|
Obecny czas: 25 Maj 2025, 06:21
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mcz_87 |
#755081 Wysłany:
17 Gru 2014, 20:52; Temat postu: Problem z odpaleniem zimnego silnika. |
|
 |
Forumowicz |
Imię: marcin
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Witam, wszystkich na forum, Zarejestrowałem się ponieważ mam problem z nowym nabytkiem. Grande punto silnik 1.2 Problem jest taki że rano kiedy silnik jest zimny ciężko zapalić za pierwszym razem. odpala na moment i gaśnie, wyświetla: "sprawdź silnik" przy próbie zapalania uruchamia się dmuchawa chłodnicy. Wygląda tak jakby silnik był mocno nagrzany i dmuchawa próbuje schłodzić płyn. Czy wina jakiegoś czujnika temperatury? Czasem za trzecim razem zapali, niekiedy na ósmym, ale jak już zapali to pracuje normalnie. Zagrzany silnik nie ma problemu z zapaleniem,. problem występuje tylko kiedy silnik jest całkowicie wystudzony. Proszę Was o pomoc, jakieś rady co by to mogło być.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#755138 Wysłany:
18 Gru 2014, 07:47; Temat postu: Re: Problem z odpaleniem zimnego silnika. |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
Najpierw naladuj lub wymienić akumulator ,sprawdź tez przewód masy łączący budę auta z skrzynia biegów . Jesteś nowym użytkownikiem grande punto ,a te auto ma swoje humory Przejrzyj forum dużo znajdziesz informacji .zanim zaczniesz wymieniać czujniki przeskanuj bodycompa fesem ,mesem zczytaj błędy wykasuj takowe. Zrób te rzeczy na które nie wydasz złotówki ,np wyczyścić odme , przemyj delikatnie czujnik mapsensora w benzynie to on informuje o temp powietrza w kolektorze dolotowym Czasami taniej wyjdzie wizyta w ASO i tam skanowanie błędów i adaptacja przepustnicy niż samodzielne szukanie .Ale warto poznać swoje auto i wiedzieć co go boli
|
|
Góra |
|
 |
hiubix1 |
#755359 Wysłany:
19 Gru 2014, 20:59; Temat postu: Re: Problem z odpaleniem zimnego silnika. |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Hubert
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
Witam, przerabiałem ten sam problem z trzy tygodnie temu. W moim przypadku po podłączeniu kompa na zimnym silniku okazało się, że do wymiany jest czujnik temperatury silnika. Wymieniłem i jak na razie wszystko ok. Koszt czujnika to ok. 50zł.
|
|
Góra |
|
 |
Mariuszk |
#756139 Wysłany:
27 Gru 2014, 21:16; Temat postu: Re: Problem z odpaleniem zimnego silnika. |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
hiubix1 napisał(a): Witam, przerabiałem ten sam problem z trzy tygodnie temu. W moim przypadku po podłączeniu kompa na zimnym silniku okazało się, że do wymiany jest czujnik temperatury silnika. Wymieniłem i jak na razie wszystko ok. Koszt czujnika to ok. 50zł. Mam ten sam problem z opalaniem związku ze ten czujni wymieniłeś to wiesz gdzie jest mógłbyś zrobić zdjęcie tego czujnika w samochodzie chce go odłączyć i sprawdzić czy to cos da a nie wiem gdzie on sie znajduje [ Dodano: 27 Gru 2014 21:16 ]Mariuszk napisał(a): hiubix1 napisał(a): Witam, przerabiałem ten sam problem z trzy tygodnie temu. W moim przypadku po podłączeniu kompa na zimnym silniku okazało się, że do wymiany jest czujnik temperatury silnika. Wymieniłem i jak na razie wszystko ok. Koszt czujnika to ok. 50zł. Mam ten sam problem z odpalaniem w związku ze ten czujni wymieniłeś to wiesz gdzie jest mógłbyś zrobić zdjęcie tego czujnika w samochodzie chce go odłączyć i sprawdzić czy to cos da a nie wiem gdzie on sie znajduje
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|