Mam lepszy sposób! Nie wiem czy pomoże na aż tak zastałą klamkę i ma poważną wadę ale i wielką zaletę...
Bierzesz WD-40, odchylasz klamkę jak najbardziej i za pomocą tej rurki dołączonej do WD-40 psikasz na sprężynkę i bolce (
http://s2.ifotos.pl/img/polplKlam_shhqxhr.jpg miejsca zaznaczone na czerwono. To akurat klamka z PII ale ta w PI niewiele się różni)
Robisz to co kilkanaście minut jak preparat wsiąknie lub wycieknie. Przy okazji po każdej aplikacji próbujesz rozruszać klamkę.
U mnie w drzwiach pasażera pomogło to i od kwietnia działają bez zarzutu, lecz była mniej zatarta (zatrzymywała się w połowie drogi).
Jest to sposób na lenia i ma tą wielką zaletę, że możesz to bardzo szybko zrobić. Niestety później przez jakiś czas po deszczu lub myjni zostają zacieki spod klamki, bo deszcz wypłukuje nadmiar preparatu.
Bo ściąganie boczków jest dosyć problematyczne, #1 korbka od szyb, jeżeli zabezpieczenie jest odwrotnie założone to się sporo namęczysz aby je ściągnąć, #2 wyciąganie tapicerki z zatrzasków bez specjalnych narzędzi jest dosyć trudne. O ile tu gdzie mamy dostęp czyli koniec drzwi i dół drzwi to pikuś o tyle początek drzwi przy słupku - śrubokrętem ciężko dojść

Oczywiście jak w/w sposób nie podziała to innego wyjścia nie masz niestety ;p