|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
maruszzza |
#746556 Wysłany:
10 Paź 2014, 15:45; Temat postu: Podciągnięcie zasilania 5V (USB) |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
Dzień dobry, Od paru miesięcy posiadam GP (rocznik 2007, 1.4 8V). Często jeżdżę z nawigacją w telefonie, który umieszczony jest przy lewym słupku, o tak -> http://i.imgur.com/5ErMNcq.jpgCałkiem wygodnie  Fajnie byłoby w to miejsce poprowadzić zasilanie 5V (po prostu standardowe gniazdo USB). W tej chwili moja jedyna opcja zasilania to ładowarka podłączona do gniazda zapalniczki (trochę za daleko, kabel by przeszkadzał). Chciałbym "wyciągnąć" zasilanie z jakiejś kostki. Potrzebowałbym do tego na pewno jakiś konwerter, przykładowo: http://www.prodctodc.com/dc-12v-to-5v-w ... p-137.html Z zakupem tego typu urządzenia nie byłoby problemu. Pytanie gdzie by się najlepiej wpiąć i jak poprowadzić przewód? Nie chciałbym ściągać całego kokpitu  Mielibyście jakieś pomysły, sugestie?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
xONx |
#746557 Wysłany:
10 Paź 2014, 16:12; Temat postu: Re: Podciągnięcie zasilania 5V (USB) |
|
 |
Paparazzi |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk/Malbork Rejestracja: 12 Sty 2009, Posty: 3082 Pomógł: 17
|
maruszzza, weź miernik i poszukaj w skrzynce bezpieczników napięcia 12v. Może bezpiecznik od radia, albo od zapalniczki 
_________________ Jest kraj, gdzie od wieków wolność ma barwę krwi Jest miasto, magia dziejów w jego murach tkwi Jest klub w tym mieście w barwach bieli i zieleni Jest wiara i tradycja której nic nie zmieni.
----
Odpowiedni ludzie mówią o tym cudzie kiedy Punta się zjeżdżają VW się kłaniają
|
|
Góra |
|
 |
maruszzza |
#746654 Wysłany:
11 Paź 2014, 17:13; Temat postu: Re: Podciągnięcie zasilania 5V (USB) |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Zajrzałem dzisiaj do skrzynki i jest jedno gniazdo do dyspozycji (oznaczone w instrukcji F44). Jest tam cały czas 12V (nawet po zgaszeniu stacyjki). To teraz wystarczy dokupić tzw. bezpiecznik z bypassem -> http://i.imgur.com/oN4s2aX.png no i jakiś konwerter 12V->5V. Miejsca na poprowadzenie kabla jest dużo, więc nie powinno być problemów  Co myślicie?
|
|
Góra |
|
 |
fil400 |
#746663 Wysłany:
11 Paź 2014, 19:36; Temat postu: Re: Podciągnięcie zasilania 5V (USB) |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Filip
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: lubuskie [F]
Miejscowość: Nowa Sól Rejestracja: 28 Sie 2014, Posty: 60
|
Pomysł wydaje się dobry, a i nie ma zbytniej ingerencji. Jak będziesz robił, to zamieść jakieś zdjęcia, to z chęcią skorzystam 
_________________ Moje GP - dołożony tempomat...a jak
|
|
Góra |
|
 |
maruszzza |
#749091 Wysłany:
02 Lis 2014, 01:07; Temat postu: Re: Podciągnięcie zasilania 5V (USB) |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Chciałem się w przyszłym tygodniu w końcu za to zabrać (nie miałem ostatnio zbyt wiele czasu) i jedna rzecz mnie zmartwiła. Docelowo chciałbym sobie zrobić dwa porty USB - jeden na telefon, drugi na wideorejestrator. Większość kamerek samochodowych ma funkcję automatycznego włączania gdy dostaną zasilanie. Niestety w skrzynce bezpieczników w desce rozdzielczej jest cały czas napięcie, nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Musiałbym kamerkę ręcznie włączać/wyłączać co jest średnio komfortowe 
|
|
Góra |
|
 |
fil400 |
#749114 Wysłany:
02 Lis 2014, 10:47; Temat postu: Re: Podciągnięcie zasilania 5V (USB) |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Filip
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: lubuskie [F]
Miejscowość: Nowa Sól Rejestracja: 28 Sie 2014, Posty: 60
|
Do drugiego portu mógłbyś pociągnąć zasilanie z gniazda zapalniczki albo zrobić osobny włącznik dla drugiego portu. Innych rozwiązań chyba nie ma.
A powiedz jeszcze jedno. Gdzie dokładnie chcesz wyprowadzić te gniazda? Mają być jakoś wkomponowane w deskę na górze, czy w tym "schowku" przy lewym kolanie?
_________________ Moje GP - dołożony tempomat...a jak
|
|
Góra |
|
 |
bulaa90 |
#782560 Wysłany:
20 Lut 2016, 17:00; Temat postu: Re: Podciągnięcie zasilania 5V (USB) |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Michał
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
|
Witam, Zainspirowany tematem, dziś sprawdziłem bezpiecznik F44 i u mnie nie ma 12V tam... jest możliwe, że jedno auto bedzie miało a inne nie ? Pozdrawiam Buła [ Dodano: 20 Lut 2016, 16:00 ]Witam, Po zimie wracam z tematem podlaczenia zasilania 5V w samochodzie Grande Punto. Jest ktoś w stanie zrobić krótkiego manuala jak zrobić sobie takie zasilanie ? http://postimg.org/image/mt0jv7z2l/u mnie pod kierownica bezpieczniki wyglądają następująco... w miejscu na bezpiecznik F44 nie ma prądu ... Jest w stanie ktoś coś podpowiedzieć jakbym mógł sobie to zrobic ? Z góry bardzo dziękuje Pozdrawiam Buła
|
|
Góra |
|
 |
ŁosiuSB |
#798818 Wysłany:
01 Mar 2016, 20:39; Temat postu: Re: Podciągnięcie zasilania 5V (USB) |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Bartek
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 15 Kwi 2014, Posty: 32
|
Panowie znalazłem na allegro taką o to przejście na USB: http://allegro.pl/usb-5v-1a-gniazdo-mon ... 62109.htmlChce to zamontować podpinając się pod zapalniczkę lub lampkę oświetlenia kabiny. Będzie to służyło podłączeniu wideo rejestratora. Czy ktoś może montował coś takiego u siebie? I czy mogę podłączyć dwa takie gniazdka USB pod zapalniczkę?
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|