You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 12 Sty 2026, 03:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #863919 Wysłany: 11 Wrz 2025, 03:35; 
 Temat postu: Katalizator
Sympatyk kropek

Imię: Adam
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: śląskie [S]
[code][/code]
Mam Punto 2012 z 2017, silnik 1.4 benzyna/gaz
Ostatnio pojawił mi się błąd
Mechanik mi podłączył i komputer wywalił
Błąd katalizatora, również że start stop jest niedostępny
Samochód ma przejechane 179000

Czy to oznacza, że muszę wymienić katalizator

[ Dodano: 11 Wrz 2025, 03:35 ]

Ponieważ poprzedni błąd był również od sondy za bogata mieszanka paliwa, i mam zwiększone obroty trochę powyżej 1000.
Mechanik powiedział, że najpierw by przemysł przepustnice i zobaczył czy jest sprawny EGR. A potem dał go na komputer i co pokazuje sonda. Może to jest związane z bogatą mieszanka i katalizator i katalizator glupieje, nie może dopalic mieszanki.

Post #863920 Wysłany: 11 Wrz 2025, 05:27; 
 Temat postu: Re: Katalizator
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Sierota niedouczona, a nie "mechanik" (czyli standard w tej branży). Najpierw cieć ma ogarnąć te zawyżone obroty (to faktycznie może naruszyć katalizator).
Niech zrobi podstawowe pomiary (jakie, nie będę wymieniał, to zawodowiec ma wiedzieć, że np. silnik myśli, że pracuje na "ssaniu", że jest zimny a nie jest).
Do podstaw zalicza się pomiar składu spalin (dla pewności dwie różne SKP - na same spaliny można jechać, NIE przegląd, cena 20-60 zł., wydruk brać - wyniki).
Sondy chociaż wykręcał i obejrzał (i zajrzał do katalizatora endoskopem, czy nie zatkany, nie ma osadów dziwnych, a może już stopiony)?
Czy tylko na podstawie OBD2 postawił "diagnozę" jak znachor? "Diagnoza" samochodu na postawie OBD jest możliwa tylko po weryfikacji składu spalin.

W ogóle, od kiedy zawodowy mechanik potrzebuje porad z internetu (klient ma dopytywać na forum, Facebook-u itd.)? :roll:
Na marginesie, te silniki nie mają "EGR" (to już pokazuje, jak mechaniki znają się na prostych Fiatach)...
Przepustnicę niech sam umyje jak taki mądry. Oraz sprawdzi błędy, a nie tobie zaleca te rzeczy! A może nie pozwoliłeś (nie chciałeś płacić)?

Brakuje tylko porady od mechanika...aby "pojechać z tym do mechanika". :lol:

Do naprawy związanej ze spalaniem, spalinami, obrotami, błędami mieszanki, musi być szczelny układ wydechowy. Bo ogłupia i samochód (ECU) i analizator.
Temat o szpilkach kolektora (typowa przypadłość FIRE 8V): https://fiatpunto.com.pl/topic61924.html

PS
Założyłeś tu już kilka tematów (o obrotach i start-stop też), ale nic nie zrobione w sumie (nie dajesz znać, cisza w tematach), tylko problemów przybywa.
Na "pocieszenie" można dodać, że to zapewne typowy zaniedbany ulep ze źle zamontowanym LPG strojonym tylko na postoju (stąd różne problemy będą).

A typową bajką jest właśnie ta o tajemniczym mechaniku-nieudaczniku (jak to sobie nie poradził kompletnie), przerabiam po kilku takich kłamców rocznie od 10-15 lat na różnych forach, także uważaj, nie idź w tę stronę (jeśli sam grzebiesz z niekumatym kolegą, a auto wcale nie było jeszcze na żadnym warsztacie). Szczytem bezczelności były przypadki z tego forum, gdzie liczba "mechaników" doszła chyba do 5 (rzekomo pięciu różnych mechaników nie dało sobie rady z silnikiem 8V, chyba w Punto 2 lub Grande)... To tak informacyjnie (żeby nie ściemniać, bo to zawsze wyjdzie, a samochodu też nie naprawisz przy takiej chytrej "strategii").

Post #863921 Wysłany: 11 Wrz 2025, 14:13; 
Sympatyk kropek

Jestem klientem, nie mechanikiem
Chce uniknąć wymiany katalizator, dlatego nie pytam, aby mnie w trąbę nie robili
Odnośnie Start-Stop, po podłączenie do komp. nie było żadnych błędów,tylko odnośnie bogatej mieszanki i katalizatora - błędy skasowane
Po przejechaniu 100 km zaświecił się bląd : Check Engine + żołty trójkąt, Stop-Start niedostępny (jak wtedy) z wykrzyknikiem w w środku. Facet podłączył do komp i wyrzuciło, że katalizator - błędy skasowane - Stop_start dostępny

Czy sugerujesz, że on całe cas myśli, że silnik jest zimny? czyli czujnik temp był by walnięty

Czy jeżeli kupie na allegro interfejs do komp, czy pakarze czy co "widzą" sondy, obroty, pracę EGR?

Wczoraj utworzyłem dwa tematy - sorry komórka
Czy administrator może mi wykasować temat:Katalozator
Dzieki
Cytat z wojka google
"Tak,
fiat punto evo 1,4 8V posiada zawór EGR, zarówno w wersjach benzynowych, jak i wysokoprężnych (diesla), ponieważ zawór ten jest standardowym elementem współczesnych silników samochodowych, zmniejszającym emisję spalin. Dostępność zaworu EGR dla konkretnego modelu Punto Evo można potwierdzić, sprawdzając podzespoły pasujące do silnika samochodu"

[ Dodano: 11 Wrz 2025, 13:44 ]

Nie zauważyłem, aby rano przy odpalaniu obrony wzrosły i potem spadały, czy to oznacza, że czujnik temp jest zepsuty?
Przeczytałem, aby pojeździć na benzynie i i czy bląd się pojawia - czy to nie jest wina gazu

Post #863922 Wysłany: 11 Wrz 2025, 15:49; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

1. Przez internet się nie naprawi samochodu (ale posiedź na forum i poczytaj o różnych problemach, obroty takie srakie, auto gaśnie, nierówno pracuje, LPG, bez LPG - porady są zawsze podobne, podstawy do zrobienia, pomierzenia, tylko ludzie nie wracają napisać, czy naprawione, czy nie, ale to ich problem, a nie forum, czy innych portali).
Wiem o co pytasz. Dostałeś odpowiedź co robić (mniej-więcej) w tym kolejność działań. Teraz trzeba coś zadziałać, nie gadać.
Dokończ chociaż jeden swój temat, nie wal kolejnych. Staraj się wyszukiwać istniejące, podobne wątki i się dopisz (głupoty typu start-stop, żarówki, olej).

2. LPG na czas naprawy należy nie używać, a nawet zakręcić przy butli (musi być zaworek, pokrętło).

3. Tak, na Allegro kupisz interfejs OBD2. Szukaj np. hasła ELM327 Fiat (+ przejściówka żółta).
Przykład: https://allegro.pl/oferta/elm-327-adapter-a3-zolty-fiat-alfa-lancia-multiecuscan-11707446217

4. Program sobie załatwić do grupy Fiat (FES albo MES się nazywa, ewentualnie AlfaOBD).
Uniwersalne programiki nie czytają wszystkich parametrów silnika.

5. Musi być ogarnięta kwestia podbitych obrotów (na benzynie). Bez tego nie ma co ruszać LPG.
Z obrotami w tych silnikach jest najczęściej problem w drugą stronę, że spadają (do zduszenia silnika włącznie).
Ewentualnie falują. Ale żeby ciągle były wysokie, to rzadkość.

6. Na którymś (dalszym) etapie naprawy musi być zrobiony pomiar spalin. Wtedy się dowiesz, czy katalizator w ogóle żyje (czy doczyszcza spaliny, czy nie może, czy mu coś przeszkadza). Może np. niedomagać na wolnych obrotach, a budzić się na wysokich, czyli niska sprawność (zużyty, zmęczony, zasyfiony, uszkodzona warstwa aktywna).

To, że sonda górna oscyluje (ECU tworzy te wahania celowo), a dolna trzyma się w połowie lub nieco wyżej (0,45 V lub więcej), jeszcze nie świadczy, że jest wszystko OK. Lambda może wynosić 1,00 lub z niewielką odchyłką typu 0,01 plus/minus (zarówno w OBD2 jak i na analizatorze) przy złym składzie (niezaliczenie przeglądu, zła praca silnika).

Aby dostać błędy mieszanki i/lub katalizatora, coś musi być źle i to bardzo. Skład spalin można by oblać, nie mając jeszcze błędów ani "Check Engine". Po to jest profilaktyka (przeglądy), aby wcześnie wyłapać problem (jak się dopiero rozwija, skład jest na granicy nie/zaliczenia).

Uwaga w razie zanieczyszczeń: katalizatorów benzynowych się nie czyści. Firmy robiące to usługowo działają głównie pod kątem Diesli, maszyny, metody i chemię mają do DPF-ów. Czyszczenie uszkadza warstwę aktywną (z metalami szlachetnymi), osłabia. Ale przywraca przepływ (moc będzie).

7. Google (oraz wszystkie "AI") plotą bzdury (każde AI ma profil psychopaty, erotomana-gawędziarza, wysra ci ścianę tekstu na dowolny temat, mimo, że nie zrozumiał pytania). Proste Fiatowskie benzyniaki NIE mają EGR-a! Tylko Diesle mają.

8. Każdy kiedyś zaczynał od zera. Ale masz mało czasu. Musisz się na szybko doszkolić z takich podstaw. Wszytko jest w internecie. Co robią sondy, co katalizator, które silniki co mają (EGR - może mylisz to z "EVAP"?) i tak dalej. Jak się ma stan układu paliwowego (pompa, wtryski) oraz zapłonowego (cewki, świece) do składu spalin (i odczytów z sond), skąd ECU na wstępie wie ile dozować (z parametrów powietrza: temperatura powietrza i płynu chłodniczego, MAP, obroty, kąt przepustnicy).

To są ostatnie tak proste samochody, przy których amator-hobbysta może poćwiczyć i mieć jakieś osiągnięcia, coś naprawić.

Post #863958 Wysłany: 21 Wrz 2025, 13:23; 
Sympatyk kropek

Przejechałem 700 km na benzynie. Facet skasował błędy. Za ok 100 km dalej wyskoczył błąd
Niestety jego oprogramowanie nie diagnozuje pracy podzespołów typu sonda lambda. Czy oprogramowanie z forum pokaże mi pracę sond i np. czujnika temp?
Dalej ma obroty trochę ponad 1000. Ale ja rano jest zimno i odpalam, słyszę że po chwili obroty się obniżają, tak jakby ssanie sie wylączalo

Post #863962 Wysłany: 21 Wrz 2025, 17:18; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

To ja nie wiem, gdzie ty jeździsz, do jakich niemot, że nie "umiom" wieśniaki odczytać parametrów pracy silnika we Fiacie?
Tak, powyższe propozycje (ELM327 z Allegro + programy FES, MES, ewentualnie AlfaOBD na Windows) pokażą wszystko.
Skombinuj sobie powyższe suweniry i daj znać, zrób zrzuty ekranu z FES-a/MES-a, na początek jak nie wiesz na co patrzeć, to od biedy można zaznaczyć wszystkie (literkę "A" się wciska, nie trzeba klikać we wszystkie pola). W praktyce nigdy się nie zaznacza wszystkiego, bo wtedy spada "rozdzielczość" (odświeżanie danych), oscylacji sond można nie zobaczyć (albo dziwny wykres wyjdzie). Diagnostykę się robi na zestawach danych, max. po 5-10 parametrów na raz.
Poza tym FES/MES ma tryb symulacji, można w domu na sucho bez samochodu zajrzeć do programu, jakie parametry oferuje, jakie funkcje testowe, czy resety, adaptacje: wciskasz Ctrl + F10 i się "łączy" na niby (dane są wtedy zmyślone oczywiście, nie sugeruj się nimi, dlatego pomazałem na obrazku).
Załącznik:
Komentarz do pliku: Tryb symulacji (nie trzeba w samochodzie być).

Post #863979 Wysłany: 24 Wrz 2025, 14:43; 
Sympatyk kropek

Witam
"W tym zestawie program w wersji niekomercyjnej przez zakupem sprawdź czy nie potrzebujesz pełnej wersji lub napisz sprawdzimy i doradzimy co będzie najlepsze do obsługi Twojego auta."
Czy Fiat Punto 20112 rok 2017 będzie wymagał pełnej wersji?\
Czy jeżeli zakupię ELM 327 + adapter A3/żółty FIAT ALFA LANCIA MultiECUscan to będzie i pobiorę oprogramowanie, czy interfejs dokona mi pełnej diagnostyki?

Post #863981 Wysłany: 24 Wrz 2025, 22:46; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Na razie sprzęt kup (interfejs). Oprogramowanie sobie później "skombinujesz".
Na początku nie potrzebujesz oficjalnie płacić, można to obejść. :pirat:
Jak się nauczysz korzystać, to wtedy decyzja, czy warto kupić legalnie.

Programy nie diagnozują samochodu - człowiek diagnozuje, interpretuje wyniki (zestawy danych, wykresy), decyduje co sprawdzić, zmierzyć, wymontować (inspekcja), ostatecznie wymienić (byle nie w ciemno).
Pełna Diagnostyka, to nie tylko OBD2, ale też przyrządy różne (mechaniczne narzędzia, blokady, narzędzia pomiarowe, przyrządy pomiarowe typu manometry, wakuometr, przyrządy elektryczne, multimetr, oscyloskop, na koniec analiza spalin). TO jest Diagnostyka.

Patrz jak się w cywilizowanym kraju Diagnozuje samochody (w Polsce nie ma takich warsztatów, albo pojedyncze sztuki): https://www.youtube.com/c/AutomotiveTestSolutions/videos

Post #864010 Wysłany: 06 Paź 2025, 12:17; 
Sympatyk kropek

Mam już interfejs ELM 327. czy mozecie mi podac linke do oprogramowanie?
Dzieki

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)