatora - 12V (z tego co czytałem powinno być 14.4V). Wymienili alternator. Wyjechałem z warsztatu, przejechałem może z 15 km i znowu to samo. Dzisiaj zostawiłem je jeszcze raz.
W instrukcji jest napisane, że zaświecenie się żółtego trójkąta i wyłączenie S&S wskazuje na uszkodzenie S&S ale czegoś takiego serwis nie wykrył. Nie świeciła się też kontrolka poduszki, wspomaganie działało ok. Kiedy auto stało na światłach na luzie jakby troszkę bardziej było czuć wibracje od silnika na nadwoziu.
Czy ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam mgregor
_________________ ************************************* This is my Punto. There are many like it, but this one is mine. My Punto, without me, is useless. Without my Punto, I am useless. *************************************
|
|
Góra |
|
 |
|
|
DeviLL |
#710722 Wysłany:
13 Sty 2014, 15:48; Temat postu: Re: Żółty wykrzyknik, wyłączony S&S, szarpanie. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 13 Sie 2008, Posty: 1336 Pomógł: 7
|
Szarpanie zwyczajowo było powodowane zapłonem czyli cewka,przewody,świece,itp. elementy. Teraz jest taka elektronika ,że można wymienić wszystko co masz w aucie ,a tylko dobry szpec Ci to ogarnie więc takiego szukaj w okolicy 
_________________ K&N - 3" - GT1446 - 3" DP - sport kat 100cpsi - 2,5" 310ccm CorsaOPC , 550x180x65 fmic
209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl
|
|
Góra |
|
 |
mgregor |
#710724 Wysłany:
17 Sty 2014, 16:25; Temat postu: Re: Żółty wykrzyknik, wyłączony S&S, szarpanie. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 16 Maj 2012, Posty: 103 Pomógł: 2
|
Sam nie wiem... Poczekam na to, co znajdą tym razem. I jak to mówią "Do 3 razy sztuka" a potem niech Fiat Auto Poland się tym zajmie. Boję się oddawać auto do nie-ASO bo jest na gwarancji. Oddam, ktoś coś spierdzieli jeszcze bardziej i nagle się okaże, że gwarancja anulowana...
[ Dodano: 15 Sty 2014 13:41 ]
Puntek 3 raz już w serwisie. Odebrałem go wczoraj, przejechałem 100 km, dzisiaj stanąłem na światłach, silnik czknął i teraz trójkąt świeci się już ciągle (poprzednim razem wystarczyło wyłączyć silnik i włączyć). Dodatkowo na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Pedał sprzęgła". Po podłączeniu do komputera pokazuje się błąd czujnika pedału sprzęgła. Odczyt nieznany. Stoi w serwisie do jutra.
[ Dodano: 15 Sty 2014 16:59 ]
Wymieniają czujnik. Jutro ok. 14 do odbioru. Zobaczymy ile pojeżdżę ;-)
[ Dodano: 17 Sty 2014 16:25 ]
Puntek 3 raz wrócił z serwisu. Diagnoza? Uszkodzony czujnik pedału sprzęgła. Wymieniony. Jezdziłem caly wczorajszy wieczor i dzisiaj rano. Problem jak na razie nie wystapil.
_________________ ************************************* This is my Punto. There are many like it, but this one is mine. My Punto, without me, is useless. Without my Punto, I am useless. *************************************
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|