Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
na początku chciałbym się przywitać, w związku że zostałem właścicielem Fiata Grande Punto, rozpoczynam moją wędrówkę przez życie z kropeczkiem. Wcześniej siedziałem w fordach, jednakże okazja możliwości posiadania bardzo zadbanej sztuki tego samochodziku poskutkowało jego kupnem, oto i jestem... dobry wieczór!

Mój pojazd to Grande Sport z silnikiem 1.9 mJTD, 130 koni mechanicznych. Jestem jego posiadaczem od dwóch dni, i niestety kropek dziś zrobił mi małą przygodę podczas jazdy, gdzie nagle temp. płynu chłodzącego poszybowała na czerwony poziom, zaświeciła się przy niej czerwona dioda i komunikat - wysoka temp pł. chłodzącego - zatrzymać pojazd, po czym po dwóch sekundach wszystko wróciło do normy. Stało się to dwa razy pod rząd. Sprawdziłem już połączenie masowe do skrzyni biegów - jest solidne, akumulator jest wymieniony na nowy Centra Futura (640A rozruchu), napięcie spoczynkowe 12,84V, napięcie podczas pracy na postoju 14,06V, komplet nowych świec żarowych, poziom płynu w normie.
Panowie - czy macie jakieś pomysły co mogło się stać? Ogólnie lubię sobie samemu radzić z pojazdami, ale denerwują mnie takie 'znikające' problemy natury technicznej. Może ktoś coś jest w stanie nakierować, gdzie uderzyć? Posprawdzałem również klemy na akumulatorze, wszystko jest solidne.
W aucie zamontowana jest instalacja audio - wzmacniacz w bagażniku 400W RMS, Sub i wymienione głośniczki na Hertze, ale to chyba niespecjalnie robi różnice.
Dziękuję z góry za odpowiedź, niestety wszystko co wypisane zostało na forum sprawdziłem. Może czujnik temp. na termostacie ma zwarcie?
[ Dodano: 01 Wrz 2015, 08:21 ]Zabezpieczenie klemy minusowej akumulatora oraz dorobienie nowej, porządnej masy na nadwozie nie dalo rezultatów. Dziś jestem umówiony na aktualizację oprogramowania w ASO. Będę zdawał relacje. Notabene, wie ktoś gdzie w GP jest wkręcony czujnik temperatury wody?