|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 03:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 21 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
tadolbo |
#67293 Wysłany:
25 Lis 2007, 23:15; Temat postu: Punto II 1.9 diesel(60KM)-szarpie przy jezdzie na satłej prę |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cześć, od miesiąca jestem włascicielem Punto II z 2002 roku z silnikiem 1,9 diesel (60 KM).Irytuje mnie jedna usterka której nie mogę wyeliminować....gdy silnik jest zimny to podczas przyśpieszania na niższych biegach auto wyraźnie szarpie,na wyższych biegach podczas przyśpieszania objaw ustępuje jednak jesli jadę ze stałą prędkością np. 90 km/h to też daje sie odczuć szarpanie (przebieranie) silnika.Sprawa jest dla mnie tym bardziej dziwna bo objaw ten raz występuje a raz nie i nawet nie wiem od czego to zależy.Może to nie związane z szarpaniem ale zauważyłem też że auto rano ciężko pali - rozrusznik musi się nakręcić żeby uruchomić silnik- być może jedna usterka z drugą się wiąże ???Dodam tylko że tankuję na Orlenie i jestem już po wymianie rozrządu i wszystkich filtrów.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Adam - tadolboss
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Fenix |
#67362 Wysłany:
26 Lis 2007, 12:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Prudnik Rejestracja: 05 Wrz 2007, Posty: 200
|
wiesz co miałem to samo ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) komputerek jak go podpoiłem wykazał że uszkodzona jest jakaś krzywka w pompie wytryskowej:( no i miałem 1 wtrysk nie dokręcony i bombelkii z niego uciekały  ale pomogło jak mu cały układ paliwowy przedmuchałem i przestał szarpać;] kosztowało mnie to 200 zł ale już nie szarpie;] prawdopodobnie a raczej w moim przypadku zatankowałem chrzczone paliwo do nie go może u ciebie też tak jest nie wiem ..... możesz przeczyścić układ 200 nie majątek a może jedynie pomóc nie zaszkodzi ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) a pali ciężko bo to jest DIESEL i zima jest wiec tym sie sie przejmuj dieselki tam maja a jak ci naprawdę już nie chce palić to świece wymień alei tu trzeba akrobacji by to wymienić ja wymieniałem 3 godz wrrrr
_________________ ----------------------------------------------------
http://fiatpunto.com.pl/topic3518.html
|
|
Góra |
|
 |
tadolbo |
#67404 Wysłany:
26 Lis 2007, 15:59; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
cześć, mi komputer wykazał błąd na przepustnicy ale jakiś mechanik z serwisu powiedział że ten błąd jest typowy i to na pewno nie jest powód szarpania.Jako PRAWDOPDOBNĄ przyczynę wymienił skrzynię biegów (?????) albo poduchy pod skrzynią (???????) - dla mnie zupełnie bez sensu.Nie jestem mechanikiem ale wydaje mi się na 99% że szarpanie spowodowane jest blędem w silniku ew. ukladzie paliwowym a nie skrzyni biegów.
Pozdrawiam
PS: Feniks ile Ci ten silnik średnio pali w cyklu mieszanym przy spokojnej jeździe ???
|
|
Góra |
|
 |
Fenix |
#67597 Wysłany:
27 Lis 2007, 12:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
w trasie przy spokojnej jeździe beże 5 litrów a w mieszanej do 5,5 więcej nie miałem nigdy, 6 spalił jak wpadłem na auto bana i leciałem 120-130 w trasie ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) .... jest to bardzo oszczędny silnik o czym sie przekonasz i tani w eksploatacji
|
|
Góra |
|
 |
GrześW |
#67633 Wysłany:
27 Lis 2007, 15:07; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
witam ja bym stawiał na przepływomierz powietrza
|
|
Góra |
|
 |
tadolbo |
#67641 Wysłany:
27 Lis 2007, 15:43; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Fenix - jak wygladało przedmuchanie układu ???
GrześW - czy awarię przepływomierza powinien wskazać komputer jako błąd -bo mi tylko wyskoczył błąd przepustnicy.
Mi po pierwszym sprawdzeniu wyszło 7,5 l/na 100 km - przeraziłem się...
ale drugie wskazanie już pokazało 5,8 l na 100 km i się uspokoiłem
|
|
Góra |
|
 |
Fenix |
#67660 Wysłany:
27 Lis 2007, 17:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
koleś miał taka maszynkę i podłączył ją 2 wężykami pod filtr paliwa (wlot i wylot) i tak dmuchał (pod ciśnieniem) wlewał jakiś specjalny płyn (śmierdział nie zielsko) 15 min za 1 razem pracy na włączonym silniku i maszynie ,przykręcał mu stopniowo ciśnienie. po 15 min 30 min odpoczynku i znowu 15 min aż ciśnienie doszło do 0 a maszyna robiła za rozruch silnika... z tyłu tej maszyny miał takie 2 zbiorniczki przeźroczyste i w nich filtry wiec widziałeś co miałeś w układzie paliwowym co ci wydmuchało. ja miałem tuszkę jakieś czarnej sadzy tak to wyglądało 3 włosy nie wiem skąd i coś jak by tłuszcz tam...
Ps. w zimie więcej będzie palił to normalne więc sie nie martw ale 6 nie powinieneś przekroczyć , 5,5 to max ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif)
|
|
Góra |
|
 |
GrześW |
#67811 Wysłany:
28 Lis 2007, 08:34; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
witam, u mnie pokazało na komp " BLOKADA PRZEPUSTNICY ZAMKNIĘTA / OTWARTA i nawet rozmawiałem z kumplem co prtacuje w sserwisie w fiacie że, to jest przpywomierz powietrza przy kolektorze
[ Dodano: 28 Lis 2007 08:34 ] Fenix- mam pytanie wymieniałeś może płyn chłodniczy w swoim kropku??
gdzie sie odpowietrza układ chłodzenia ??? GrześW
|
|
Góra |
|
 |
Fenix |
#67870 Wysłany:
28 Lis 2007, 12:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
powiem ci jak go kupiłem klocek nalał do niego wodę do chłodnicy wrrrrrrrrrrrrr ja mu nalałem płyn dopiero... a spuściłem go wyciągając wężyk od chłodnicy  a co do odpowietrzenia nie wiem bo nie robiłem jeszcze tego a sam mnie teraz zaciekawiłeś gdzie to jest muszę poczytać instrukcje ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif)
|
|
Góra |
|
 |
GrześW |
#67897 Wysłany:
28 Lis 2007, 15:03; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
jak cos będziesz juz wiedział to napisz ok?? pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
tadolbo |
#67936 Wysłany:
28 Lis 2007, 17:15; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Czy przepływomierz można naprawić czy trzeba kupić nowy - ile kosztuje ???
Pozdrawiam
P.S Przed chwilą żona mnie poinformowała że rano odpalajac Punciaka zgasły wszystkie kontrolki i zresetowały się liczniki (nie wiem czy ten od tripu czy główny od przebiegu) ale po ponownym przekręceniu kluczyka auto normalnie zapaliło - dzisiaj u nas (wielkopolskie) był mróż - 5 stopni aż boję się pomyśleć co będzie przy minus 10 ,15.......
|
|
Góra |
|
 |
Fenix |
#67939 Wysłany:
28 Lis 2007, 17:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
tadolbo |
#69336 Wysłany:
20 Gru 2007, 20:27; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cześć,dzisiaj znowu licznik "trip" się zresetował razem z zegarem......
pozdrawiam
[ Dodano: 20 Gru 2007 19:27 ] Kupiłem nowy akumulator - auto pali na dotyk...
pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#73516 Wysłany:
21 Gru 2007, 00:20; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
jedras |
#88585 Wysłany:
04 Lut 2008, 22:53; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: 100lyca Rejestracja: 19 Lis 2007, Posty: 9
|
Czy ktos juz probowal rozlozyc przeplywke i ja przeczyscic czy raczej to konstrukcja nierozbieralna i po rozlozeniu nie da sie juz jej zlozyc(polamane zatrzaski)?
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#134941 Wysłany:
13 Cze 2008, 14:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
jedras napisał(a): Czy ktos juz probowal rozlozyc przeplywke i ja przeczyscic czy raczej to konstrukcja nierozbieralna i po rozlozeniu nie da sie juz jej zlozyc(polamane zatrzaski)?
Przepływomierz można rozebrać, ale na ogół uszkadza się w nim przepona gumowa i/lub potencjometr. raczej nie do naprawy, chociaż niektórzy elektrycy to magią robią. Proponuje wymienić na nowy i zresetować komputer jakimś KTS np. Lepiej jeździ po tym, w 5 osób 160km/h ... ale też już bez EGR.
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
variate-xt |
#227380 Wysłany:
11 Mar 2009, 11:29; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
To napiszę w ten sposób, byłem ostatnio u znajomego fachmana, podłączyliśmy pod kompa, no i wykazało, błąd na przepustnicy, więc odkręciliśmy przepływomierz a Tuuuu.... Ku naszemu zdziwieniu, dziura na gumie (membranie) która trzyma ta sprężynę, i tylko przyjechałem do domu, od razu zamówiłem przepływke, ma dzisiaj być już u mnie, a miałem takie objawy jak u kolegi szarpanie, duże spalanie, i problemy właśnie przy zmianie na wyższe biegi, ale niestety okazało się że do wymiany jest również krzywka, a kiedy zadzwoniłem do Lubartowa, do pewnego człowieka powiedział że najlepiej zmienić gaz na linkę i będzie spokój.... Ale jak zapytałem o cenę to kopara mi opadła  2000 zł netto, więc może jakoś będę jeszcze jeździł dopóki kropek nie zmieni swojego właściciela.
|
|
Góra |
|
 |
largo |
#240403 Wysłany:
14 Kwi 2009, 18:35; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
u mnie też szarpie. przypuszczam że to wina wtryskiwaczy bo kiedyś podregulowałem i kilka dni było elegancko... u mnie szarpie poniżej 2500 obr.
|
|
Góra |
|
 |
639 |
#240661 Wysłany:
14 Kwi 2009, 22:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: PL -SB / NL-Rott Rejestracja: 07 Lip 2008, Posty: 1416
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#246039 Wysłany:
26 Kwi 2009, 13:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
U mnie odpukać, od dłuższego czasu ok i nie szarpie ( wyczyszczone egr, nowy elektrozawór na filtrze i nowe końcówki wtryskiwaczy, wykasowane błędy w kompie i cały czas pod kontrolą ). Ale mam inny problem, podwozie zaczyna powoli rdzewieć.
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
duszekasper22 |
#546887 Wysłany:
09 Lut 2012, 23:34; Temat postu: PUNTO II 1.9 diesel(60KM)-szarpie na 3,4,5 |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Kacper
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 60KM D
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: mazowieckie [W]
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 21 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|