|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 06:41
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
lukakul |
#859977 Wysłany:
25 Lut 2023, 10:47; Temat postu: Koło pasowe wału korbowego |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Łukasz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: śląskie [S]
|
Witam,
Chcę wymienić koło pasowe napędzające alternator. Mój silnik to 1.2 benzyna bez klimy. Czy to koło jest nakładane na koło pasowe rozrządu i przykręcone jest trzema śrubami ? Raczej nie powinno być problemem je odkręcić jak to jest w przypadku śruby wału?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmxoo7pI |
#859979 Wysłany:
25 Lut 2023, 16:53; Temat postu: Re: Koło pasowe wału korbowego |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Tak. To przecież widać po ofertach kół pasowych w internecie, fotografie, że tam nic nie ma, tylko 3 otworki. Na samochodzie to samo, przykucnąć wystarczy i przez skręcone koło widać (bo większość nie ma osłony bocznej silnika/alternatora) ten rejon, 3 śrubki są i tyle. A co się stało z kołem, ze wymaga wymiany? PS 1. Jak koło, to i paskiem się zainteresować. Plus napinacz (czy żyje, czy w ogóle coś pręży/napina). 2. Na 99,9% można olać procedury komputerowe, typu "nauka koła fonicznego". Jest takie coś, ale jak nie masz interfejsu USB-OBD2 i programu FES/MES, to można to zignorować (auto sobie da radę, błędów na 99,999% nie będzie).
|
|
Góra |
|
 |
lukakul |
#859983 Wysłany:
25 Lut 2023, 21:17; Temat postu: Re: Koło pasowe wału korbowego |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Łukasz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Województwo: śląskie [S]
|
Piszczy pasek. Wszystko zrobione tylko to koło zostało(alternator zregenerowany, koło pasowe alternatora nowe, pasek nowy, napinacza nie ma bo nie ma klimy, gdy pasek zdejmę to nic nie piszczy).
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|