You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 14 Sty 2026, 01:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 164 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość

Post #301589 Wysłany: 23 Paź 2009, 22:17; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Połomia
Witam serdecznie wszystkich szczesliwych posiadaczy PI jestem szczesliwym posiadaczem punto 1.4 GT z 96 r jakże awaryjnego ale za razem dającego ogomną ilosc przyjemności :) wydatki w tym modelu to norma w moim przypadku nie wymieniając takich pierdół jak rozrząd chamulce wchacze oleje i inne eksploacyjne elementy to wymieniałem juz 3 silnik 4 turbine i znowu cos sie dzieje :( dziwne swisty utrata mocy itp .. mam te auto w celu rekreacji i na co dzien jezdze czym innym ale gdzyby zebrac cała kase co juz wpakowałem w to "CUDO" to mozna by wyzywic co najmniej 1 afrykanską ale cuz albo rybki albo akwarium :) nie odał bym go za nic :) szkoda tylko ze w polsce cięzko dostac cześci do tego modelu w najblizszym czasie planuje całkowite malowanie (bo staruszek ma juz slady urzytkowania) no i oczywiscie wymiana turbiny, ie wiem wszyjscy do okoła mi mówią ze jestem głupi ze tyle kasy wydaje na takie auto ale przeciez w zyciu cos trzeba robic jakies hobby :lol: nie wiem co wy o tym myslicie. Wydałem juz w sumie na same naprawy i ulepszenia tego auta jakis 5000 zl czyli prawie przekroczyłem jego wartość :)

Post #301595 Wysłany: 23 Paź 2009, 22:34; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: woj. pomorskie
hehe ja też już dałam prawie tyle kasy na niego co jego wartość. ale chyba nie warto go teraz sprzedawać po wymianie tylu rzeczy;> :D tym bardziej że jeździ się nim fajnie.. tylko co chwilę jak coś stuknie, puknie, zapiszczy to modlę się aby to było jakieś auto z boku :D:D nie chce juz łożyć w niego kase, a pewnie mase jeszcze rzeczy powinnam wymienic ;/

na pewno nie malowałabym auta, co to to nie, tym bardziej, że poruszane było na tym forum jaki jest koszt malowania. dla mnie to już gruba przesada, zatrzyj jakoś te ślady i tyle. ja też mam pełno rys, są jakieś odpryski, nawet niewielkie wgniecenia <ale nie po stłuczce czy coś, przy takich blachach to kamienie mwystarczy rzucic, albo się porządnie oprzeć:D:D> i mam to gdzieś, jakbym miała się tym zajać to naprawdę wyszłoby taniej wziąć kredyt z początku i od razu kupić lepszą furę:D

Post #301630 Wysłany: 24 Paź 2009, 00:30; 
 Temat postu:
Puntoświr

HormonGT napisał(a):
Wydałem juz w sumie na same naprawy i ulepszenia tego auta jakis 5000

To Ci powiem tylko tyle, że baaardzo malutko w niego włożyłeś... :D

Post #301656 Wysłany: 24 Paź 2009, 11:00; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Wrocław
Skoro tak sie licytujecie to ja też dorzucę co wymieniłem w swoim Punto I,którego kupiłem w lipcu ub roku.Od razu zaznaczam,że wymieniałem przy założeniu aby trochę bezawaryjnie mi służył;przede wszystkim środek został rozebrany do gołej blachy i zakonserwowany,wymienione wahacze tylne,piasty,bębny i szczęki tył,kolumny z przodu,tarcze i klocki przód,przewody i świece,termostat i pompa wodna,uszczelka pod głowicą,uszczelniacze zaworowe,cały rozrząd,wydech,nagrzewnica i chłodnica-to tak z grubsza pierdułek nie pamietam.Acha i założenie gazu.W chwili obecnej śmiga na gazie jak wariat,nic sie nie psuje i nawala.Zapomniałem dodać wymianę cewek i tylnych sprężyn.Były założone jakieś krótkie ok 4cm,ale samochodem nie dało się jeżdzić,plomby dzwoniły w zębach.Standardowe są ok.

Ostatnio edytowany przez Cygan, 24 Paź 2009, 13:41, edytowano w sumie 1 raz

Post #301659 Wysłany: 24 Paź 2009, 11:38; 
 Temat postu:
Puntoświr

Rafalinek -> nie strasz!

faktycznie, jakie licytacje, kto da więcej ten lepszy :D

Post #301662 Wysłany: 24 Paź 2009, 11:48; 
 Temat postu:
Rabarbar
Awatar użytkownika

Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole
Ja moge stanac do konkurencji kto da mniej :E
Jedyne większe naprawy u mnie to uszczelnienie silnika + wymiana sprzęgła jakieś 3 lata temu za 1500zł, rok temu alternator i w tym roku UPG (też w sumie 1500zł). Jak na 12 lat i 125tys km raczej nie jest to dużo :E

obecnie:
http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm
Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01'
Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'

było:
Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94'
BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96'
Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92'
BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96'
Skoda 120L 52KM 82Nm 89'

Post #301672 Wysłany: 24 Paź 2009, 12:25; 
 Temat postu:
Puntoświr

Ujeżdżam już trzeciego Punciaka, w tym drugiego Gtka i w pierwszym przez ponad 5 lat użytkowania nie działo się kompletnie NIC (1.2 60KM), z wydatków to był tylko zmieniony olej parę razy i kupione opony. A GTki to zupełnie inna sprawa, co innego jak bym jeździł nim od nowości, a tak z reguły trzeba naprawiać wszystko to, co zjeb... poprzednicy...

Post #301688 Wysłany: 24 Paź 2009, 13:07; 
 Temat postu:
Puntoświr

marny los właściciela używanego wczesniej punciaka..:D
mój brat który dawano ,dawno temu miałstarego golfa 2 się śmieje że ja już więcej włożyłam w punciaka niż on w tego golfa.. a uwierzcie, że to był gracik ;D tak samo ja kiedyś mowiłam ze on ma grata - golfa III, no i w sumie punciak tez juz przekroczyl naprawy tamtego.. ;d

Post #301696 Wysłany: 24 Paź 2009, 13:25; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Kupiłem Punciaka I z przebiegiem 160 000 km i ciągle coś się psuje...

Post #301704 Wysłany: 24 Paź 2009, 13:47; 
 Temat postu:
Z takim przebiegiem to nic dziwnego.Gdyby poprzedni właściciel dbał o niego to pewnie było,by inaczej.

Post #301705 Wysłany: 24 Paź 2009, 13:50; 
 Temat postu:
Puntoświr

Ja nie wymieniałem tego wszystkiego dlatego ,że coś się psuło.Zrobiłem autko po swojemu i tak,aby przynajmniej przez 2 latka niczego nie ruszać.Tak postępuje z każdym samochodem,które kupuje.Nie wiem co poprzednik majstrował i wolę nie przekonywać sie na drodze.Kupuje-rozbieram-składam i mam spokój-autko jak nówka.W tej chwili ma 13 lat,182 tys przebiegu,od wymiany do wymiany nie dolewam oleju,filtry gaz i to wszystko.

Post #301861 Wysłany: 25 Paź 2009, 00:54; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Sebastian
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Olkusz
Kupilem z poltora roku temu , rocznik 1998. Poki co to : podloga robiona , naprawialem sam tylna wycieraczke , zerowe koszty bo tylk otrzebaby poczyscic i poskaldac , przednia to samo , nowy pasek klinowy , przedni wahacz, swiece, na tylnym zawieszeniu jakas czesc za 150 zl jakos z robocizna , nie pamietam dokladnie co to bylo , chyba cos z wahaczem bylo , klocki hamulcowe i tarcze na przod no i teraz silnik bo ten moj byl masakryczny , myslalem ze taniej wyjdzie podmianka a wyszlo prawie ze tak samo jak za remont 1.1 , bo przekladka u mechanika 350, a sie okazalo ze to wielopunktowy wtrysk a ja mialem jednopuntkwoy i musi mi elektryk instalacje jeszcze zmienic ... za ok 500 zl .... poki co wladowalem w punciaka 1500 zl za podloge , wahacz przedni ponad 100 zl mi wyszedl , tylni tez tyle jakos , klocki i tarcze kolo 120 zl , silnik 600 zl + przekladka 350 + elektryka 500 ...troche tego bylo ale jakos mam sentyment do tego autka bo lubie je , fajnie mi sie jezdzi i jakos poki co nie mam zamairu go zmieniac, bede jezdzil poki sie caly nie posypie :D

Post #301938 Wysłany: 25 Paź 2009, 14:47; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Czesław
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Chciałbym dodać swój komentarz. Mianowicie czytam wypowiedzi i stwierdzam, że poprzedni właściciele w ogóle nie dbali o samochód. Stąd tyle co niektórzy wkładają w swoje, dopiero co zakupione punciaki. Wszystko może się zużyć, to normalne. Ale żeby ładować w np. w podłogę 1500 zł. Włos się jeży.

Post #301980 Wysłany: 25 Paź 2009, 18:15; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Miejscowość: KATOWICE
dokładnie niedbalstwo.normalka ,ze się nie chce ale lepiej zawczasu zaradzic i pomalowac byle chlorokauczukiem.nie mam kanału a na lewarku też sie da

Post #301983 Wysłany: 25 Paź 2009, 18:34; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Sebastian
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Olkusz
Dajcie spokoj, koles wogole nic przy nim nie robil, wisadal jezdzil i w dupie mial reszte. Najpierw myslalem ze tylko progi sa do roboty, ale blacharze podniesli i az do mnie zadzwonili mi pokazac co tam jest. Sie przerazilem jakie dziurska. Dalem niby 1500, ale porzadnie to zrobili. Nowa blacha , super zakonserwowane, az nie jest zal tej kasy.

Post #302034 Wysłany: 26 Paź 2009, 00:05; 
 Temat postu:
Puntoświr

to większośc z nas ma pecha i poprzedni właściciele nie dbali czy może ejdnak trochę "fiat to grat" ? w sumei nei ma sie co dziwić osobie, która zaierza sprzedać auto. ja tyle tego teraz powymieniałam, że ani mi się śni go w tej chwil isprzedawać, ale jak znowu zacznie się walić... tak samo, gdy już powiedzmy postanowię, że zajakiś czas sprzedaję kropkę, to chyba logiczne że nie pójdę wszystkiego wymieniać żeby ktoś następny miał z tego uciechę..

Post #302042 Wysłany: 26 Paź 2009, 00:31; 
 Temat postu:
Rabarbar
Awatar użytkownika

Imię: Szczepan
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole
kropek1999 napisał(a):
to większośc z nas ma pecha i poprzedni właściciele nie dbali czy może ejdnak trochę "fiat to grat" ?

Prosta sprawa - wystarczy porównać ile problemów mają ci, którzy punciaka mają od nowości i dbają o niego (mało problemów, jeśli wogóle jakieś) a ile ci którzy kupują używane (najczęściej sporo).

obecnie:
http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm
Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01'
Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'

było:
Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94'
BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96'
Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92'
BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96'
Skoda 120L 52KM 82Nm 89'

Post #302077 Wysłany: 26 Paź 2009, 10:03; 
 Temat postu:
Puntoświr

no niby tak, ale z drugiej strony wśród znajomych, którzy kupuja inne uzywane auta (droższe i bardziej prestiżowych marek) w podobnym wieku, z większym przebiegiem, nie ma takich problemów... więc co? wszyscy inni dbają o swoje auta przez ładne lata tylko nie właściciele punciaków? :D bo nie wierzę, że akurat wszyscy inni mieli farta przy zakupie auta tylko nie ja i wiele osób z tego fora... Może punto po prostu nie lubi zmieniać właścicieli i na tych kolejnych fochy strzela :P

Post #302388 Wysłany: 27 Paź 2009, 11:22; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Czesław
Miejscowość: Lubliniec
Ja skomentuje to tak: kropek nie lubi być zaniedbywany.

Post #302416 Wysłany: 27 Paź 2009, 14:36; 
 Temat postu:
Puntoświr

Żaden samochód nie lubi byc zaniedbywany,chyba że ma się kupę kasy i śmiga aż korbowód wyjdzie bokiem.Miałem takiego kolegę który cały czas twierdził,że nie ma tak doskonałe autko/oczywiście BMW/ i maski nawet nie otwiera bo nie ma po co.

Post #305286 Wysłany: 05 Lis 2009, 00:21; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: przemek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Miejscowość: rybnik
chłodnica
wycieraczka tył
zawiecha przód lewy wachacz
takie 2 łożyska w skrzyni nie mówie już o tym że 1 i 2 synchronizatory bo żeby czasem wrzucić bieg to trzeba użyć siły i pani na K
nagrzewnica
teraz czeka mnie czujnik z wentylatora na chłodnicy no i nie wiem jak tam uszczelka pod głowicą :/
zawieszenie z tyłu już stuka jak wjadę na dziury czasem zapali sie marchewka ogólnie porażka mam nadzieję że w końcu nazbieram na tego mesia 124 w ładnym stanie i będę już miał święty spokój a silnikiem bez remontu dociągne do 1000 000 oczywiście trzeba będzie dbać o Lalę ;)
Tylko jest jedno ale gdzie ja znajde drugie takie zajebiaszcze, czytelne i pomocne forum ja tu co musze przyznać :)

Post #305361 Wysłany: 05 Lis 2009, 13:05; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: KRK/Rzeszów/TBG
Kropek z 96 roku 1.2 SX
Jak go zakupiłem 2 lata temu....
od razu rozrząd, sprzęgło, wydech bo był strasznie skorodowany i urwany. wiadomo płyny eksploatacyjne, filtry itp. - niestety chyba trafiłem na osobę która nie dbała o kropka bo mimo super zadbanego samochodu jak to tej pory coś czuje że nie wiedziała nic o jakikolwiek wymianach.

Później miskę olejową bo sito się z niej zrobiło.
Rok temu hamulce: klocki tarcze bębny cylinderki.
Ostatnio akumulator, świece, kable. Wycieraczkę tylną bo się zatarła chyba ze starości ale tu koszty zerowe.
Cewka zapłonowa.
Z usterek które mnie irytowały najbardziej to ta miska olejowa i cewka zapłonowa bo unieruchomiło mi auto.

Teraz mnie czeka czujnik świateł cofania, i pasek klinowy.....
Przejechane juz ponad 160 tys. Widzę że trochę oleju bierze ale póki są to ilości akceptowane nie zamierzam z tym nic robić.
Nie wiem czy to dużo czy mało....faktem jest że dużo było wymian takich których trzeba dokonać w każdym samochodzie.

Post #305435 Wysłany: 05 Lis 2009, 18:26; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: ukaszeeeekk
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica-> CBR
no u mnie skromniej troszkę ( kropek od roku )
- rozrząd kompletny z pompą wody ( dla świętego spokoju )
- oleje ( tego też się nie liczy, bo czym byś nie jeździł to i tak trzeba zmieniać )
- płyn układu chłodzenia
- tłumik kompletny ( od kata )
- sonda Lambda
- siłownik drzwi lewych
- lizak pod skrzynię biegów ( poduszka )
.......a resztę kasy w wygląd :)
nawet jak byłby bardziej awaryjny to i tak go nie zmieniam na inny......bo mi się podoba i tyle :):):):):):)

Post #305444 Wysłany: 05 Lis 2009, 18:46; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Maciek
Samochód: Punto I 3d
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Świdnik
Jestem posiadaczem Punto I 3D SX od 8 lat.
Kupiłem autko 5 letnie od pierwszego właściciela kupione w Lubelskim salonie z przebiegiem 55 tys km.
Obecny przebieg to 129 tyś km. Instalacja LPG Zavoli II generacji założona po roku użytkowania przy ponad 60 tyś km.
Regularna wymiana oleju (Mobil 10W40) co ~10 tyś km+filtr oliwy i powietrza, świece co 20 tyś km (NGK), filtr LPG co 10 tyś km.

Większe naprawy/wymiany:
- rozrząd po zakupie i niedawno czyli 2 razy
- pompa wody
- uszczelka pod głowicą zaworów
- wydech oprócz katalizatora
- regulacja luzu zaworowego x 2
- akumulator (pierwszy ZAP wytrzymał 12 lat) teraz jest Centra+
- pęknięty alternator
- wymiana oleju w skrzyni biegów
- wymiana przewodów hamulcowych x 2 ( pierwszy raz akcja 4400)
- amortyzatory przód i tył x 2
- zbliża się wymiana miski olejowej bo jest bardzo skorodowana

Ogólnie uważam Punto I za auto tanie w utrzymaniu i dobre do poruszania się na krótszych dystansach. Niestety 14 lat robi swoje i pewnie niedługo zaczną się większe nakłady finansowe lub zmiana na coś młodszego.

Post #305471 Wysłany: 05 Lis 2009, 20:23; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń
HormonGT napisał(a):
Witam serdecznie wszystkich szczesliwych posiadaczy PI jestem szczesliwym posiadaczem punto 1.4 GT z 96 r jakże awaryjnego ale za razem dającego ogomną ilosc przyjemności :) wydatki w tym modelu to norma w moim przypadku nie wymieniając takich pierdół jak rozrząd chamulce wchacze oleje i inne eksploacyjne elementy to wymieniałem juz 3 silnik 4 turbine i znowu cos sie dzieje :( dziwne swisty utrata mocy itp .. mam te auto w celu rekreacji i na co dzien jezdze czym innym ale gdzyby zebrac cała kase co juz wpakowałem w to "CUDO" to mozna by wyzywic co najmniej 1 afrykanską ale cuz albo rybki albo akwarium :) nie odał bym go za nic :) szkoda tylko ze w polsce cięzko dostac cześci do tego modelu w najblizszym czasie planuje całkowite malowanie (bo staruszek ma juz slady urzytkowania) no i oczywiscie wymiana turbiny, ie wiem wszyjscy do okoła mi mówią ze jestem głupi ze tyle kasy wydaje na takie auto ale przeciez w zyciu cos trzeba robic jakies hobby :lol: nie wiem co wy o tym myslicie. Wydałem juz w sumie na same naprawy i ulepszenia tego auta jakis 5000 zl czyli prawie przekroczyłem jego wartość :)

Powiem Ci że wyjątkowo zdolny jesteś bo zabić 3 silniki w GTku to chyba z milion kilometrów trzeba zrobić. No chyba że kupowałeś ze szrotu albo mechanik który je remontował zna się tylko na maluchach.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 164 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)