|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 06:51
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
albercik86 |
#735059 Wysłany:
26 Cze 2014, 15:31; Temat postu: Dziwna praca silnika po starcie |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
|
Witam Od jakiegoś czasu mam problem z moim kropkiem... Mianowice zaraz po włączeniu silnika silnik działa przez 2-3 sekundy prawidłowo, następnie przez około 5 sekund silnik chodzi na dwa cylindry, po czym znów zaczyna pracować prawidłowo. Ostatnio w czasie jazdy zdarzało się, że na jakiś czas wyłączały się dwa cylindry. Tak dziwnej pracy silnika towarzyszy zapalająca się kontrolka silnika. Po podpięciu pod komputer przez najzwyklejszy interfejs OBDII okazuje się ze wyskakuje błąd P0351 , czyli błąd obwodu pierwotnego/wtórnego cewki zapłonowej A. błąd był wielokrotnie kasowany lecz przy opisanych wyżej sytuacjach ciągle powracał. Wymienione zostały najpierw świece oraz przewody WN lecz nic to nie pomogło. Wczoraj zakupiłem jedną cewkę zapłonową którą podmieniłem najpierw za cewkę znajdującą się bliżej chłodnicy, co nie dało żadnego efektu. Następnie podmieniłem ją za drugą lecz w tym przypadku okazało się, że auto odpalało i chodziło od razu tylko na dwa cylindry. Zamontowałem więc obydwie stare cewki i dalej objawy tak jak opisywałem. Proszę o pomoc
|
|
Góra |
|
 |
|
|
BogdanK |
#735107 Wysłany:
26 Cze 2014, 22:56; Temat postu: Re: Dziwna praca silnika po starcie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
U mnie przy takich objawach pomogła dopiero wymiana centralki silnika (ale może też być coś innego niesprawne).
Góra |
|
 |
albercik86 |
#735148 Wysłany:
27 Cze 2014, 14:18; Temat postu: Re: Dziwna praca silnika po starcie |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
|
Mam nadzieje ze to nie jest centralka... Sprawdzę jeszcze ciągłość przewodów od komputera do cewek może tam coś będzie nie tak
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|