|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:01
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Hejter |
#773546 Wysłany:
28 Kwi 2015, 10:47; Temat postu: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Adam
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam. Posiadam Fiata Punto II 1.2 8v. Mój problem polega na tym, że gdy przekraczam 50km/h zaczynają się dziwne objawy, bo w żadnym poprzednim aucie tak nie miałem. Gdy jadę nieważne na którym biegu moze to byc 3,4 lub 5, od momentu przekroczenia 50km/h i mam wciśnięty gaz autem zaczyna trzepać, im więcej gazu wcisne tym bardziej trzepie a gdy jadę równo 60km/h i gaz w podłodze to masakra. Trzepanie polega na tym, że trzepie głównie tam gdzie jest silnik, tzn z tyłu nic się raczej nie dzieje tylko trzęsie się sam przód. Co ciekawe gdy puszczę gaz lub wrzuce luz lub po prostu nacisnę sprzęgło, po prostu przestanę gazować - auto jedzie idealnie. Zero trzepania jakichkolwiek dziwnych objawów. Dzieje się to tylko i wyłącznie na wciśniętym gazie ALE po przekroczeniu 50km/h. Gdy jeżdżę sobie po mieście no to wszystko w porządku bo jeżdżę przepisowo więc 5 dyszek nie przekraczam raczej  . Możecie mi powiedzieć czy ktoś miał podobny przypadek? Co może być przyczyną? Bo nie da sie przez to zapierdzielać 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
czech22 |
#773548 Wysłany:
28 Kwi 2015, 10:53; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Do sprawdzenia mocowanie poduszek i ich stan, zarówno silnika jak skrzynki
|
|
Góra |
|
 |
Hejter |
#773556 Wysłany:
28 Kwi 2015, 11:31; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
 To co zaznaczyłem na zdj to poduszka silnika o ile sie nie myle. Jest ona troche pęknięta powiedzmy w 30%. Ale ruszalem silnikiem i to raczej nie od niej sie to wydobywa. Pozostałych poduszek raczej chyba sam nie sprawdze bo sie nie znam. Zanim zaprowadzę do mechanika to prosze o kilka słów. - Od jednej osoby slyszałem, że wina może byc po stronie wahaczy lub skrzyni biegów. - od drugiej uslyszalem ze to na 80% półośka ale to pewnie był mechanik naciągacz bo półośka skrzywiona by cały czas trzepała autem a nie tylko na gazie no ale moge sie mylic. - Od trzeciej osoby usłyszałem, że to cos ze sprzęgłem... Niestety nie chce mi się wierzyć w te słowa ale wciąż mam wątpliwości co do skrzyni biegów. Gdy wrzucam wsteczny słychać charakterystyczne stuknięcie. Nie wiem zdaję się na wasze propozycje czyli osób bezstronnych, bo mechanicy zastawieni na zysk już mi wyważyli wszystkie koła, wymienili teleskopy a potem jeszcze doszedł ten problem z trzepaniem auta wiec nie wiem czy będę płacił za prawdziwa robocizne czy kolejne walenie w ..... Auto ma zaledwie 125 tys. przebiegu i jeździ się idealnie pozatym trzepaniem...
|
|
Góra |
|
 |
jarson55 |
#773566 Wysłany:
28 Kwi 2015, 12:06; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jarek
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
|
Jeśli masz pękniętą poduszkę silnika nawet w tych 30 % jak sądzisz to dziwisz się że przy dodawaniu gazu i zwiększaniu prędkości telepie Ci przodem, nie sądzisz że wibracje i drgania przenoszone na samochód są wtedy bardziej odczuwalne, poduszka jest do wymiany w pierwszej kolejności a nie szukasz nie wiadomo gdzie najpierw zacznij od tego  Poduszkę skrzyni biegów możesz sprawdzić wizualnie ale tylko na kanale chyba że bez niego jakoś wleziesz pod samochód jest dobrze widoczna i jeśli w środku tego lizaka jest pęknięta guma to od razu do wymiany się kwalifikuje ale ja podejrzewam że to nie ona bo jak ją miałem uszkodzoną to szarpało tylko przy zmianie biegów. Druga poduszka silnika znajduje się pod podstawą akumulatora musisz ją wyjąc i wtedy ją ujrzysz  A i nie kupuj najtańszych poduszek bo szybko możesz pożałować tego zakupu jeśli chodzi o ich wytrzymałość no i komfort jazdy 
_________________ A to moja kropka - topic51499.html
|
|
Góra |
|
 |
Hejter |
#773911 Wysłany:
30 Kwi 2015, 21:54; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No ale mowisz ze przy dodawaniu gazu... Moge jechać na 5000 obrotów na dwójce i nie trzepie autem. Dopiero jak przekrocze 60 i bede trzymal gaz. Dopiero wtedy telepie autem.
|
|
Góra |
|
 |
jarson55 |
#773955 Wysłany:
01 Maj 2015, 14:01; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wibruje Ci przód auta a gdy zwiększasz prędkość ponad 60 to przenoszą się też wibracje na lewarek skrzyni biegów? Wibruje Ci kierownica? Może być któryś przegub wewnętrzny do wymiany chociaż one jakby by były walnięte to powinny stukać przy skręcaniu, nie słychać żadnych hałasów stuków tylko trzęsie?
|
|
Góra |
|
 |
GG01 |
#773956 Wysłany:
01 Maj 2015, 14:05; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Radek
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Go!
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
No właśnie mialem zakładać temat z tego samego powodu. Zakres prędkości u mnie,kiedy występuje ten problem to 60-70 km/h, poprostu telepie caly przod. przy przyspieszeniu tego nie czuc,ale przy jeździe ze stałą prędkością tak.Sprawdzę czy koła są wyważone, ale to raczej nie ten objaw. Sprawdzę tez poduszki silnika. Auto niedawno kupilem i dopiro poznaję jego dobre i złe strony.
|
|
Góra |
|
 |
jarson55 |
#773996 Wysłany:
01 Maj 2015, 17:31; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Widziałem tutaj na forum podobne tematy ale nigdzie nikt nie pisał jak rozwiązał ten problem, popatrzę jeszcze i poszukam ale jak masz wszystko w porządku z kołami, zawieszeniem i poduszkami to ciekawe co to może być 
|
|
Góra |
|
 |
Hejter |
#774034 Wysłany:
01 Maj 2015, 23:07; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
NIC NIE PUKA nic nie stuka  . Nie trzęsie kierownicą ani troche, geometria OK, zero jakichkolwiek problemów z autem. jeździ się idealnie igiełka tylko jak jade te 60-70 to trzepie autem. Trzepanie nie przechodzi nigdzie indziej, Cały czas trzepie przodem i to widać, kierownica w miejscu idealnie a przód się trzepie przy tej prędkosci. Kolega pisal wyzej o wyważaniu kół, zrobiłem to nic nie dało wiec nie marnuj pieniedzy. Poduszek jeszcze nie wymieniałem czekam az bede mial pieniadze i w miedzy czasie czekam moze trafi sie ktos kto bedzie pewien jakie jest rozwiązanie tego problemu.
|
|
Góra |
|
 |
jarson55 |
#774133 Wysłany:
02 Maj 2015, 21:52; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A próbowałeś go przegazować więcej niż te 70? Zobacz na jakiejś prostej drodze i spróbuj pojechać więcej tak do setki ciekawe czy trzęsienie się jeszcze nasili czy ustąpi  Nie wiem co to może jeszcze być ale jak masz wszytko w porządku z kołami i zawieszeniem to wymienił bym tą poduszkę co masz spękaną i zobaczył czy się coś poprawi czy nie  Gorzej jak nie to sam już nie wiem co, te auta potrafią być czasem upierdliwe 
|
|
Góra |
|
 |
GG01 |
#774195 Wysłany:
03 Maj 2015, 11:56; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
jarson55 napisał(a): A próbowałeś go przegazować więcej niż te 70? Zobacz na jakiejś prostej drodze i spróbuj pojechać więcej tak do setki ciekawe czy trzęsienie się jeszcze nasili czy ustąpi  Nie wiem co to może jeszcze być ale jak masz wszytko w porządku z kołami i zawieszeniem to wymienił bym tą poduszkę co masz spękaną i zobaczył czy się coś poprawi czy nie  Gorzej jak nie to sam już nie wiem co, te auta potrafią być czasem upierdliwe  Wczoraj uczyłem żonę jeździć tym autem po mieście i ona nie zauważyła tego objawu, ale jak wyjechaliśmy poza miasto to dało się to odczuć. Powyżej 70km/h objawy ustępują. 4-bieg nawet do 100km/h i jest spokój. Problem występuje tylko w granicach 60-70km/h.
|
|
Góra |
|
 |
Hejter |
#777146 Wysłany:
02 Cze 2015, 11:38; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Problem rozwiązany. Półośki 
|
|
Góra |
|
 |
jarekmlyn |
#777157 Wysłany:
02 Cze 2015, 15:31; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Miejscowość: Brodnica Rejestracja: 23 Sty 2014, Posty: 640 Pomógł: 10
|
Ja miałem to samo w służbowej corsie problem przy prędkości 80-110 też się okazało, że to półoś.
_________________ Moja Kropka --> topic47798.html
|
|
Góra |
|
 |
Qbek |
#777178 Wysłany:
02 Cze 2015, 19:08; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jakub
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 28 Gru 2013, Posty: 1014 Pomógł: 8
|
Czasem wystarczy przesunąć ten gumowy pierścień (tłumik drgań) albo go zgubić i w tedy wibracje z półośki są bardziej odczuwalne.
_________________ MÓJ KROPEK
|
|
Góra |
|
 |
GG01 |
#777610 Wysłany:
07 Cze 2015, 11:58; Temat postu: Re: Trzęsienie samochodu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Hejter napisał(a): Problem rozwiązany. Półośki  obydwie?
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|