|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 05:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pannaAleksandra |
#797321 Wysłany:
19 Lut 2016, 00:45; Temat postu: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewodach |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Aleksandra
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam, Mam pytanie do znawców motoryzacji dotyczące zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego i przewodów. Otóż oglądałam ostatnio auto dla mamy które bardzo jej się spodobało ale zastanowiło mnie występowanie takiego rudego (brązowego) osadu w zbiorniczku oraz w przewodach od chłodzenia. Wydaje mi się jakby to był nalot kamienia z wodu - użytkownik jeździł na wodzie albo koncentrat rozrobił z woda zwykła? Dodam że nie było żadnej mazi w postaci oleju i innych podobnych wynalazków. Płyn chłodzący był bezbarwny na -20'C. Ktoś spotkał się z czymś taki i jakie metody można zastosować aby pozbyć się tego nalotu. Dodam że auto z 98-99rok zależy jak kto chce odebrać sobie datę produkcji a rejestracji pierwszej 
_________________ Grzebień i nożyczki
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Thomas |
#797341 Wysłany:
19 Lut 2016, 11:28; Temat postu: Re: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewo |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#797342 Wysłany:
19 Lut 2016, 12:06; Temat postu: Re: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewo |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Marek
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Toszek Rejestracja: 02 Lut 2015, Posty: 82 Pomógł: 4
|
Taki nalot rzeczywiście powstaje po zmieszaniu koncentratu z wodą.
Czyściłem takie coś w VW. Najpierw płukanie całego układu wodą a później niespotykana (znaleziona w necie) metoda. Najpierw zalałem układ wodą, zagrzałem auto i do zbiorniczka wrzuciłem dwie tabletki do zmywarki. Silnik pracował do podwójnego włączenia wentylatora. Zostawiłem do wystygnięcia, później dwa razy płukanie układu i zalanie płynem chłodniczym.
Efekt zadowalający. Można jeszcze wodą z octem.
_________________ Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia...
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#797343 Wysłany:
19 Lut 2016, 12:21; Temat postu: Re: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewo |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
Odkłada się tzw. kamień kotłowy. Możesz zalać jakiś płun do czyszczenia układu chłodniczego.
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#797350 Wysłany:
19 Lut 2016, 13:28; Temat postu: Re: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewo |
|
 |
Puntomaniak |
|
oko21, te płukanki czasami wyrządzają więcej szkody niż pożytku. Ale owszem można...
|
|
Góra |
|
 |
pannaAleksandra |
#797369 Wysłany:
19 Lut 2016, 15:24; Temat postu: Re: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewo |
|
 |
Puntoświr |
|
No dobrze a takie tabletki jak napisał kolega Markus80 wyrządzą jakieś szkody czy są bardziej bezpieczne niż taki ocet albo środek do czyszczenia? Z tym wentylatorem to może być ciężko bo to jest pancerny 1.9tdi  w ibizie a tam z tego co wiem ciężko o to aby załączył się wentylator trzeba by było chyba dobrze gazować  Uparła się na ibizę i tyle. Dlatego martwi mnie ten mankament. Nic nie widać płynu teraz w tym zbiorniczku bo jest cały zasyfiony.
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#797386 Wysłany:
19 Lut 2016, 16:46; Temat postu: Re: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewo |
|
 |
Puntomaniak |
|
Według mnie tabletki są mniej agresywne, w moim przypadku czyściłem TDI-ka i ładnie wszystko zeszło. Zagrzać też da radę i to bez gazowania. Poza tym zmywarka też ma części metalowe, gumowe itd. czyli chemia za ostra nie powinna być.
|
|
Góra |
|
 |
pannaAleksandra |
#797413 Wysłany:
19 Lut 2016, 22:15; Temat postu: Re: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewo |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#797440 Wysłany:
20 Lut 2016, 06:56; Temat postu: Re: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewo |
|
 |
Puntomaniak |
|
Eeee nie ma tragedii. Tu przynajmniej poziom płynu widać Możesz nawet tylko przepłukać układ wodą a zbiorniczek wyjąć i wypłukać, wymyć osobno. Potem zalać nowym płynem i nawijać kilometry
|
|
Góra |
|
 |
pannaAleksandra |
#797444 Wysłany:
20 Lut 2016, 09:15; Temat postu: Re: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewo |
|
 |
Puntoświr |
|
Na zdjęciu poziom płynu widać bo zadziałała lampa błyskowa w telefonie  tak to aby zobaczyć w dzień to trzeba bujnąć auto. Tylko czy ten nagar zejdzie przez samo płukanie wodą bo przewody gumowe są oblepione w środku też tym kamieniem. Ciekawa jestem co jest za termostatem i w pompie wody Czyli jak dobrze zrozumiałam mam spuścić ten płyn co jest teraz zalać wodą i pojeździć autem aby się zagrzało do 90'C następnie bezpiecznie odkręcić korek od zbiorniczka i wrzucić dwie tabletki od zmywarki (obojętnie jakie?) następnie niech auto popracuje przez pewien czas (czy może przejechać się jeszcze). Po tym zabiegu odczekać aż wszystko ostygnie i spuścić ten eliksir. Tylko że na zimnym silniku termostat będzie zamknięty i będzie tam nadal woda z tabletką  Przepłukać układ wodą i zalać nowym płynem przeznaczonym do danego auta. Ps. Pisałeś kolego Markus80 że nie ma tragedii to u ciebie było gorzej 
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#797447 Wysłany:
20 Lut 2016, 10:31; Temat postu: Re: Rudawy osad w zbiorniczku płynu chłodzącym oraz w przewo |
|
 |
Puntomaniak |
|
Oj było gorzej. Jak to mówią-zaufany mechanik. Ja przy płukaniu rozłączałem węże z racji termostatu jak piszesz, także każdy zakamarek był czysty. Jest trochę dłubania niestety.
Jeździć nie musisz. Auto pochodzi z pół godzinki. Spali tyle co nic.
Z drugiej strony jak kupisz to auto to i tak na pewno będziesz zmieniać rozrząd, pompę wody itd to mechanik ogarnie wszystko za jednym razem.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|