|
Obecny czas: 29 Kwi 2025, 07:30
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
piasek87 |
#722488 Wysłany:
23 Mar 2014, 19:11; Temat postu: Dziury w podłodze |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Witam Moje punto jest z 2001r progi są skorodowane do wymiany lecz wczoraj odkryłem fatalny stan podłogi pukając robią się dziury a podnosząc auto z tyłu na "oczku" wpada do góry. Co mam robić opłaca się robić te podwozie jaki to może być koszt ?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
AndyPol |
#722498 Wysłany:
23 Mar 2014, 20:15; Temat postu: Re: Dziury w podłodze |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Jeśli stan silnika, skrzyni biegów i pozostałych elementów jest bez zarzutu a auto ma znośny przebieg, to warto się zastanowić nad naprawą. Koszt naprawy jest zależny od regionu i warsztatu, który ją wykonuje. Naprawa progów i podłogi zajmuje trochę czasu, do tego dochodzi późniejsze lakierowanie i zakonserwowanie naprawianych elementów jak również pozostałych, których korozja jeszcze nie zdarzyła naruszyć. Aby obniżyć koszty naprawy warto samemu zdemontować elementy tapicerskie ( co pozwala zachować je dobrym stanie, nie będą wybrudzone, czy opalone). A później zamontować ponownie, można również samodzielnie zabezpieczyć podłogę i progi po naprawach blacharskich. Oprócz samej podłogi i progów polecam skontrolować również tylne nadkola, okolice wlewu paliwa itd. by mieć pełen obraz zniszczeń. Jeśli naprawa będzie wykonana solidnie a elementy dobrze zabezpieczone ( solidna konserwacja) można użytkować auto spokojne jeszcze przez kilka lat. Niestety sporo warsztatów zjeżdżając z ceny, wykonuje takie naprawy szybko i niedbale stosując tanie materiały. Co powoduje, że bardzo często korozja pojawia się już po kilku miesiącach. Dlatego tak ważne jest wcześniejsze zakonserwowanie ( podłoga, profile zamknięte) samochodu, by później zniszczenia były jak najmniejsze.
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
procent1990 |
#722515 Wysłany:
23 Mar 2014, 21:36; Temat postu: Re: Dziury w podłodze |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Kuba
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn/Ełk Rejestracja: 25 Maj 2013, Posty: 72
|
U mnie wspawanie nowych progów kosztowało 600 zł a mój wkład w naprawę był taki że odstawiłem samochód do warsztatu. Wydaje mi się że dużo nie zapłaciłem a zrobione jest bardzo dobrze.
|
|
Góra |
|
 |
bihon |
#722823 Wysłany:
25 Mar 2014, 19:32; Temat postu: Re: Dziury w podłodze |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Maciek
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Tuchów Rejestracja: 01 Sie 2011, Posty: 363 Pomógł: 3
|
piasek87 napisał(a): Co mam robić opłaca się robić te podwozie jaki to może być koszt ? wspawanie nowej blachy+klejenie tego co jeszcze dało się uratować+konserwacja to pewnie od 1000zł wzwyż, zależy ile pracy trzeba włożyć.
_________________ topic45189.html
|
|
Góra |
|
 |
basiulka1992 |
#737812 Wysłany:
23 Lip 2014, 10:01; Temat postu: Re: Dziury w podłodze |
|
 |
Forumowicz |
 |
Imię: Basia
Województwo: śląskie [S]
|
Witam moje maleństwo z 2000 r było w bardzo fatalnym stanie.Z zewnątrz wygląda jak nówka z salonu blacha jest elegancka ale dzwignięcie samochodu liczyło sie z kosztami naprawy pogody.Oddając auto do warsztatu w sprawie wymiany podłogi po godzinnie dzwoniący mechanik i tekst;"że lepsze auta oddawał na złom"Decyzja była bardzo szybka mimo odpadający części podłogi, baku itp. daliśmy wykonać naprawe. Jestem bardzo zadowolona nowe podłogi,progi zewnętrzne i wewnetrzne + konserwacja wyszło mnie 1500 na śląsku.I wiem ze moje maleństwo posłuży mi jeszcze pare ładnych lat.Czasami wydaje mi sie że go traktuje lepiej niż mojego mężczyzne haha a tak mają meżczyzni wobec swoich aut.Więc czasami warto zastanowić sie jeśli pod maską jest naprawde dobrze czyli silnik i wogóle to warto to zrobic.Wiadomo koszty sa duże ale satysfakcja dobrego samochodu jeszcze lepsza.Pozdrawiam!!!:)
|
|
Góra |
|
 |
matik997 |
#737823 Wysłany:
23 Lip 2014, 10:48; Temat postu: Re: Dziury w podłodze |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Mateusz
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
ja płaciłem w olsztynie 500 z ocynkiem sama podloga. zrobione solidnie po tym zabiegu nalozone kolejne warstwy epoxydu przeze mnie i konserwy.Wiem tylko ze w progu z przodu mam troszke błotka zaschnietego...pzdr
|
|
Góra |
|
 |
funkthat |
#741078 Wysłany:
21 Sie 2014, 20:46; Temat postu: Re: Dziury w podłodze |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Kuba
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: ELX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 11 Sty 2014, Posty: 19
|
Ja też robiłem podłogę w styczniu, zapłaciłem 600 zł. W cenie była cała podłoga, progi wewnętrzne, konserwacja i malowanie.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|