|
Obecny czas: 13 Cze 2025, 11:56
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
BartekP |
#863700 Wysłany:
25 Maj 2025, 14:53; Temat postu: Awaryjne rozbrojenie, odłączenie alarmu od system Punto 2012 |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.4 16V 135KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Lounge
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 15 Lip 2012, Posty: 910
|
Siemanko po wielu latach. Mam pytanie. Od czapy alarm potrafi mi się włączyć, spokojnie po otworzeniu się wyłącza. Ale boję się, że mogę to przeoczyć i będzie po aku. Myślałem, że jest jakiś bezpiecznik ale nie widzę na schematach. Czy będzie to miało wpływ na immobilajzer. Dzięki z góry za odpowiedź
_________________ Punto 1,4 2012 Multiair Turbo 135 KM Lounge
Mój szrot
topic41590.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmxoo7pI |
#863701 Wysłany:
25 Maj 2025, 15:19; Temat postu: Re: Awaryjne rozbrojenie, odłączenie alarmu od system Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
|
Fabryczny alarm się wyłącza programowo przez MES (w module Body), tylko trzeba podać kod z karty kodowej. Generalnie, alarmy samochodowe to wiocha na max. Tylko problemy powodują (wyją bez powodu po nocach), a jak ktoś się uprze, to i tak ukradnie (jak będzie "zamówienie" na konkretny model, wersję). Fiatów raczej nikt nie kradnie (inne marki tutaj "rządzą", Toyoty, grupa VAG itd.).
|
|
Góra |
|
 |
BartekP |
#863702 Wysłany:
25 Maj 2025, 15:52; Temat postu: Re: Awaryjne rozbrojenie, odłączenie alarmu od system Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.4 16V 135KM
Wersja: Lounge
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 15 Lip 2012, Posty: 910
|
Dzięki Panie Kolego Jest i jedno i drugie tylko pytanie gdzie ja tam wsadzone.... ? Coś szybszego do zrobienia? Jakieś kable powyrywać  ?
_________________ Punto 1,4 2012 Multiair Turbo 135 KM Lounge
Mój szrot
topic41590.html
|
|
Góra |
|
 |
Jachaś |
#863719 Wysłany:
05 Cze 2025, 16:04; Temat postu: Re: Awaryjne rozbrojenie, odłączenie alarmu od system Punto |
|
 |
Moderator |
 |
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Zacznijmy od tego, czy masz fabryczny alarm, czy akcesoryjny ("dokładany,zewnętrzny,niefabryczny", jak zwał tak zwał) Jak to pierwsze, to MES-em wchodzisz w body i tam w regulacjach jest "Tryb alarmu - kraj" . Opcja 0 opisana jako "Alarm zabroniony" brzmi mocno "koślawo", prawdopodobnie chodziło o nieaktywny czy coś. Więc jeśli tam masz wartość inną niż 0, to od tego możesz zacząć (od zmiany na  . Będzie potrzebował wklepać kod z karty kodowej żeby uruchomić tą opcję. Natomiast jeśli masz to drugie, to już zależy co to jest za alarm, i jak jest podłączony (a to już zależy od fantazji montującego alarm). Bo nawet jak znajdziesz centralkę, to może być to podłączone w taki sposób, że po odpięciu centralki auto przestanie odpalać (bo obwód na przykład pompy paliwa, albo rozrusznika jest odcięty, dopóki centralka alarmu jej nie "podłączy")
_________________ Moje Punto Easy Sport MY2012
|
|
Góra |
|
 |
żeliwny |
#863721 Wysłany:
06 Cze 2025, 19:07; Temat postu: Re: Awaryjne rozbrojenie, odłączenie alarmu od system Punto |
|
 |
Puntoświr |
Województwo: małopolskie [K]
|
Mam alarm fabryczny w 15-letnim modelu i jeszcze nigdy nie włączył się bez powodu  (w sensie mrugania kierunkowskazami). Poza tym, co to znaczy "alarm fabryczny" - Punto ma klasyczne immo (odcina zapłon czy tam całe ECU) oraz centralny zamek. Nigdzie nie zauważyłem syreny do wycia - jak już coś "nie hallo" to zamrugają kierunki. Lepiej poszukaj usterki, bo - moim zdaniem - fabryczne alarmy są lepsze od tych z Allegro - więc jak ci jakiś magik instalował coś z Allegro - to się tego pozbądź ...
|
|
Góra |
|
 |
pmxoo7pI |
#863723 Wysłany:
07 Cze 2025, 03:22; Temat postu: Re: Awaryjne rozbrojenie, odłączenie alarmu od system Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|