Witajcie

.
Do poniższej modyfikacji skłoniła mnie potrzeba sensownego zamocowania telefonu podczas jazdy. Uchwyt mocowany do szyby był dla mnie za daleko, a do kokpitu nie chciałem nic przyklejać. Dodatkowo nie trawię kabli walających się po kabinie.
Ponieważ "Kropka" ma stosunkowo niedługo jestem na świeżo z przeglądaniem ofert na różnych portalach. Wiele aut ma fabryczny port pod nawigację Blue & Me, który w obecnych czasach smartfonów na Google maps stracił trochę sens swego istnienia. Pomyślałem, że warto go wykorzystać i zaadoptować go do czegoś użytecznego.
Co będzie potrzebne :
- wersja środkowego nawiewu za złączem Blue & Me (nr katalogowy 7355062420)
- uchwyt Blue & Me (nr katalogowy 718057950
- ładowarka indukcyjna Xiaomi WCJ02ZM
- uchwyt do telefonu Quilive Q.9706
- kilka metrów kabla 0.5 m (dwa kolory)
- złącze od zasilania dysku twardego SATA
- gniazdko ładowarki samochodowej na kabel
Załącznik:
0. Model uchwytu.JPG [ 42.66 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Załącznik:
10. Uchwyt do kupienia.JPG [ 26.55 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Koszt przeróbki w wersji najgorszej (czyli brak wszystkich elementów). Jak macie już nawiew ze złączem to taniej, jak dostaliście razem z autem uchwyt pod navi to koszta spadają o 70 %. Ceny orientacyjne oparte na wynikach z gogle :
- panel kupiony na allegro : 120 pln
- uchwyt nawigacji kupiony na ebay’u : 110 pln
- ładowarka kupiona na aliexpress : 110 pln
- uchwyt Quilive kupiony w markecie
(potrzebna kulka o średnicy 17 mm) : 15 pln
- kable, wtyczka SATA, gniazdko ładowarki : 15 pln
Całą modyfikację możemy podzielić na trzy etapy :
1. Przeróbka uchwytu mechanicznie
2. Przeróbka uchwytu elektrycznie
3. Przeróbka zasilania uchwytu z instalacji auta
1. Przeróbka uchwytu mechanicznie :Zaczynamy od rozkręcania uchwytu na nawigację. Pierwsze co to musimy rozebrać element trzymający samą nawigację. W tym celu wydłubujemy cztery gumowe zaślepki widoczne w uchwycie i wykręcamy schowane pod nimi śruby. Potem otwieramy uchwyt i demontujemy wszystko tak by została tylko sama głowica z wystającymi z niej przewodami.
Załącznik:
1. Zaślepki na uchwycie.JPG [ 29.63 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Następnie rozbieramy drugą część uchwytu przez wykręcenie czterech śrub. Potem zdejmujemy gumową uszczelką na spodzie i podważamy dwa zatrzaski. Całość rozpoławiamy i wycofujemy przewody z głowicy.
Załącznik:
2. Śruby uchwytu.JPG [ 31.58 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Załącznik:
3. Zaczep obudowy.JPG [ 41.88 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Teraz czas na przerobienie głowicy tak by można na niej było zamontować ładowarkę indukcyjną. W tym celu odcinamy końcówkę oryginalnego uchwytu tak by został prosty trzpień. To samo robimy z elementem zestawu od Quilive. Obydwa elementy nawiercamy pod gwint M5 i gwintujemy na głębokość około 10 mm. Bierzemy śrubę M5 i przycinamy na długość 20 mm odcinając przy okazji łepek. Potem skręcamy wszystko w całość (możemy użyć kleju do gwintów) Na sam koniec wykonujemy otwór przez który przeciągniemy przewód USB zasilający ładowarkę do wnętrza uchwytu.
Załącznik:
5. Przeprowadzenie kabla USB w głowicy.JPG [ 53.76 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
I w ten sposób prace mechaniczne mamy skończone.
2. Przeróbka uchwytu elektrycznie :Uchwyt ma wyprowadzone dwa piny. Jest to tylko i wyłącznie zasilanie nawigacji bez szyny danych dla informacji z auta. Bierzemy kabel USB – USB C i odmierzamy sobie odcinek od strony małej wtyczki tak by po podpięciu do ładowarki i przeprowadzeniu przez głowicę wystawało jakieś 50 mm. Tniemy kabel i zdejmujemy izolację z poszczególnych żył. Nas interesują tylko dwa z nich (linia zasilania). Pozostałe skracamy i możemy zaizolować.
Jeżeli kabel ma cztery żyły to masa będzie na kolorze czarnym, jak trzy to na metalowym ekranie.Załącznik:
16. Kabel USB.JPG [ 44.43 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Załącznik:
4. Złącze uchwytu.JPG [ 33.1 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Przewód USB i kable w uchwycie lutujemy ze sobą. Czerwony z czerwonym i czarny z czarnym (lub ekranem w kablu trzy żyłowym). Biały i zielony zostawiamy.
Załącznik:
6. Podłączenie USB w głowicy.JPG [ 60.4 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Przeróbka elektryczna za nami. Możemy skręcić uchwyt w jedną całość, zamontować na nim ładowarkę i podłączyć do niej kabel

.
Załącznik:
11. Gotowy uchwyt.JPG [ 52.05 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
3. Przeróbka zasilania uchwytu z instalacji auta.Złącz Blue & Me montowanych w grupie Fiat jest kilka wersji i nie udało mi się ustalić jaki numer ma jak wyprowadzone piny na złącze zasilania.
Mój uchwyt ma obstawione trzy styki. Dwa służą do zasilenia lampki zamontowanej w samym uchwycie, a trzeci zasila nawigację. Masa jest wspólna.
Załącznik:
7. Piny w gnieździe.JPG [ 35.08 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Ważne !!!
Konieczne jest całkowite wypięcie wtyczki, która jest fabrycznie wpięta w to gniazdo ponieważ mamy tam 12 V i wspólną masę, a ładowarka wymaga zasilania 5V. Jeżeli ją zostawimy to spalimy ładowarkę !!! Odpinamy i gdzieś mocujemy opaską.
Wykonujemy sobie odpowiedni przewód do zasilenia tego złącza. Bierzemy drugą część kabla USB, który nam został po rozcięciu i lutujemy do niego kawałek wtyczki zasilania dysku SATA w sposób jak na poniższym rysunku (czerwony na + 5V, czarny/ekran na masę).Załącznik:
8. Kabel zasilania.JPG [ 42.23 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Ponieważ zasilanie ładowarki jest przez kabel USB z 3 amperowej ładowarki potrzebujemy jeszcze kabel z gniazdem ładowarki samochodowej. Oczywiście plus na środek gniazda, a masa na bok. Podpinamy go równolegle do gniazda zapalniczki lub w inne miejsce gdzie pojawia się +12V po zapłonie zabezpieczając bezpiecznikiem min. 3A.
Załącznik:
9. Ładowarka.JPG [ 55.17 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Składamy całość, podpinamy gdzie trzeba i korzystamy z uchwytu, który stał się trochę bardziej użyteczny

.
Załącznik:
12. Uchwyt 1.JPG [ 54.04 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Załącznik:
13. uchwyt 2.JPG [ 59.21 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Załącznik:
14. Uchwyt 3.JPG [ 57.13 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Załącznik:
15. Telefon w ładowarce.JPG [ 34.37 KiB | Obejrzany 13491 razy ]
Całość jeszcze nie jest zamontowana w aucie ponieważ za jednym razem będę dokładał zasilanie rejestratora na szybie i dołożenie modułu BT do fabrycznego radia. Nie wszystko jeszcze mam, a szkoda mi czasu na prucie auta dwa razy

.