You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 18 Sty 2019, 20:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 
 Post #843783 Wysłany: 07 Gru 2018, 19:32; 
 Temat postu: [1,4 16v Lpg] Szarpanie na lpg, niezgodny kod iso
Offline
Forumowicz

Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sport
Województwo: świętokrzyskie [T]
Rejestracja: 28 Wrz 2018,
Posty: 1
Witam mam kilka problemów z moim fiatem, wszystko praktycznie zaczęło się po założeniu gazu. Początkowo było szarpanie, błąd składu mieszanki wypadanie zapłonów po odpaleniu na benzynie oraz szarpnięcia (pojedyncze) podczas jazdy na lpg przy delikatym wciśnięciu gazu i lekkim odpuszczeniu w zakresie obrotów od ok 2500-4000. Szarpnięcie nie występuje przy wciśnięciu gazu do podłogi.(na benzynie to szarpanie również nie występuje)
Z pierwszym problemem udało mi się uporać, pomogło porządne strojenie wg sondy afr lecz szarpanie przy popuszczeniu gazu pozostało.

Pierwsze podejrzenie padło na cewki które były mocno przegrzane i plastik bardzo łatwo się kruszył. Cewki zostały zmienione na NGK 4 sztuki.
Świece również nowe próbowałem 3 różnych: zkr7a10, xu22tt, YR6KI332S na wszystkich to samo niezależnie czy przerwa 1,0, 0,8 0,7 czy 0,6.
Podmieniłem Mapsensor bez zmian.

Wiem że w tym silniku są klapy i wkrętki lpg muszą być zamocowane jak najbliżej wtryskiwaczy benzynowych więc i to zostało przeze mnie przerobione. Zamiana kolejności wtryskiwania lpg skutkuje tym że szarpanie ustaje ale silnik gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i zatrzymaniu.

Wiem że te usterki są dosyć popularne bo szukając w internecie trafiłem na takie tematy lecz żaden nie miał rozwiązania.
1.Czy ktoś miał taki problem i udało mu się go rozwiązać ?

Drugą sprawą jest to że po podłączeniu do multiecuscan (sprawdzone na kilku wersjach) mam komunikat "niezgodny kod iso" co może świadczyć o źle wybranym sterowniku lecz w tym programie silnik starjet ma tylko 1 sterownik 7.9.10 a wg naklejki na ecu mam sterownik (0261208969) czyli prawdopodobnie 7.6.3 a taki sterownik w tym programie można znaleźć tylko w pandzie 06 1.4 ale nie można się do niego połączyć. Alfaobd na androidzie łączy się przez 7.9.10

2.Czy ten komunikat może sugerować o uszkodzeniu ecu ?

Sprawdziłem już prawie wszystko co mi przyszło do głowy, kompresja na cylindrach itp. a problemy nie zostają rozwiązane. A nie chcę kupować kolejnych części na chybił-trafił bo to mija się z celem.

Moja instalacja to:
Stag Qbox basic
AC W02
AC R02

Interfejs który posiadam pochodzi od VIAKENa STN1170 jak również interfejs do Staga.

[ Dodano: 07 Gru 2018, 19:32 ]

Nieaktualne. Temat do zamknięcia.


Góra
 Profil  
 

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO