You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #805648 Wysłany: 18 Maj 2016, 14:42; 
 Temat postu: Problem z ładowaniem
Sympatyk kropek

Imię: Kryspin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Emotion
Województwo: pomorskie [G]
Witam Wszystkich!
Mam problem ze swoim grande (1,3 90km 2006 rok)

Otóż odkąd pamiętam, przy zapalaniu są minimalne wahnięcia obrotów od 800 do 1000. W sumie nic, ale ostatnio niestety najechałem za szybko na próg i uderzyłem spodem (teoretycznie mam osłonę silnika, ale trochę podrzuciło). Od tamtej pory przy rozpędzaniu jakaś osłona drgała, ale mechanik oglądając auto nic nie znalazł. Nie wiem, czy ma to z tym związek, ale po 2 tygodniach problem przy zapalaniu zaczął robić się bardziej poważny bo te wahnięcia mimo, że obroty wahały się w takiej samej częstotliwości to powodowały straszne trzęsienie się samochodu. Dziś jechałem do pracy i zaczęła migać kontrolka akumulatora. Im dłużej migała tym zaczęło się pojawiać na desce co raz więcej błędów: abs, esp, poduszki, hillholder, wspomaganie kierownicy, dosłownie wszystko. Odstawiłem właśnie auto do warsztatu (ledwo co dojechałem, bez wspomagania ciężko się jeździ :P ). Myślicie, że to alternator? Wymiana powinna rozwiązać problem kontrolek? Miał ktoś może podobny problem?

Pozdrawiam

Post #805665 Wysłany: 18 Maj 2016, 17:43; 
 Temat postu: Re: Problem z ładowaniem
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Arek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź - Piotrków Tryb.
Niekoniecznie za problem ładowania musi odpowiadać sam alternator może przy tym szybkim najeździe na próg naderwał się przewód masowy lub zasilający. Co do nierównych obrotów i trzęsienia wstępnie podłączyć pod komputer i sprawdzić obecność błędów i parametry bieżące (przyczyn nierównych obrotów może być multum).

Punto mk2 1.2 60 KM Active, Punto mk2fl 1.2 60 KM Active, Punto mk2fl 1.2 60 KM ? (dziwna wersja z klimą), Grande Punto 1.4 77 KM Dynamic

Post #805674 Wysłany: 18 Maj 2016, 19:07; 
 Temat postu: Re: Problem z ładowaniem
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Skoro zaświeciła się kontrolka ładownia w pierwszej kolejności, być może faktycznie doszło do jakiegoś niedomagania układu ładownia. Na pewno w pierwszej kolejności powinno się przejrzeć przyłącza przewodowe na alternatorze ( czy coś się nie wysunęło z zacisku), jak również na samym akumulatorze mając na względzie punkty masy. W samym alternatorze mogły skończyć się szczotki węglowe, na pewno elektro -mechanik przyglądnie się również naprężeniu paska alternatora. Myślę, że dobrze by było, by zwrócił również uwagę na sam akumulator zwłaszcza, że mógł odczuć spory wstrząs po uderzeniu w przeszkodę na drodze.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)