|
Obecny czas: 04 Maj 2025, 07:18
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
maciekz89 |
#711570 Wysłany:
18 Sty 2014, 09:30; Temat postu: Szyba się opuszcza, ale nie podnosi się |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Maciek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Sokółka Rejestracja: 01 Maj 2011, Posty: 43
|
Witam! Mam mały problem z szybą pasażera. Szyba się opuszcza, ale nie podnosi. Na wtyczce przy silniczku w drzwiach jest napięcie podawane do otwierania i zamykania, identyczne, tylko przepływ w odwrotnym kierunku. Co jest dziwne, szyba zamknęła się, jak przeciąłem kable i podłączyłem na odwrót. Wcisnąłem otwieranie i się zamknęła. Ma ktoś jakieś pomysły?
|
 |
|
|
Edimixer |
#711615 Wysłany:
18 Sty 2014, 16:01; Temat postu: Re: Szyba się opuszcza, ale nie podnosi się |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
|
Tak jest także po naciśnięciu przełącznika po stronie pasażera? Wygląda na to, że nie zwiera przełącznik jeśli po zmianie kabli szyba się podnosi, bo przełączniki w stanie spoczynku podają masę. Musisz wymienić przełącznik.
|
|
Góra |
|
 |
maciekz89 |
#711734 Wysłany:
19 Sty 2014, 12:34; Temat postu: Re: Szyba się opuszcza, ale nie podnosi się |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Maciek
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Sokółka Rejestracja: 01 Maj 2011, Posty: 43
|
No to trzeba będzie spróbować. Od kierowcy szyba całkiem przestała działać, też obstawiam przełącznik 
|
 |
PZ_Punto |
#712150 Wysłany:
21 Sty 2014, 17:17; Temat postu: Re: Szyba się opuszcza, ale nie podnosi się |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Taki urok elektrycznych szyb w Punto I. Niestety. Założę się, że jak temperatury wrócą do minimum + 10 C. to szyba będzie sie podnosić. Co możesz zrobić to rozebrać przełącznik i oczyścić styki. Mam na myśli styki wewnatrz przełącznika, a nie te od gniazda kabli. Trzeba rozlutować przycisk. Robiłem to miesiąc temu. Zbiera się na nich taka śniedź, nalot, czy jak to nazwać. Pomaga to trochę, ale szału nie ma niestety  U mnie po tym zabiegu w plusowej temperaturze szybę podniesie, ale w minusowej już nie. Oczywiście potwierdzam, że jak podasz napiecie bezpośrednio na silnik, to szyba elegancko się podnosi :-/
_________________ Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D. www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych. Zapraszam!
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|