Cytuj:
Masz problemy z ładowaniem?
Jakiś czas przed wymianą paska ładowanie było prawidłowe. Sprawdzę je jeszcze raz woltomierzem. Lampka od ładowania po uruchomieniu silnika nie zapala się.
Cytuj:
Co do grzania to napewno alternator się grzeje, w końcu zamienia energię kinetyczną na elektryczną a każdej przemianie towarzyszą straty w postaci ciepła:)
I też nie oczekuję, że będzie zimny po jeździe

Wiadomo, że będzie ciepły, ale czy aż tak bardzo gorący, że ręką nie idzie dotknąć?
Cytuj:
Jeśli coś trze to zobacz czy nie pękła obudowa alternatora: jest to typowa usterka w Punto II i pęknięciu często towarzyszy utrata osiowości wału alternatora bo wiedziałem przykręcony alternator z pękniętą obudową i póki wisiał na aucie i trzymały go śruby było ok a jak leżał odkręcony to nie dało się nim nawet minimalnie zakręcić więc może i twój jest pęknięty.
Słyszałem o tej usterce i widziałem filmiki. Zazwyczaj objawia się to charakterystycznym "wyciem" alternatora, a u mnie nic takiego nie występuje.
Mam nadzieję, że ktoś z forumowych kolegów zajrzy pod maskę i sprawdzi swój alternator po jeździe. Chciałbym być o to spokojny, tym bardziej, że być może wybiorę się niedługo w dłuższą trasę (ok. 1700 km

)