You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 20 Lut 2017, 10:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 
 Post #817055 Wysłany: 30 Gru 2016, 19:22; 
 Temat postu: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Witam,

Wczoraj jeszcze ładnie jeździłem moim Punciakiem, a dzisiaj rano na mrozie mi nie odpalił. Kręci, kręci, ale nie chce zaskoczyć. Świece i kable WN ok. Czytając inne tematy sądzę, że może to być wina czujnika położenia wałka rozrządu, ponieważ jest bardzo zasyfiony i przy ostatnim dolewaniu oleju mogłem go jeszcze bardziej zabrudzić. Jaki będzie najłatwiejszy dostęp do tego czujnika(nie mam kanału) żeby go wymontować? Myślałem, żeby wejść od spodu po usunięciu przedniego zderzaka. I jeszcze jedno pytanko. Na jakiej śrubie trzyma się ten czujnik?


Góra
 Profil  
 

 
 Post #817059 Wysłany: 30 Gru 2016, 20:00; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Online
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Rejestracja: 13 Kwi 2008,
Posty: 2746
Pomógł: 27
Twoje punto nie posiada tego czujnika. Coś pomyliłeś. Jeżeli autko odpala jak jest dodatnia temp. to wina wody, wilgoci. Na przykład zamarznięty wydech, filtr paliwa.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817061 Wysłany: 30 Gru 2016, 20:15; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Image

Mam dokładnie tak samo. To nie jest czujnik?


Auto nie odpala nawet przy temperaturze dodatniej. Cały czas tylko kręci.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817077 Wysłany: 31 Gru 2016, 12:27; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Online
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Rejestracja: 13 Kwi 2008,
Posty: 2746
Pomógł: 27
Wałek rozrządu jest wyżej. To jest koło pasowe alternatora, przykręcone do wału korbowego. Ten czujnik odpowiada za iskrę. Ale zanim go wymienisz sprawdż czy ją masz. Może to wina cewki, albo jeszcze czegoś innego.
Ogólnie proponuje najpierw sprawdzić iskrę na obydwu cewkach oraz opór na wyjściach cewki.
Jest taka możliwość, że pasek przeskoczył :?: Pompa pracuje :?:
Wykręć go i przemyj benzyną. Sprawdż połączenia.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817079 Wysłany: 31 Gru 2016, 13:05; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Cewki, świecie i przewody WN były niedawno wymieniane. Pompa pracuje. Po przekręceniu kluczyka na zapłon słychać jak ciągnie benzyne i na końcu ten charakterystyczny "klik". Pasek raczej nie przeskoczył, aczkolwiek wszystko może się zdarzyć - biorę tę opcję jako ostateczność. Wszystkie połączenia sprawdzałem, dociskałem.

Po przemyciu benzyną tego czujnika od iskry nic mu nie będzie?

edit:

Odłączyłem ten czujnik i próbowałem odpalić auto. Podczas kręcenia na desce wyskakiwała kontrolka od pompy. Tak ma być?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817081 Wysłany: 31 Gru 2016, 13:15; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Online
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Rejestracja: 13 Kwi 2008,
Posty: 2746
Pomógł: 27
Bardzo mało prawdopodobne, aby czujnik nagle się zepsuł. Oczywiście nie można tego zbagatelizować. Zacznij od sprawdzenia, czy jest iskra na obydwu cewkach. Wyjmujesz przewód WN i zakładasz na starą świecę. Przykładasz świecę do silnika, aby miała masę. Kręcisz silnikiem. Wystarczy po jednym przewodzie z każdej cewki. Czujnik delikatnie przeczyśc szmatką, nic się nie stanie.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817082 Wysłany: 31 Gru 2016, 13:29; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Ok, idę po kolegę, żeby sprawdzić czy jest iskra.

I od razu zadam pytanie. Jak sprawdzić czy pasek czasami nie przeskoczył?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817083 Wysłany: 31 Gru 2016, 13:35; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Online
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Rejestracja: 13 Kwi 2008,
Posty: 2746
Pomógł: 27
Tego nie dokonasz, jak trochę nie poczytasz na ten temat. Po prostu muszą się znaki pokrywać na kołach. Na ten temat jest dużo napisane, więc studiuj. Istnieje taka możliwość, że pasek się zerwał.

Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817096 Wysłany: 31 Gru 2016, 17:03; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Cewki sprawdzone Twoim sposobem na jednej starej świecy - wszystkie działają, dają iskrę. Czujnik wyczyszczony, a i tak auto cały czas tylko kręci. Próbowałem go też na popych odpalić - nie idzie za cholerę. Ładowałem akumulator - nic. Nie wiem co mogło mu się stać. Z dnia na dzień padł.

Jeszcze jakieś pomysły co mu się mogło stać oprócz tego paska rozrządu? Może rozrusznik mimo, że kręci to nie ma już "wystarczająco" siły, żeby odpalić auto?

Zauważyłem jeszcze, że rzecz (nie mam pojęcia co to jest), która znajduję się po prawej stronie (pasażer) obok komputera, blisko lampy wydaje niskie dźwięki - jakby powietrze tam uciekało(?). Idzie od tego niebieski długi przewód/wężyk (paliwowy?) do silnika. Wiesz może co to jest i czy może mieć wpływ na odpalanie auta? Mam podejrzenia, że przez to może nie odpalać. Wcześniej coś było przy tym robione i mogło na mrozie strzelić.

Inna sprawa, że ostatnio jeździłem na rezerwie i próbowałem wczoraj odpalać na oparach. Dzisiaj rano dopiero wlałem 10l benzyny. Mogło się coś zapowietrzyć?

Punto 1996r

edit:

Zdjęcie tej niewiadomej rzeczy z trzeciego akapitu:
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817099 Wysłany: 31 Gru 2016, 18:06; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Online
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Rejestracja: 13 Kwi 2008,
Posty: 2746
Pomógł: 27
Iskrę mamy. Teraz pytanie, czy dostaje paliwo. Ale najpierw sprawdż, czy czasami pasek rozrządu się nie zerwał. Gdyby był przestawiony, to przynajmniej silnik próbowałby załapywać.
Jak nie jest nic przestawione i zerwane, to warto sprawdzić, czy w czasie kręcenia czuć benzyne z wydechu. Na tyle ile kręciłeś, to powinno, jak to się mówi, walić benzyną. Jeżeli tak nie jest , to paliwa nie podaje.
Na obrazku masz filtr węglowy. Pewności nie mam. Nie powinno to mieć znaczenia.
Podsumowując jak nie podaje paliwa, to albo faktycznie coś się zapowietrzyło, albo pompka walnęła, albo :?: szukać dalej.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817107 Wysłany: 31 Gru 2016, 20:15; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 14 Lut 2011,
Posty: 406
Pomógł: 3
nerczynski napisał(a):
Inna sprawa, że ostatnio jeździłem na rezerwie i próbowałem wczoraj odpalać na oparach. Dzisiaj rano dopiero wlałem 10l benzyny. Mogło się coś zapowietrzyć?


Mogłeś zatrzeć pompę. Czy jak przekręcasz kluczyk na pierwszą pozycję to słyszysz buczenie pod tylną kanapą przez około 2 sekundy? Jeśli nie to na pewno pompa poszła, jeśli słyszysz, to też nie wyklucza jej uszkodzenia.
U mnie kiedyś przez jazdę na oparach pompa wyzionęła ducha.

_________________
Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D.
www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych.
Zapraszam!

Image

Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817110 Wysłany: 31 Gru 2016, 21:59; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Po przekreceniu na zapłon (1 pozycja u mnie) słychać pompę jak pracuje. Jak mogę bliżej sprawdzić czy jest ona sprawna? Wymontowanie i odpalenie jej na krótko zadziała?

Z wydechu nie czuć w ogóle benzyny, specjalnie jeszcze przed chwilą kręciłem.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817116 Wysłany: 01 Sty 2017, 12:26; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Online
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Rejestracja: 13 Kwi 2008,
Posty: 2746
Pomógł: 27
Na pompce są strzałki wyjścia i powrotu. Zdejmij wężyk, tylko delikatnie, abyś nie urwał. Są dwie kostki, które wciskasz i wężyk schodzi bez problemu. Załóż kawałek wężyka, taki ze sklepu ogrodniczego, koniec do pojemnika i załącz. Zobaczysz, czy podaje. Rób to we dwoje, bo możesz wszystko pozalewać.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817123 Wysłany: 01 Sty 2017, 19:43; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Pompa nie daje paliwa. Wyciągnę ja i spróbuję wyczyścić.

Jak będę wymieniał to może być pompa od innego Punto? Bo na allegro do mojego modelu szczególnie nie widać.

[ Dodano: 01 Sty 2017, 18:43 ]

Potrzebuje jeszcze sposobów na odkręcenie tej pompy, bo ta biała wielka nakrętka nie chce puścić. Próbowałem śrubokrętem + młotkiem, kombinerki + śrubokręt do kręcenia też nie daje rady. Można to czymś zalać, jakimś wd-40, itp? Albo po prostu za mało siły używam do odkręcenia tego...


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817131 Wysłany: 01 Sty 2017, 19:55; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Rejestracja: 15 Gru 2009,
Posty: 1283
Pomógł: 96
Plastikowa nakrętka lubi się mocno trzymać, można posłużyć się „ tępym śrubokrętem” i młotkiem i próbować ją odkręcić przez pobijanie. Tak się zastanawiam, czy nie warto sprawdzić, czy pompa ma zasilanie po przekręceniu kluczyka. Na jej przewodach dojściowych oczywiście.

[ Dodano: 01 Sty 2017 18:55 ]

Pod błotnikiem tylnym Masz jeszcze filtr paliwa, spotkałem się z sytuacją, iż był tak zapchany różnymi „glutami”, że blokował przepływ paliwa. Warto i na niego rzucić okiem.

_________________
Punto 1,1 SX z 1998 roku.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817139 Wysłany: 02 Sty 2017, 12:00; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Mam w dobrej cenie do kupienia sam wkład. Przełożyłbym obudowę ze starej do tego. Czy to wystarczy?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817170 Wysłany: 03 Sty 2017, 11:00; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Online
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Rejestracja: 13 Kwi 2008,
Posty: 2746
Pomógł: 27
Tego nawet najstarsi górale nie wiedzą :lol: Jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817265 Wysłany: 05 Sty 2017, 10:29; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Wymieniłem pompę, teraz pompuje paliwo, ale dalej nie odpala. Trzeba odpowietrzyc układ paliwowy? Kręcenie kluczykiem na zapłon i spowrotem nic nie daje.

[ Dodano: 05 Sty 2017, 09:29 ]

Wymieniłem pompę, teraz pompuje paliwo, ale dalej nie odpala. Trzeba odpowietrzyc układ paliwowy? Kręcenie kluczykiem na zapłon i spowrotem nic nie daje.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817269 Wysłany: 05 Sty 2017, 11:28; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Online
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Rejestracja: 13 Kwi 2008,
Posty: 2746
Pomógł: 27
Trudno coś dalej doradzić. Może jeszcze warto wymienić filtr paliwa.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817335 Wysłany: 06 Sty 2017, 15:02; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 14 Lut 2011,
Posty: 406
Pomógł: 3
Można by podpiąć się pod kompa i zobaczyć, czy coś sterownik nie zanotował w błędach. Ciężko coś podpowiedzieć jeszcze na odległość. :|

_________________
Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D.
www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych.
Zapraszam!

Image

Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817520 Wysłany: 09 Sty 2017, 07:52; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr

Imię: Jarek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica
Rejestracja: 23 Sty 2014,
Posty: 584
Pomógł: 9
Sprawdź w końcu ten rozrządź. A kolejna sprawa jak mi padł ten czujnik, który masz na foto to na pych czasem też nie palił chyba za mała prędkość ale na hol bez problemu łapał, to samo jeśli chodzi o rozrusznik. Wiem bo ja miałem z tym problem na przestrzeni około pół roku najpierw padł rozrusznik a potem czujnik, ale za każdy razem ja na pych nie zapał to zawsze na hol. Warto spróbować jak zapali na hol i będzie chodzić to możesz wykluczyć wiele rzeczy.

_________________
Moja Kropka --> topic47798.html


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817534 Wysłany: 09 Sty 2017, 16:56; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Filtr wymieniony, nic nie dało. Teraz mam inny problem. Odlaczylem komputer, bo chciałem sprawdzić czy wszystko z nim ok. Po ponownym podłączeniu i przekreceniu kluczyka na zapłon nie gaśnie CODE i marchewka, a rozrusznik już nie kręci. Ktoś wie co mogło się tak nagle stać? A rozrząd spróbuję sprawdzić jutro, jak będzie coś widać na zewnątrz.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817535 Wysłany: 09 Sty 2017, 16:56; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Filtr wymieniony, nic nie dało. Teraz mam inny problem. Odlaczylem komputer, bo chciałem sprawdzić czy wszystko z nim ok. Po ponownym podłączeniu i przekreceniu kluczyka na zapłon nie gaśnie CODE i marchewka, a rozrusznik już nie kręci. Ktoś wie co mogło się tak nagle stać? A rozrząd spróbuję sprawdzić jutro, jak będzie coś widać na zewnątrz.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817543 Wysłany: 09 Sty 2017, 20:14; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 14 Lut 2011,
Posty: 406
Pomógł: 3
nerczynski napisał(a):
Po ponownym podłączeniu i przekręceniu kluczyka na zapłon nie gaśnie CODE i marchewka,


O ile mi wiadomo samo odłączenie kompa nie powinno mieć wpływu na immobiliser. Swojego odpinałem kilkukrotnie. Sprawdź czy dobrze docisnąłeś gniazdo, czy jakaś wilgoć Ci tam nie wleciała i zwary nie robi? Odłacz akumulator najpierw jak będziesz odpinał gniazdo.

Przedmówcy mją rację, że uwalony czujnik wału nie pozwoli odpalić auta. Myślę, że bez podłączenia do kompa się nie obędzie, bo to takie szukanie igły w stogu siana trochę :|

_________________
Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D.
www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych.
Zapraszam!

Image

Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817568 Wysłany: 10 Sty 2017, 10:13; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 26
Dalej sie wszystko swieci. Wygląda tak jakby się rozprogramowal. Wezmę ten komputer do gościa, żeby usunal immobiliser albo kupię komputer bez niego.

Chce też kupię kabel do diagnozy , ale nie widzę jednolitego. Istnieje coś takiego czy będę musiał użyć OBD2 + przejściówki na 3 pin?


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO