|
Obecny czas: 02 Cze 2025, 14:32
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
hillman |
#760407 Wysłany:
25 Sty 2015, 14:06; Temat postu: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
|
Witam. Przedstawiam problem. Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem, po odpaleniu na zimno. Po włączeniu klimatyzacji przestaje. Kiedy się wszystko nagrzeje nie ma problemu. Gdzie jest problem , sprzęgło czy łożysko. Nadmieniam ze nigdy nie rozbierałem. Przebieg 50 tyś. Dość mnie wnerwia takie szumienie jak by łożyska od alternatora padły. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
szamot666 |
#760409 Wysłany:
25 Sty 2015, 14:33; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 16 Lis 2011, Posty: 1095 Pomógł: 31
|
Jeśli się to zobacz w jakim stanie jest sprzęgło klimatyzatora - jest chyba na pasku klinowym.
_________________ szamot666
Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.
|
|
Góra |
|
 |
hillman |
#760432 Wysłany:
25 Sty 2015, 18:22; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wiem gdzie jest sprzęgło  , oczekuję informacji jak ściągnąć, rozebrać zweryfikować co jest do wymiany. I czy to jest To... Wszelakie posty mile widziane [ Dodano: 25 Sty 2015, 17:22 ]No tak .... jaki jest olej i który wlać to postów jest wiele. Ale na moje pytanie to cisza.....Proszę o pomoc.......
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#760445 Wysłany:
25 Sty 2015, 18:48; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
|
Standardowa procedura na początek to łożysko i tłumiki drgań. U klimiarza cena do trzech stów dostarczając sprężarkę luzem. Chałupniczą metodą ciężko z uwagi na potrzebny klucz do blokowania wałka sprężarki.
|
|
Góra |
|
 |
hillman |
#760448 Wysłany:
25 Sty 2015, 19:06; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
witam Dziękuję za odpowiedz. Tylko pytanie czy wymiana możliwa jest z ,,maski,, Blokuję wałek odkręcam nakrętkę i schodzi..? Jakie katalogowe łożysko , bo pewnie można coś podebrać, bo tłumik drgań to pewnie trzeba nowe.... Jakiś przekrój, rysunek, bym ogarnoł......
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#760453 Wysłany:
25 Sty 2015, 19:32; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
|
Każdy klimiarz się upiera że bez wyciągania sprężarki nie da rady - przerabiałem  , ale podobno są magicy co potrafią to ogarnąć. Tak czy inaczej trzeba taki klucz sobie dorobić albo załatwić. Jak ktoś ma zdolności manualne to droga otwarta  Odczytaj numer swojej sprężarki na naklejce i poszukaj w necie części do tego, to tylko chwila. Jednak ja jestem zdania, że czasami wkurwienie nie jest warte tych paru zł zaoszczędzonych przy próbie samodzielnej naprawy. Powodzenia.
|
|
Góra |
|
 |
hillman |
#760472 Wysłany:
25 Sty 2015, 22:14; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dziękuję za odpowiedz. Klucz, blokadę sobie dorobię. Dostęp jest dość dobry, mam małe rączki... Jednak poczekam jak padnie .. Oczywiście może Kobieta mnie zmusić. Bo cytuję - Coś mi się klekoczę – Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
MarMarK |
#760473 Wysłany:
25 Sty 2015, 22:23; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: 360*
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 03 Paź 2008, Posty: 160 Pomógł: 3
|
A jesteście pewni, że ta sprężarka w ogóle ma sprzęgło? Bo ja słyszałem, że ona działa na trochę innej zasadzie - ale kłócić się nie zamierzam 
_________________ Grande Punto 360° 1.4 77KM (2007)
|
|
Góra |
|
 |
hillman |
#760474 Wysłany:
25 Sty 2015, 22:28; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
lajosz |
#760486 Wysłany:
26 Sty 2015, 00:39; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
|
MarMarK napisał(a): A jesteście pewni, że ta sprężarka w ogóle ma sprzęgło? Bo ja słyszałem, że ona działa na trochę innej zasadzie - ale kłócić się nie zamierzam  Zależy kto o jakim sprzęgle myśli ... takiego magnetycznego faktycznie nie posiada . Cytuj: Jest to urządzenie wykonawcze układu klimatyzacji, które wykorzystuje energię mechaniczną, uzyskiwaną z silnika poprzez koło pasowe w celu stałego rozprowadzania czynnika chłodzącego po obwodzie.
Samochód posiada sprężarkę DENSO 5SL12 clutch-less (bez sprzęgła magnetycznego) o pojemności zmiennej. Sprężarki te pozwalają na stopniową zmianę natężenia przepływu czynnika chłodzącego, który doprowadzany jest do parownika..............
.................Spreżarka uzyskuje napęd bezpośrednio z wału silnika poprzez pasek klinowy.
Pasek klinowy jest nawinięty na koło pasowe (1) sprężarki.
Koło pasowe nie jest połączone na trwałe z wałkiem sprężarki, ale jest z nim połączone klinowo za pomocą łożyska kulkowego (2).
Napęd koła pasowego jest przekazywany stale na wałek sprężarki poprzez mostki nazywane "limiter" (3), które mają za zadanie, w przypadku zatarcia się przez uszkodzenie sprężarki, łamania się, tak aby nie zablokować się i nie spowodować zerwania się paska napędu urządzeń pomocniczych.
Dla umożliwienia zmniejszenia zmian momentów, które powodują głośność, zastosowano tłumiki nazwane "dumper" (4) i masę bezwładnościową (5) zamocowaną bezpośrednio na wałku.
Będąc ciągle w ruchu przekazywanym na wałek sprężarki, funkcja wyłączania i włączania sprężarki jest powierzona zaworowi "ON/OFF" (6).
|
|
Góra |
|
 |
hillman |
#760505 Wysłany:
26 Sty 2015, 09:12; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#761744 Wysłany:
04 Lut 2015, 14:17; Temat postu: Re: Sprężarka klimatyzacji hałasuje kiedy chodzi luzem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Miałem to u siebie, zawiozłem auto do mechaników od klimy, wyciągnęli sprężarkę, wymienili jakieś gumki łożysko, nowy gaz i olej i już jest okej. Koszt ok.250zł.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|