You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 04:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #741383 Wysłany: 25 Sie 2014, 15:30; 
 Temat postu: Szarpie na wyższych biegach.
Puntoświr

Imię: Jarek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica
Witam
Mam problem z punto silnik 1,1 lpg. Nie wiem czy jest to normalne czy tylko ja tak mam ale muszę kropka wkręcać na dość wysokie obroty żeby zmienić bieg na wyższy bez szarpania. Tzn. na jedynce muszę jechać ok 15 km/h żeby zmienić na 2 na 2 jadę gdzieś do 30 zmieniam na 3 jadę do 40 zmieniam na 4 jadę do 55 i dopiero mogę wrzucić 5 (nie mam obrotomierz więc nie wiem jak to wygląda z obrotami). Po za tym myślałem, że 1 bieg jest tylko do ruszania później od razu mogę wrzucić 2 u mnie trzeba jednak trochę kropka rozpędzić. Myślałem, że jest to normalne ale ostatnio kropkiem jechał mój teść i powiedział, że jak u siebie w aucie wrzuci np. 4 bieg przy prędkości 30 km to auto po prostu bardzo powoli się rozpędza a nie szarpie tak jak w punto (dla jasności teść ma passata b4 1,8 albo 1,9 gaz). Sprawdzałem też to w corsie 1.3 diesel i przy ok 20 km/h wrzuciłem 4 auto rozpędzało się bardzo powoli ale nie szarpało. Dodam też że jak hamuje silnikiem to też muszę cały czas redukować biegi, no ale przecież z 2 na 1 się nie redukuje kiedy auto jedzie. Proszę żebyście powiedzieli czy u was jest tak samo czy może wiecie co jest nie tak??? Wymieniałem filtr powietrza, oleju, olej, przewodów nie wymieniałem kupiłem kropka w styczniu i przewody wyglądają jak nówki, świec jeszcze nie sprawdzałem.

Post #741461 Wysłany: 26 Sie 2014, 12:17; 
 Temat postu: Re: Szarpie na wyższych biegach.
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Wojtek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: śląskie [S]
Sprawdź sobie te świece. Miałem u siebie takie same objawy. Wykręciłem świece i wyczyściłem szczotką drucianą, ustawiłem przerwę szczelinomierzem i wkręciłem z powrotem. Wyraźnie było czuć poprawę, po zmianie biegu nie było szarpnięć a przy mocnym dodaniu gazu lepiej przyspieszał.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)