|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 14:23
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pawkpl |
#717879 Wysłany:
23 Lut 2014, 22:59; Temat postu: Trwałosc silnika 1.3 multijet 90 KM |
|
 |
Forumowicz |
Imię: pawel
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: Poza Polską
|
Witam Mam na oku Grande Punto z silnikiem 1.3 MULTIJET 90KM. Auto ma przejechane 160 tys. bylo regularnie serwisowane w serwisie Fiata, wszystko jest w jak najlepszym pozadku. Moje pytanie jest nastepujace Ile jeszcze da rade ten silnik popracowac czy juz moze zbliza sie do konca zywotnosci? na co musialbym dodatkowo zwrocic jeszcze uwage kupujac go? Na wszeli wypadek podaje link do ogloszenia: http://www.autotrader.co.uk/classified/ ... ?logcode=pPozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Lukasz |
#717891 Wysłany:
24 Lut 2014, 00:00; Temat postu: Re: Trwałosc silnika 1.3 multijet 90 KM |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Alfa Romeo Mito
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 27 Wrz 2013, Posty: 95
|
Jeśli przebieg jest ori, jeśli znasz przeszłość samochodu i to jak było użytkowane, i wszystko pokrywa się z tym co jest napisane to nawet do 400 000 - 500 000  zależy jak ktoś szanuje/serwisuje/inwestuje  Jak by miał najechane 350 000 to by było pytanie na miejscu "ile jeszcze życia przed nim" 
_________________ Była - Panda Red&Black by Lukasz
Jest - GP Sport Black by Lukasz
|
|
Góra |
|
 |
lesiu |
#717923 Wysłany:
24 Lut 2014, 01:40; Temat postu: Re: Trwałosc silnika 1.3 multijet 90 KM |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Active
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wałbrzych/Świebodzice Rejestracja: 05 Gru 2011, Posty: 178
|
160k Km to dla tego silnika nic. Jeśli ktoś lał dobry olej i wymieniał regularnie to nie powinno się nic dziać. Rozrząd według producenta wytrzymuję 250k więc można śmiało na nim jeszcze jeździć, chyba że mocno hałasuję więc będzie trzeba szykować się do wymiany. W tych silnikach ważna jest dbałość o jakość paliwa. Ja u siebie wymieniam filtr paliwowy mniej więcej co 1,5 roku czyli jakieś 35k Km i nie mam z wtryskami problemu, a na różnych stacjach tankuję. Jedyne co to może przy takim przebiegu sprzęgło zaczynać siadać. Ja mam wersje 75km i zaobserwowałem, że w okolicach 150-180k KM lubi się skończyć. Jeśli chodzi o koszta wymiany to nie są duże, ale tylko w silnikach o mocy 75km. W mocniejszej wersji, czyli tej co chcesz kupić sprzęgło jest zdecydowanie droższe no i dochodzi regeneracja koła dwumasowego. Ja z mojego użytkowania mogę śmiało polecić ten silnik, tylko trzeba zadać sobie pytanie, czy dla 15km więcej i skrzyni 6 biegowej chcesz się pakować w drogie sprzęgło i dwumase.
A tak ogólnie jeśli chodzi o auto z ogłoszenia wydaje się sensowne. Ze zdjęć nie podobają mi się tylko zderzaki. Tak jakby były lakierowane. Jeśli faktycznie tylko same zderzaki, to pewnie były to obcierki parkingowe bez większego znaczenia dla samochodu, ale warto to sprawdzić.
_________________ Punto MK2B 1.3mJTD
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|