|
Obecny czas: 02 Maj 2025, 05:52
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mrWlodi |
#765431 Wysłany:
01 Mar 2015, 14:54; Temat postu: Po odpaleniu przez 2 sekundy słychać łańcuch rozrządu |
|
|
Witam, posiadam 3 sztuki Grande Punto, wszystkie 1.3 Multijet. W jednym z nich po zimnym odpaleniu słychać przez sekunde-dwie łańcuch rozrządu. Jest to taki charakterystyczny dzwiek jakby coś nie miało smarowania. Czy to normalne w tych autach? W pozostałych dwóch sztukach czegoś takiego nie mam.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
steyr |
#765433 Wysłany:
01 Mar 2015, 15:05; Temat postu: Re: Po odpaleniu przez 2 sekundy słychać łańcuch rozrządu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Lounge
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kalwaria Z. Rejestracja: 19 Cze 2014, Posty: 1302 Pomógł: 44
|
skoro masz 3 takie same auta z takimi samymi motorami i w dwóch pozostałych nic takiego się nie dzieje, to w tym jednym egzemplarzu jest coś nie tak. Masz prawidłowy poziom oleju? Ile masz na oleju przejechane? Tam jest jeśli się nie mylę napinacz hydrauliczny łańcucha rozrządu, może on nie domagać. Może konieczna jest wymiana całego rozrządu, łańcuch rozrządu z osprzętem tez podlega wymianom, ale nie tak częstym jak w przypadku paska rozrządu.
|
|
Góra |
|
 |
mrWlodi |
#765498 Wysłany:
01 Mar 2015, 21:16; Temat postu: Re: Po odpaleniu przez 2 sekundy słychać łańcuch rozrządu |
|
|
Poziom jest, olej jest. Też właśnie myślałem o tym napinaczu. Auto nie wymaga wymiany rozrządu bo ma bardzo mały przebieg. Cytuj: Może konieczna jest wymiana całego rozrządu, łańcuch rozrządu z osprzętem tez podlega wymianom, ale nie tak częstym jak w przypadku paska rozrządu. W moim pierwszym GP rozrząd wytrzymał 179 500 i strzelił 
|
|
Góra |
|
 |
axjajaj |
#766111 Wysłany:
05 Mar 2015, 22:45; Temat postu: Re: Po odpaleniu przez 2 sekundy słychać łańcuch rozrządu |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Van
Województwo: podkarpackie [R]
|
Ja wymieniłem przy 250 000, ale miałem przypadki kiedy przy 140 000 strzelił.... Efekt zużytego napinacza - pasuje przymierzyć się do wymiany. Koszt nie jest straszny - ok 300 zł za częsci
|
|
Góra |
|
 |
pawelsgp |
#766157 Wysłany:
06 Mar 2015, 12:11; Temat postu: Re: Po odpaleniu przez 2 sekundy słychać łańcuch rozrządu |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Pawel
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Swidnica Rejestracja: 14 Kwi 2012, Posty: 80
|
Miałem podobny przypadek ale ten dzwięk podobny do braku smarowania okazał się zużytym sprzęgełkiem alternatora. Też mechanik podejrzewał rozrząd. Nie wiem czy wszystkie wersje silnikowe to posiadają ale 1.3 mjtd na pewno to ma. Po wymianie sprzęgiełka nastała cisza.
|
|
Góra |
|
 |
axjajaj |
#766704 Wysłany:
10 Mar 2015, 00:00; Temat postu: Re: Po odpaleniu przez 2 sekundy słychać łańcuch rozrządu |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Van
Województwo: podkarpackie [R]
|
Zdjąć pasek i odpalić. Diagnoza będzie jednoznaczna
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|