|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 16:52
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
virus2xxx |
#671298 Wysłany:
30 Maj 2013, 20:19; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 16V 135KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
|
Taisho napisał(a): Oryginalnie do Grande Punto leje się 5W40 , to raczej nie ma znaczenia przebieg, tak jak pisał kolega wyżej , czy 5 czy 10 to tylko zachowanie właściwości smarnych w zależności od temperatury. Do większości nowych samochodów "oryginalnie" leje się 5W40, a w miarę ubiegu czasu (przejechanych kilometrów), kiedy silnik zaczyna "brać olej" zmienia się na 10W40. O ile zmiana oleju z 5W40 na 10W40 nie jest jeszcze problemem, to zmiana oleju w drugą stronę tzn. z 10W40 na 5W40 może nieść już konsekwencje dla silnika, więc trzeba uważać. Oczywiście im dłużej jeździmy na 5W40 tym lepiej, ale z czasem taka zmiana będzie potrzebna. Zmiana marki oleju nie ma większego znaczenia.
_________________ JEST: Citroen DS3 1,6 120HP BYŁO: Fiat Punto Evo Sport 1,4 16V MultiAir Turbo 135HP WCZEŚNIEJ: Fiat Grande Punto Sport 1,4 16V A JESZCZE WCZEŚNIEJ: Fiat Punto II 1,2 8V
|
|
Góra |
|
 |
|
|
roko |
#691654 Wysłany:
19 Wrz 2013, 22:11; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Łukasz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Województwo: dolnośląskie [D]
|
|
Góra |
|
 |
Kropkojezdzca |
#691965 Wysłany:
21 Wrz 2013, 18:05; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
|
A czy ktoś z was ma jakiś większy przebieg? Ja mam 220tys, 1.4 77KM i niestety oleju mi ciągnie chyba za dużo - 5l na 10tys. Czy regulacja zaworów ma wpływ na to? Leje Castrola, pólsyntetyk...
|
|
Góra |
|
 |
roko |
#691992 Wysłany:
21 Wrz 2013, 21:21; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntomaniak |
|
Wpływ mogą mieć uszczelniacze zaworów i od tego bym zaczął.
|
|
Góra |
|
 |
Gigavat |
#693117 Wysłany:
29 Wrz 2013, 09:28; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Ryszard
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 10 Maj 2013, Posty: 281 Pomógł: 4
|
Kropkojezdzca napisał(a): A czy ktoś z was ma jakiś większy przebieg? Ja mam 220tys, 1.4 77KM i niestety oleju mi ciągnie chyba za dużo - 5l na 10tys. Czy regulacja zaworów ma wpływ na to? Leje Castrola, pólsyntetyk... Sprawdz jeszcze w jakim stanie masz waz od odmy - jak jest sparcialy to nim tez potrafi sporo oleju uciekac. Raczej nie az tyle co podales ale mnie ubywalo okolo 1l na 10kkm. Jezeli silnik wypala a nie gubi takie ilosci oleju to ja nie bawilbym sie w naprawe. Mozna jeszcze zdjac glowice, sprawdzic wlasnie uszczelniacze (prowadnice) zaworow. Przy okazji ocenic stan cylindrow. Jezeli cylindry sa ok i olej nie dostaje sie to komory spalania pomiedzy tlokiem a cylindrem, to naprawa glowicy ma jeszcze sens.
_________________ Mocy przybywaj bo 8V to nie V8! CzarySmaryGarage: http://www.youtube.com/channel/UC2eCgnRn_vap605t7oTFzKA
|
|
Góra |
|
 |
MarMarK |
#693223 Wysłany:
29 Wrz 2013, 17:58; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Wersja: 360*
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 03 Paź 2008, Posty: 160 Pomógł: 3
|
Gigavat napisał(a): Sprawdz jeszcze w jakim stanie masz waz od odmy - jak jest sparcialy to nim tez potrafi sporo oleju uciekac. Raczej nie az tyle co podales ale mnie ubywalo okolo 1l na 10kkm. 1l na 10kkm to mój kropek zużywa regularnie od nowości i nic mu nigdzie nie wycieka 
_________________ Grande Punto 360° 1.4 77KM (2007)
|
|
Góra |
|
 |
esder |
#694888 Wysłany:
12 Paź 2013, 19:22; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
roko napisał(a): Jednym z niewielu spełniających normę Fiata do silników benzynowych (9.55535 M2) jest Fuchs TITAN Supersyn 5W-40. http://olejefuchs.pl/titan-supersyn-5w40-pl.htmlJeździ ktoś z was na takim? Jakieś ogólnie opinie o olejach tej firmy? Dzięki za info, mój od kilku dni jeździ na nim. Na razie ok i był tani  Mechanik powiedział, że to dobre oleje.
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#694969 Wysłany:
13 Paź 2013, 11:07; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#696228 Wysłany:
19 Paź 2013, 19:43; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dziś wymieniłem olej w p2 190tyś przelotu na Motula 10w40. Wcześniej jakieś mobile/kastrole lane. Od razu inna praca silnika, odczuwalnie gładziej bez dwóch zdań. Jeśli nie zamieni się przez rok w czarną breje jak mobile to na bank bedzie lany i tutaj. Ciekawe też czy będzie go mniej żarł.. o ile to nie wina jakiś uszczelek pod deklem czy cewką, które nigdy wymieniane nie były. W agp też motul i przez całe jego życie ma jasnożółty kolor.
|
|
Góra |
|
 |
taki--jeden |
#696243 Wysłany:
19 Paź 2013, 20:20; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
|
Phi, a ja ostatnio kupiłem Castrol Magnatec i był zielony 
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#696359 Wysłany:
20 Paź 2013, 13:26; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
taki--jeden napisał(a): Phi, a ja ostatnio kupiłem Castrol Magnatec i był zielony 
|
|
Góra |
|
 |
rudy11114 |
#703105 Wysłany:
30 Lis 2013, 17:18; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Sebastian
Województwo: podkarpackie [R]
|
Witam! Problem samochodu pojawił sie od samego kupna (uzywanego). Samochod z 2009 roku kupiony byl u konca zeszlego roku z przebiegiem zaledwie 22tys. Przeglad w Autoryzowanym serwisie robilem w maju, w sierpniu juz dolewalem olej z powodu jego braku (minimum na bagnecie), i dzisiaj sprawdzam to samo- braki... Olej to podstaowy problem, na ktory bym chcial uzyskac pomoc co z tym zrobic. Spalanie samochodu paliwa tez budzi watpliwosci bo przy jezdzie w miescie ok. 10l, cykl mieszany 8,5-9.5l... Ktoś coś podpowie?
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#703169 Wysłany:
30 Lis 2013, 23:45; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
funkncja szukaj się kłania duże z użycie paliwa, oleju tematy nie raz wałkowane więc szukamy
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#717595 Wysłany:
22 Lut 2014, 00:03; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Gdzie Rejestracja: 08 Sie 2010, Posty: 597 Pomógł: 2
|
Czyli zużycie oleju 1 litr na 10-11 tys km to norma w GP ? I czy to normalne jest

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
Gigavat |
#717612 Wysłany:
22 Lut 2014, 09:25; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Ryszard
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 10 Maj 2013, Posty: 281 Pomógł: 4
|
Nie mozna tak dokladnie "normowac" zuzycia oleju po przebiegu. Ja robie tyle w mniej wiecej rok, auto uzywane w zasadzie codziennie wiec mozna liczyc dwa odpalenia "na zimno" dziennie. W rezultacie przy tym przebiegu mam okolo 700 odpalen w roku. Gdyby mi auto w tym czasie "zjadlo" 1l oleju - spoko. Gdybym robil trasy po 200... 400 km w jedna strone, to bylo by okolo 30 wyjazdow czyli o wiele mniej odpalen. Czemu sie tak uczepilem tego uruchamiania na zimno? Moja wizja tematu jest taka ze w trakcie uruchomienia i jakies 5 minut po jest najwieksze zuzycie oleju. Rozgrzany, sprawny silnik nie bierze oleju, no moze bierze ale tyle co nic. 
_________________ Mocy przybywaj bo 8V to nie V8! CzarySmaryGarage: http://www.youtube.com/channel/UC2eCgnRn_vap605t7oTFzKA
|
|
Góra |
|
 |
karolina1639 |
#717613 Wysłany:
22 Lut 2014, 09:38; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Adam
Paliwo: ON
Miejscowość: Knurów Rejestracja: 02 Kwi 2012, Posty: 56
|
U mnie oleju wcale nie ubywa. Mam 25700 tys. na liczniku i od początku jak jeżdżę w ogóle nie dolewałem oleju.
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#717743 Wysłany:
23 Lut 2014, 00:35; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
tak jak Gigavat napisał moje autko jeździ 95% po mieście i dziennie mam 4 do 6 odpaleń na zimno cy to jest prawda to nie wiem ale po 10 miesiącach i przejechaniu jakieś 12 tys km ubyło 1 litr oleju, ponoć norma pewnie tak jest bo od dwóch lat dolewam do dwóch lat nie dolewałem może ubywało ale przeglądy były robione i niby nie ubywało ? Ale jak to jest że po ubyciu 1 litra oleju komputer zapiszczał raz i wyskoczył komunikat że coś jest nie tak z ciśnieniem a żadna kontrolka wcześniej się nie zapla że ubywa olej ? Baardo dziwny ten twór GP to domniewam że chyba jakaś kontrolka się zaświeci jak już w tym momencie silnik się zatrze i stanie masakra jakaś !! Bo brak litra oleju gdzie 2,6 litra to norma to jest spory ubytek a auto w żaden sposób tego nie sygnalizuje porażka

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
rufus295 |
#717773 Wysłany:
23 Lut 2014, 09:24; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 05 Gru 2010, Posty: 641 Pomógł: 3
|
koola napisał(a): Bo brak litra oleju gdzie 2,6 litra to norma to jest spory ubytek a auto w żaden sposób tego nie sygnalizuje porażka Czytam Twoje posty i mam wrażenie że przesiadłeś się z Maybacha na Punto i stąd Twoje rozterki. To jest auto klasy B i nie można oczekiwać pierdyliona czujników i kontrolek. Spadnie ciśnienie do określonej wartości-sygnalizuje kontrolka i jest ok. A czy ciężko raz w miesiącu sprawdzić stan oleju? Swoją drogą przy jeździe miejskiej oleju może wręcz przybywać, a dokładnie nie oleju tylko woda+ benzyna powoduje wzrost poziomu. Patrzysz na bagnet i wydaje się ok, pojedziesz w trase gdzie woda i benzyna odparują i jest zaskoczenie koola napisał(a): Czyli zużycie oleju 1 litr na 10-11 tys km to norma w GP ? I czy to normalne jest Jak mnie pamięć nie myli, według instrukcji, w normie się mieścisz. 
_________________ Punto Evo 1,4 77KM B&Me, 5d Czarno-czerwony Progressive Mój czarnuch
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#717806 Wysłany:
23 Lut 2014, 14:49; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To o to mi chodziło że to jest norma, co do sygnalizacji i maybaha itp to jest wręcz odwrotnie bo wcześniej miałem nieco inne autko fakt innej klasy ale coś tam na czerwono sygnalizowało że olej ubywa a w GP o to mi chodzi że tylko pojawił się jakiś pisk 2 sek i napis że ciśnienie słabe co chyba nie zawsze się wiążę ze spadkiem poziomu oleju w silniku chyba że się mylę ? Bo olej może być a ciśnienie nie zawsze ? Reasumując też poznaję to auto i mam je od nowości więc nie wiem jak on się zachowuje w różnych sytuacjach bo skąd maiłem widzieć jak on syganlizuje brak oleju jak od czterech lat użytkowania pierwszy raz mi się to zdarzyło teraz to się będzie wiedzieć . Co do rozterek i problemów jakie stwarza GP to raczej nie jestem osamotniony jak bardzo widać po tym forum i jego uczestnikach bo na 99% procent tematów na forum fiata to są właśnie te rozterki i problemy związane z GP w większości z nowymi modelami co dla mnie jest baaardzo dziwne bo nie po to kupowałem nowe auto żeby się z nim pierdzielić i udzielać na tym forum uzewnęczniając swoje tkz. rozterki 

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
rufus295 |
#717823 Wysłany:
23 Lut 2014, 16:59; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 05 Gru 2010, Posty: 641 Pomógł: 3
|
koola napisał(a): Co do rozterek i problemów jakie stwarza GP to raczej nie jestem osamotniony jak bardzo widać po tym forum i jego uczestnikach bo na 99% procent tematów na forum fiata to są właśnie te rozterki i problemy związane z GP Po to są fora żeby pomagać sobie w problemach. Nie będę przecież pisał że od 3 lat nie popsuło mi się radio, albo że sprzęgło fajnie chodzi. Myślisz że na forach VAGa jest tak słodko i im sie nic nie psuje? Ja tam wole akceptować jakieś usterki w Punto niż jeździć bez usterek w Fabii 
_________________ Punto Evo 1,4 77KM B&Me, 5d Czarno-czerwony Progressive Mój czarnuch
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#717845 Wysłany:
23 Lut 2014, 20:08; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
roko |
#717980 Wysłany:
24 Lut 2014, 13:13; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntomaniak |
|
Mój też bierze 1 litr oleju na 10000 km, auto ma przejechane 40 tys. km. Pewnie trochę to wina oleju Shell Helix ultra 5w40, w porównaniu do innych 5w40 jest dosyć rzadki, dlatego następnym razem zaleje coś innego. koola napisał(a): Bo brak litra oleju gdzie 2,6 litra to norma to jest spory ubytek a auto w żaden sposób tego nie sygnalizuje porażka No właśnie, tak w ogóle to trochę mało wchodzi oleju do tego 1.2, dla porównania - do Cinquecento 900 wchodzi 3,7 litra, mi się to nie podoba. Dziwne jest też to, że jak się zaleje te 2,6 l (tak jak nakazuje instrukcja) to bagnet pokazuje, że poziom jest w połowie  U was też tak jest? Pamiętam, że jak pierwszy raz wymieniałem olej to zalałem wg bagnetu do maksimum i weszło 3 litry, ale potem wywaliło mi trochę oleju przez odmę, czyli było za dużo.
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#718025 Wysłany:
24 Lut 2014, 19:02; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Nie zmieniaj na gęstszy olej jeździj na tym co masz według producenta zaleca selenię ja na takim jeżdżę i też ubywa litr na te 10-12 tys więc to nie wina twojego oleju Shella, bo też się przymierzałem na zmianę oleju ale nie ma sensu bo z każdego będzie ubywać jak widać po naszych przypadkach. Te niby nowsze silniki i auta tak mają że zużywają olej spowodowane to jest technologią osiągami silnika z małej pojemności wyciskanie dużej ilości koni mechanicznych i jazda po mieście lub trasie wiele czynników na to wpływa Na maxa nie lej bo jak widzisz wywali ci

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#718028 Wysłany:
24 Lut 2014, 19:17; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#718038 Wysłany:
24 Lut 2014, 19:45; Temat postu: Re: Olej [ normy zużycia, producenci, ceny, uwagi ] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
virus2xxx napisał(a): to zmiana oleju w drugą stronę tzn. z 10W40 na 5W40 może nieść już konsekwencje dla silnika, więc trzeba uważać. "a to dobre jeeest" Jakoś w 2 autach swoich już zrobiłem powrót z 15W40 na 10W40 (a w przypadku Malca było "zgroza, hańba! Wlej dziesięćwuczterdzieści i sie zatrze motor!"), bo niby wycieki mniejsze, że niby spalał mniej. Każdy z tych silników spisuje się znakomicie i dziękował mi, szczególnie przy rozruchu > -15st. C.
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|