|
Obecny czas: 07 Maj 2025, 06:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
emigrant_ |
#782702 Wysłany:
17 Sie 2015, 12:27; Temat postu: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podlaskie [B]
|
Cześć
Wymieniał ktoś z Was środkowe gumy stabilizatora? Jedna sztuka totalnie mi się rozleciała i wahacz stuka mi o stabilizator. Dzwoniłem do ASO, co ciekawe producent nie przewiduje wymiany tych dwóch środkowych gum stabilizatora, ale w sprzedaży ASO te gumy ma jak najbardziej(30pln jedna sztuka zamiennik, oryginał 60pln). Gość mi mówił, że trzeba będzie czymś rozciąć obejmę, wsadzić nową gumę i obejmę zespawać. Te boczne gumy co są na whaczach to owszem one wymienialne w banalny sposób. Gorzej z tymi dwoma środkowymi. Oczywiście wymienię wszystkie 4 sztuki.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
jarson55 |
#782710 Wysłany:
17 Sie 2015, 14:36; Temat postu: Re: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jarek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
|
Dziwne rzeczy Ci opowiadają 
_________________ A to moja kropka - topic51499.html
|
|
Góra |
|
 |
emigrant_ |
#782711 Wysłany:
22 Sie 2015, 11:38; Temat postu: Re: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Puntomaniak |
|
O, poważnie? Hmm, no ja nic nie mogę powiedzieć bo nigdy nie rozbierałem tego. Tak mi powiedzieli w Konrysie białostockim, ASO Fiata.
[ Dodano: 22 Sie 2015, 10:36 ]
Gumy wymienione. Jednak gość z ASO miał rację. Środkowe obejmy gum nie są rozbieralne. Wystarczyło rozwiercić trochę w obejmie dziury na śruby i dwie części obejmy się rozeszły. Te dwie części obejmy są ze sobą połączone na taki kołnierz w miejscu dziur, gdzie wsadza się śruby. Rozwiercenie było na tyle małe, że nawet nie trzeba było dawać pod śruby podkładek.
|
|
Góra |
|
 |
WaiT |
#792454 Wysłany:
05 Sty 2016, 13:45; Temat postu: Re: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Forumowicz |
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: mazowieckie [W]
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#792506 Wysłany:
05 Sty 2016, 19:37; Temat postu: Re: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Najpierw sprawdż czy tuleja jest sparciała. Po co wymieniać coś dobrego. Poza tym jak będzie wymieniał mechanik, to niech on kupi. Jak coś nie spasuje to jego problem.
|
|
Góra |
|
 |
emigrant_ |
#792530 Wysłany:
05 Sty 2016, 21:53; Temat postu: Re: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Puntomaniak |
|
WaiT napisał(a): Apropo nr 1. to widziałem w książce, że są 4, ale czy te środkowe i boczne to jest to samo?
Nie, nie jest to samo. Środkowe są większe i nierozbieralne. Żeby je zdemontować trzeba zrobić tak jak napisałem wyżej. Te boczne co są wkręcone w wahacze są mniejsze i je normalnie się ściąga. Tak wyglądają środkowe -> https://motodelta.pl/tuleja-stabilizato ... ,280.html# Akurat to nie do punto II według opisu, ale wyglądają identycznie.
|
|
Góra |
|
 |
Lowslow |
#825564 Wysłany:
04 Lip 2017, 03:02; Temat postu: Re: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: David
Samochód: Punto II FL 3d
Wersja: Sound
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 06 Lut 2016, Posty: 79
|
Czesc, odswiezam kotleta z racji tego iż mam taki sam problem, zabrałem się popołudniu za wymiane gum stabilizatora, zewnętrznych i wewnętrznych, zewnętrzne wiadomo wyciągnij i wsadz, ale z wewnętrznymi już nastapil problem, klamry/tuleje udało mi się rozlaczyc, gumy wlozyc nowe ale po pierwsze nie do końca, po drugie co z rozlaczana tuleja? trzeba to na nowo spawac? Ciezko to scisnac by w ogole guma cala weszla w nia, zamocowałem w 2 częściach, najpierw plaska czesc tulei do podwozia, później ta klamra z guma na stabilizatorze i to scisnalem lewarkiem do góry przy przylapac i zlaczyc razem na sruby dosciskajac. Ciezko trafic w gwint, naprostować i w ogole to wymienić? Ktos ma rady i sposoby na latwiejsza wymiane i czy można w ten sposób to zamontować czy trzeba oddac do ponownego zespawania? Czekam na odpowiedz bo auto mam rozebrane iż ukrecila się sruba do tego w gwinie do gumy wewnetrznej przy dokręcaniu..
_________________ Aprilia Rs 125 38KM 97r. > Fiat Uno 0.9 z wielkim znaczkiem 88r. 3D > Honda Civic 1.5 vtec 114KM 00r. 5D > Honda Hornet 600S 100KM 01r. > Rover 416 1.6 111KM 98r. 5D > Fiat Uno 1.0 off-road project 00r. 5D > Fiat Cinquecento 0.7 97r. > Fiat Stilo 1.8 138KM 03r. 3D > Fiat Tempra 1.4 BOR Cars 93r. 5D > Subaru Legacy 2.5 155 KM 4x4 automat na airach 96r. Kombi > ...
Fiat Punto 1.2 8v EX Sound 05r. 3D
|
|
Góra |
|
 |
redot |
#826350 Wysłany:
25 Lip 2017, 14:12; Temat postu: Re: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
|
|
Góra |
|
 |
coffe |
#838603 Wysłany:
13 Cze 2018, 11:45; Temat postu: Re: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andrzej
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Tychy Rejestracja: 26 Sty 2010, Posty: 818 Pomógł: 4
|
Jestem ciekaw o jakich gmach mowa jak w grande są tylko 2 gumy Wy mówicie o jakiś zewnętrznych i wewnętrznych Ja oglądałem i mam 2 gumy
Załączniki: |
Screenshot_2018-06-13-11-44-38.jpg [ 105.06 KiB | Obejrzany 22782 razy ]
|
|
 |
emigrant_ |
#851099 Wysłany:
30 Lis 2019, 21:12; Temat postu: Re: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Puntomaniak |
|
emigrant_ napisał(a): Cześć
Wymieniał ktoś z Was środkowe gumy stabilizatora? Jedna sztuka totalnie mi się rozleciała i wahacz stuka mi o stabilizator. Dzwoniłem do ASO, co ciekawe producent nie przewiduje wymiany tych dwóch środkowych gum stabilizatora, ale w sprzedaży ASO te gumy ma jak najbardziej(30pln jedna sztuka zamiennik, oryginał 60pln). Gość mi mówił, że trzeba będzie czymś rozciąć obejmę, wsadzić nową gumę i obejmę zespawać. Te boczne gumy co są na whaczach to owszem one wymienialne w banalny sposób. Gorzej z tymi dwoma środkowymi. Oczywiście wymienię wszystkie 4 sztuki. Witam, Dawno mnie nie było na forum. Zacytowałem sam siebie. Z tego co widzę post z 2015 roku. Wtedy to była wymiana gumy stabilizatora a teraz to będzie wymiana samochodu... Po 17 latach podłoga tak zgniła w Punto II, że wyrwały się mocowania stabilizatora z podłogi 2 dni temu...  Od początku Punto garażowane, ale garaż wolnostojący i nieocieplony. Moim zdaniem to są gorsze warunki dla samochodu niż pod chmurką. Haki środkowe od tłumika też odpadły od podłogi - całość wisiała na dwóch skrajnych hakach, to wydarzyło się 2 lata temu i tak jeździłem do dziś. W środę złomuję Punto. Punto zastąpi Toyota Yaris III z 1,5 litrowym, wolnossącym silnikiem i automatem z układem planetarnym, czyli wersja Hybrid z e-CVT. Tym postem żegnam się z marką Fiat raczej na zawsze i forum. Niech Wasze "kropki" służą Wam jak najdłużej.
|
|
Góra |
|
 |
redot |
#851111 Wysłany:
02 Gru 2019, 15:56; Temat postu: Re: Gumy stabilizatora, wymiana środkowych |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
|
coffe, gumy zewnętrzne, czyli inaczej tuleje metalowo gumowe, które po obu stronach łączą drążek z wahaczami. Nie wiem jak jest u Ciebie, bo fotka nie obejmuje i gum może tu nie być po demontażu, ale podejrzewam, że wygląda to po złożeniu identycznie.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|