You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość

Post #813590 Wysłany: 29 Paź 2016, 00:09; 
 Temat postu: Pytanie - inne zachowanie auta po odłączeniu aku
Forumowicz

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Ostatnio odłączyłem akumulator i podłączyłem ponownie po około 15 minutach. Zaskoczył mnie efekt po.. chodzi o to, że przez pierwsze około 20 km auto przyspieszało lepiej i paliło mniej paliwa niż zwykle. W drodze powrotnej już wszystko wróciło do normy, tzn przyspieszało jak przed odłączeniem i spalanie wzrosło. Następnego dnia znowu odłączyłem aku i podłączyłem po kilkunastu minutach i było tak samo. Najpierw jeździł szybciej a później wróciło do normy. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi dlaczego tak się dzieje? Co mi blokuje samochód?

[ Dodano: 29 Paź 2016, 00:09 ]

Sprawdziłem parę rzeczy i zauważyłem, że po ponownym podłączeniu akumulatora samochód działa przez kilkanascie kilometrów w pętli otwartej sondy. Po przejechaniu około 20-30 km samochód przechodzi w pętle zamkniętą. Po tym zabiegu przy każdym ponownym uruchomieniu auto przechodzi w tryb zamkniętej pętli po kilkunastu sek kiedy nagrzeje się grzalka sondy. Kiedy mój samochód jeżdzi w pętli otwartej auto pali średnio około 1,5-2 litry mniej i przyspiesza żwawiej niż w pętli zamkniętej. Sprawdzałem to na dwóch sondach. 1 oryginalna, druga z NGK. W obydwu przypadkach to samo. Czy to jest normalne? Dlaczego sonda ogranicza samochód?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)