You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 09:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #730615 Wysłany: 19 Maj 2014, 15:52; 
 Temat postu: uszkodzenie silnika? wtryski? cewka?
Sympatyk kropek

Miejscowość: legnica
Witam:)

sprawa bardzo nietypowa...mam punto 1 z roku 1994 z silnikiem 1242cm3 i 75 koni.

Problem jest następujący - jadąc do pracy z prędkością około 80-90km/h nagle odczułem spadek mocy...auto zwalniało coraz bardziej ale pozostawało na chodzie, z okolic silnika dobiegało terkotanie - pierwsze co pomyślałem - rozrząd poszedł. Ku mojemu zaskoczeniu auto nadal jechało ale z prędkością około 20km na godzinę i nie mogłem przekroczyć 2 tys obrotów. Jechałem na 1 albo na 2 biegu, na 3 biegu to można było najwyżej z górki ale maksymalna prędkość z górki to było około 35km/h

Na co obstawiałem początkowo to kable, świece, cewki. Najpierw wymieniłem świece i dalej to samo..następnie kable ( zanim nastąpiła usterka to i tak przerywało mi na kablach przy niskich obrotach także i tak były do wymiany) i dalej nic! no to wziąłem się za cewki...wyciągnąłem stare cewki - jedna była z oleju najprawdopodobniej oring przy tych cewkach puszcza..ale oczyściłem całe to miejsce, zamontowałem nowe dwie cewki i nic...dalej to samo...

Auto ciężko jest odpalić, jak już załapie to chodzi ale jak traktor - jak przyłoży się rękę do rury wydechowej próbując ją zatkać to nie wylatują spaliny płynnie tylko jest takie fu,fu,fu,fu....

wewnątrz auta wszystko się trzęsie chociaż obroty są w normie - na zimnym silniku trochę ponad tysiąc, a jak się zagrzeje to poniżej tysiąca...nie zauważam aby obroty falowały. Po przygazowaniu na około 3 tys. obrotów z silnika wydobywa się terkotanie, przy próbie wyjazdu z podjazdu auto nie ma siły na wstecznym żeby wyjechać...

ja myślicie co to może być? gdzie szukać dalej?

czekam na wsparcie:)

p.s co mi jeszcze przychodzi do głowy, to wtryski??? ale nie che rozbierać i wymieniać całego auta...przez ostatni rok włożyłem w nie więcej niż jest warte :mrgreen: dodam, że jak auto już zwolniło o poruszało się z prędkością 20km/h to nie była to płynna jazda tylko takie szarpanie jakby benzyna się skończyła...

Post #730702 Wysłany: 20 Maj 2014, 08:47; 
 Temat postu: Re: uszkodzenie silnika? wtryski? cewka?
Puntomaniak

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
Pierwsza myśl - rozrząd się przestawił, chociaż mam wątpliwości.
Podłączałeś pod kompa?

Post #730812 Wysłany: 20 Maj 2014, 20:11; 
 Temat postu: Re: uszkodzenie silnika? wtryski? cewka?
Sympatyk kropek

Miejscowość: legnica
Witam..nie podłączałem nic pod kompa...auto stoi na podjeździe i ani w jedną, ani w drugą stronę...wymienione kable, cewki x 2, świece....obstawiałem na wtryski i wziąłem odłączyłem pojedynczo: pierwszy - nie odpala, drugi - nie odpala... trzeci odpala i chodzi tak jak po wystąpieniu usterki, czwarty - odpala tak jak przy trzecim.

Następnie odłączyłem 3 i 4 i auto odpalało i chodziło tak jak po usterce ale odpala i chodzi bez problemu tylko jak traktor.
Odkręciłem listwe wtrysków i każdy przeczyściłem...na nic się to zdało ale zastanawiam się - czy 2 wtryski na raz mogły się zepsuć? i dlaczego nie wyświetla się kontrolka wtrysku?
przy zakładaniu z jednego wtrysku obłamał się plastik na końcówce...efekt- przy odpalaniu benzyna pryska z tego wtrysku i to tak ostro...

a chciałem zrobić tak, że zamieniłem wtryski- jak wcześniej 3 i 4 nie działał, to 3 i 4 dałem na miejsce 1 i 2 a 1 i 2 na miejsce 3 i 4. No ale zanim zabrałem się za odłączanie zasilania wtrysków to zobaczyłem, że ta benzyna szaleje....no i jestem w martwym punkcie...strach to teraz odpalać w ogóle...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)