You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #807401 Wysłany: 16 Cze 2016, 20:10; 
 Temat postu: Napięcie akumulatora - w normie czy nie
Sympatyk kropek

Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: łódzkie [E]
Od jakiegoś czasu obserwuję napięcie na akumulatorze. Kupiłem taki miernik do zapalniczki. Na zgaszonym silniku mam 12,3-12,6V a podczas pracy silnika 13,8-14V. Czasami spada na biegu jałowym do ok. 13,5V. Niedawno podładowałem akumulator bo w nocy włączył mi się alarm prawdopodobnie i rano były włączone kierunki. Napięcie spadło do 11,9V więc zabrałem aku i podładowałem 5h (prostownik wskazał 75% pojemności). Od tego momentu wróciło tak jak wcześniej to opisałem. Czy wskazania są dobre? Akumulator wymieniałem dwa miesiące temu. Dla porównania w fiat uno jest 14-14,2V na włączonym.
Czy coś się dzieje z alternatorem? Włączając klimatyzację obroty się podnoszą na biegu jałowym ale po chwili spadają, ładowanie jest ok. 13,5V.

Post #807409 Wysłany: 16 Cze 2016, 22:02; 
 Temat postu: Re: Napięcie akumulatora - w normie czy nie
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Myślę, że warto porównać wskazania Twojego mierniczka z wskazaniami jakiegoś solidnego multimetru ( z nową i sprawną baterią i sprawnymi przewodami pomiarowymi) i w tych samych warunkach temperaturowych i punktach pomiarowych ( np. na zaciskach akumulatora) wykonać kilka pomiarów jednym i drugim urządzeniem. Wtedy będzie można określić jak dokładnie wskazuje. Co jakiś czas, ktoś przynosi mi takie urządzenie do porównania i czasem rozbieżności potrafią wprowadzić w błąd ( nieraz nawet wskazania rzędu 0,7V DC na plus, lub minus itd.)
Oczywiście warto sprawdzić stan klem, jak i zacisków akumulatora i je solidnie przykręcić. Punkty masy na silniku jak i nadwoziu pojazdu również powinny być czyste, bez korozji i solidnie przykręcone. Co ciekawe w moim P1 z 1998 po obciążeniu światłami podczas pracy silnika napięcie ładowania wynosi 14,04V DC ( stara Centra Standard), w moim Uno z 1994 roku napięcie ładowania wynosi w takich samych warunkach 14,46 V trzyletni akumulator Fiamm ( w obu przypadkach mierzone multimetrem Metex 3860d).

Post #807421 Wysłany: 17 Cze 2016, 08:34; 
Ekstremista
Awatar użytkownika

Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
Proponuję sprawdzić przewód masowy przy belce - lubi się tam urywać. Może wisieć "na włosku", więc trzeba sprawdzić szarpiąc nim. Może też być coś z altkiem, np. pękła obudowa.

Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był

Post #807813 Wysłany: 25 Cze 2016, 07:59; 
Sympatyk kropek

Od jakiegoś czasu też widzę, że czasami stojąc w korku spada napięcie i czuć jak silnik bardziej pracuje (alternator?) takie drgania jakby i na mierniku spada nawet poniżej 13V. Trwa to chwilę i wraca do normy. Zdarza się to nie zawsze ale co jakiś czas.

Post #807943 Wysłany: 28 Cze 2016, 22:23; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Arek
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Łódź - Piotrków Tryb.
mmiksa napisał(a):
Od jakiegoś czasu też widzę, że czasami stojąc w korku spada napięcie i czuć jak silnik bardziej pracuje (alternator?) takie drgania jakby i na mierniku spada nawet poniżej 13V. Trwa to chwilę i wraca do normy. Zdarza się to nie zawsze ale co jakiś czas.

Możliwe, że w korku załącza się wentylator chłodnicy stąd głośniejszy szum i spadek napięcia. Możliwe też, że przekłamuje taki mierniczek wsadzany w zapalniczkę koledzy dobrze mówią dobry miernik i zdjąć pomiary w różnych punktach. Co do ładowania u mnie jest na zaciskach akumulatora 14,08 V i jest to prawidłowe w Grande.

Punto mk2 1.2 60 KM Active, Punto mk2fl 1.2 60 KM Active, Punto mk2fl 1.2 60 KM ? (dziwna wersja z klimą), Grande Punto 1.4 77 KM Dynamic

Post #807960 Wysłany: 29 Cze 2016, 17:22; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto Evo 3d
Wersja: MyLive
Województwo: śląskie [S]
Miałem podobny problem, ale nie wiem na ile napięcie spadało. W każdym razie silnik potrafił zgasnąć. Zawsze w ruchu miejskim i z włączoną klimą. Najpierw wymieniłem akumulator. Było lepiej. W tym roku problem wrócił więc popuściłem i dokręciłem nakrętki przewodów wychodzących z alternatora, a następnie wyjąłem wszystkie duże bezpieczniki ze skrzynki, obróciłem je o 180st. i osadziłem na swoich miejscach. Póki co ustało.

P. S. Zanim dobierzesz się do nakrętek altka to odłącz akumulator!!! Inaczej, przy odrobinie pecha, klucz wtopi ci się w dłonie.

Post #807961 Wysłany: 29 Cze 2016, 17:37; 
Sympatyk kropek

Jak spada napięcie do tych 13V to czuć jak silnik inaczej chodzi (tak jakby miał duże obciążenie). Spróbuję z tymi bezpiecznikami.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)