You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 23:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #91160 Wysłany: 12 Lut 2008, 21:10; 
 Temat postu: Zasilanie radia bezposrednio z akumulatora
Puntomaniak

Historia (mozna pominąć :D): pare miesiecy temu wyrwałem radyjko : SONY CDX-CA850 (4razy52,5W). Byłem zadowolony bo gra stosunkowo ładnie. Okazało sie ze jest pewien problem bo od 50% głsonosci głosniki sobie harcza i pierdza. Pomyslałem słabe głsoniki robi ten fiat, zajrzałem do nich no nie były zbyt duze. Wiec powymieniałem moze nie na jakies supermocne ale lepsze niz sa w standarcie. Jednak głosniczki dalej harczały. Pojechałem do pewnego goscai ktory u siebie miał dosc mocny sprzet audio ale nawet jego 2przednie subwofery po 250W dostawały takich mahań membraną że harczały. Potem na chwile przestałem sie zajmowac tym problemem. Kiedys jadac sobie spokojnie przyuwazayłem ze w trakcie podgłasniania radio przygasa, i dodatkowo radio gasnie całkowicie w momecie zapalania samochodu. Napisałem temat na forum elektronicznym no i tam rózne były tezy no ale przedewszystkim ze za słabe głosniki i drugie ze sa jakies spadki napiecia i zeby podpiąć miernik i mierzyc gdzie sa te spadki. Dodatkowo powiedzieli mi zeby najlepiej sprawdzic radio podpiete bezposrednio pod akumulator. Po paru tygodniach zastanowiłem sie chwile i zawitałem do jedego kolegi ktory miał wmiare dobre audio w maluszku (zeby jeszcze raz sprawdzic czy to nie wina słabych głosników). Od niego dowiedziałem sie ze miał ten sam problem i podpiał prąd do radia bezposrednio z akumultora. Wyciaglismy moje radyjko i podpielismy do jego autka. No i problem zniknoł radyjko cały czas przeslicznie swieciło, no glsoniki moze harczały ale nie tak jak u mnie, no i co najwazniejsze nie było tych mrugniec (spadków napeicia).

Sedno sprawy: Jak podpiac w punciaku zasilanie do radia bezposrednio z aku (wiem ze trzeba podpiac czarny z czarnym w aku; czerwony z zółtym w radyjku z czerwonym w aku), ale chodzi mi oto ktoredy te kable poprowadzic?? Czy ktos z was juz to robił?? Czy to przypadkiem nie zaszkodzi akumulatorkowi?? [/url]

Post #91177 Wysłany: 12 Lut 2008, 21:42; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Imię: Tom
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Go!
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk
Akumulatorowi na pewno nie zaszkodzi. Poszukaj od strony komory silnika gdzie wchodzi do kabiny wiązka z przewodami-to tam! Przewody zastosuj grube(4mm kwadrat) i nie zapomnij dać bezpiecznik na plusie zaraz obok aku.Polecam lutowanie wszystkich konektorków, zacisków et...

MASTER-TOM SKUTERCENTRUM TEAM GDAŃSK
SUZUKI GSX 750 Inazuma + 1.2 8V GO! (obydwa 02"-dobry rocznik!)
Aktualnie Grande 1.4 Blue..

Post #91183 Wysłany: 12 Lut 2008, 21:53; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Hmm, no poatrze gdzie to wchodzi. Ale te kable podpiac tak naprawde w 100% bezposrednio do aku. Tam gdzie podchodza klemy?? Jaki bezpiecznik by tam walnac i jak go zlutowac z kablem?? I ococi chodzi z lutowaniem konektorów, zacisków.
Wytłumacz jak dla nooba :lol: . Porsze :D

Post #91187 Wysłany: 12 Lut 2008, 22:07; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Imię: Tom
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Go!
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk
Sam lepiej nie rób....Najlepiej podjedż do elektryka...ale jeżeli musisz to-podłączaj do klem-im bliżej tym lepiej . Bezpiecznika nie lutuje się do przewodów, od tego jest gniazdo bezpiecznika , załóż 15Amperów powinno starczyć. Co do lutowania -wszelkie skrętki i zaciskanie kombinerkami to dziadostwo, które szybko przestaje dobrze przewodzić prąd elektr.

zwonko napisał(a):
Porsze Very Happy

Hmmm, mój Kropek w czerwonym strażackim kolorze jest prawie jak.....
Skąd wiedziałeś?? :wink:

MASTER-TOM SKUTERCENTRUM TEAM GDAŃSK
SUZUKI GSX 750 Inazuma + 1.2 8V GO! (obydwa 02"-dobry rocznik!)
Aktualnie Grande 1.4 Blue..

Post #91328 Wysłany: 13 Lut 2008, 08:59; 
 Temat postu:
Puntomaniak

a ile elektryk wezmie za takie cos?? wolałbym w sumie sam. Ja raczej myslałem zeby naciac troche te kable przed złaczkami ISO i normalnie jes poskrecac, ze tak powiem zasmarowac cyną i obkleic tasma izolacyjna. Po gniazdo bezpiecznika trzeba bedzie sie wybrac do elektrycznego. Mam w domu bezpiczeniki 16A wiec mysle ze taki wezme. W sumie nie wiem jednak czy nie dac mniejszy np 10A??
Pozdrowienia dla porszaka:D

Post #94574 Wysłany: 20 Lut 2008, 15:09; 
 Temat postu:
Forumowicz

Miejscowość: Warszawa
Ja zrobiłem to u siebie przez ucięcie jednego kabla z kostki ISO. I zwarcie 2 kabli. Ogólnie to jest tak że masz jeden kabel co daje cały czas napięcie (do podtrzymywania pamięci) i drugi, który daje napięcie po przekręceniu kluczyków (wtedy radio zaczyna grac). Więc musisz znaleść w instrukcji radia który jest który i ten od kluczyków przeciąć i połączyć z tym od stałego zasilania po stronie radia. Powinno pomóc.

Post #99536 Wysłany: 06 Mar 2008, 08:41; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Otwór między kabiną a komorą sielnika znajduje się w mogach kierowcy, wystarszy iść po lince od otwierania maski. potrzebny będzie ci ostry srubokrent bo guma zabespieczająca jest gruba i twarda... co do bezpośrebniego połączenia to nic nie powinno zaszkodzić ani radiu ani alkumulatorowi w kostce iso czarny to minus, żórty to zagilanie główne, czerwony podtrzymanie pamięci, niebieski regulacja podświetlenia wyświetlacza w radiu, niebiesko-biały to sygnał przebudzenia do wzmacniacza i jeszcze są dwa których kolorów nie pamiętam jedno to MUTE do telefonu i drugie to sterowanie anteną elektryczną...

Powodzenia...

Post #365105 Wysłany: 15 Maj 2010, 14:18; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotrek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: KGR.
witam, podepne sie pod ten temat, mam nastepujący problem. moje radio pobiera bardzo duzo prądu na postoju z akumulatora i wymyśliłem że zrobie sobie przycisk konkretniej gdzies w ukrytym miejscu w samochodzie:) zeby nie odpinac radia jak samochód stoi np przez tydzien i chuałem spytac ktory kolor przewodu słuzy do tego zeby odciąc zasilanie z akumulatora? prosze o odp:)

09.2009-02.2013 Punto I 1995r 1.2 ELX z lpg - post351906.html#351906
Jest:
02.2013 - Peugeot 206 1.4 75 KM

Post #365127 Wysłany: 15 Maj 2010, 15:43; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Iwonicz Zdrój/podkarpacie
Nie lepiej wziąć zasilanie ze skrzynki bezpieczników w aucie? Jest tam stały "+". Na zdjęciu czerwone kółeczko :> http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_49a99e3067a15584.jpg

[ Dodano: 15 Maj 2010 15:43 ]
piter123321 możesz rozciąć czerwony kabel w kostce radia i na tym kablu zrobić włącznik tylko wtedy radio się rozprogramuje. Czerwony to + radia, żółty to pamięć. Jak wyciągniesz kluczyk to radio gra czy się wyłącza?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)