Witam wszystkich forumowiczów po długiej przerwie. Kilka dni temu minął rok użytkowania mojego GP. W zasadzie nic złego nie mogę powiedzieć o tym autku. Przejechałem ponad 20tkm. zmieniłem dwa razy olej / Selenia K / , wymieniłem tylne klamki w drzwiach , zgłosiłem reflektory do wymiany / bez skutku / , podokręcałem , podociskałem tu i tam plastikowe elementy i przestały trzeszczeć, podniosłem spryskiwacze szyby przedniej i to wszystko. Autko jeździ ok , pali nie za wiele : trasa 5.9-6.1, miasto 6,9-7,2. Do miasta jest to auto idealne / jeździ się jak gokartem /ale jadąc w dalszą trasę / 200-300km / można się rozczarować bo niestety drugi rząd czyli tyna kanapa nie jest tak wygodna, a przecież wymiary GP : długość i szerokość dają nadzieje względnego komfortu. Już pojawiły się akcesoria do tego autka, można dokupić trochę gadżetów, które wizualnie zmienią na korzyść GP. Sam kupiłem nakładki na progi drzwi przednich i zmieniłem kierownicę na pokryta skórą . Co do ASO Fiata , hmmm ..... tu mam bardzo mieszane uczucia, niektóre serwisy porządne inne zupełny brak kompetencji w zakresie napraw czy też udzielania informacji. Podsumowując autko ładne wizualnie , mające parę niedociągnięć o wybitnie miejskim charakterze , wymagające od użytkownika trochę wyrozumiałości i cierpliwości co dotyczy głównie ASO.
Ja tez jestem uzytkownikiem GP od roku i powiem szczerze nie jestem zadowolny z tego auta.
Od dluzszego czasu borykam sie z dziwnymi trzaskami dochodzacymi z tylnej czesci auta. Odbylem kilka wizyt w ASO ale na nic sie to zdalo.
1 diagnoza - halasuja teleskopy z klapy bagaznika - wymienili, trzaski sa nadal.
2 diagnoza - plastiki z drzwi - odkrecili, przykreci raz jeszcze - trzaski sa nadal
3 diagnoza - trzaski oparcia tylnej kanapy, okazalo sie ze zaczepy sa wadliwe - wymienili, trzaski sa nadal.
4 diagnoza - wszyskie 4 drzwi sa zle osadzone - osadzili na nowo - wymienili, trzaski sa nadal.
Pech chcial ze dzis zepsula sie klamka od drzwi tylnych lewych. Jestem umowiony na wizyte na pt do ASO. Mam nadzieje ze chociaz to usuna na miejscu bez czekania i z pozytywnym skutkiem bo jezeli znowu uslysze ze musze czekac 2 tyg bo oni musza zamowic nowa czesc to juz bedzie gruba przesada.
Po roku korzystania z uslug ASO i roznych perypetii zwiazanych z fiatem stwierdzam ze juz nigdy wiecej fiata nie kupie!
grz3s Puntomaniak
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 518
Tematy: 13 Skąd: Skoczów
Ja tez jestem uzytkownikiem GP od roku i powiem szczerze nie jestem zadowolny z tego auta.
Od dluzszego czasu borykam sie z dziwnymi trzaskami dochodzacymi z tylnej czesci auta. Odbylem kilka wizyt w ASO ale na nic sie to zdalo.
1 diagnoza - halasuja teleskopy z klapy bagaznika - wymienili, trzaski sa nadal.
2 diagnoza - plastiki z drzwi - odkrecili, przykreci raz jeszcze - trzaski sa nadal
3 diagnoza - trzaski oparcia tylnej kanapy, okazalo sie ze zaczepy sa wadliwe - wymienili, trzaski sa nadal.
4 diagnoza - wszyskie 4 drzwi sa zle osadzone - osadzili na nowo - wymienili, trzaski sa nadal.
Pech chcial ze dzis zepsula sie klamka od drzwi tylnych lewych. Jestem umowiony na wizyte na pt do ASO. Mam nadzieje ze chociaz to usuna na miejscu bez czekania i z pozytywnym skutkiem bo jezeli znowu uslysze ze musze czekac 2 tyg bo oni musza zamowic nowa czesc to juz bedzie gruba przesada.
Po roku korzystania z uslug ASO i roznych perypetii zwiazanych z fiatem stwierdzam ze juz nigdy wiecej fiata nie kupie!
Nie przesadzaj za takie pierdoły przekreślać Fiata ??? To wiadomo że coś zawsze skrzypi czy trzaska taki urok naszych dróg !!! Ja mam już 3-go Fiata i do póki ta firma będzie istnieć będę kupował Fiaty bo dla mnie się liczy to jak auto się prezentuje a nie to czy coś stuknie czy puknie a poza tym zawsze mnie dowiozły tam gdzie chciałem i nigdy nie zawiodły
_________________ Grande Punto 1,4 16V Dynamic 2006
mwas Puntoświr
Imię: Maciek
Dni na forum: 611
Tematy: 7 Skąd: Gdańsk
Poza tym z tego co kojarzę, to temat "trzeszczenia" z tyłu GP był już poruszany na forum i chyba nawet komuś udało się znaleźć przyczynę i rozwiązać problem... i chyba był to jakis banał
Co do marki FIAT, podtrzymuję zdanie grz3s - to mój drugi i na chwilę obecną nie widzę żadnych przeciwwskazań, żeby był i trzeci
_________________ Aktualnie:
Fiat Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM
pdl Puntoświr
Dni na forum: 319
Tematy: 5
Ja dolacze sie, bo nie moge tego zniesc, co piszecie.
Dla mnie to drugi Fiat i chyba ostatni.
ASO jest tragiczne ...
Ostatnio szlo starsze malzenstwo kolo mojego GP, przystaneli i oboje stwierdzili "jaki piekny samochod".
Zgodze sie, jest bardzo ladny, dobrze pomyslany ale po drugiej stronie macie kwestie wykonania i serwisu.
Obiecuje, ze jak sie zbiore z moim GP, napisze w weekend do FAP to zaloze watek i opisze to w jaki sposob mnie potraktowali ...
Pisze to po to aby przestrzec innych, niech sie Fiat w koncu obudzi zanim straci klientow !!!
_________________ GP 1.4 8V Energy czerwony bolero 2006 rok
poziomek Puntoświr
Dni na forum: 634
Tematy: 7 Skąd: Warszawa
ASO jest tragiczne ...
Ostatnio szlo starsze malzenstwo kolo mojego GP, przystaneli i oboje stwierdzili "jaki piekny samochod".
Zgodze sie, jest bardzo ladny, dobrze pomyslany ale po drugiej stronie macie kwestie wykonania i serwisu.
Obiecuje, ze jak sie zbiore z moim GP, napisze w weekend do FAP to zaloze watek i opisze to w jaki sposob mnie potraktowali ...
Pisze to po to aby przestrzec innych, niech sie Fiat w koncu obudzi zanim straci klientow !!!
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Ludzie czy wy myśłicie ze w innych ASO innych marek to jest luks malina a tylko we Fiacie to tak na złość sie wymigują? Jedyny dobre opinei slyszalem o ASO Toyoty ale tam sa ceny czesci z kosmosu. Ludzie mysla ze jak kupia Fiata to w ASO beda kolo nich skakali jakby mieli 1 z 10 maybachow w Polsce. Panowi idzcie kupcie sobie bryke za 200-300tys w Mercu to bedziecie mogli regularnie raz w miesiaca napic sie kawy za darmo w serwisie i ... wam sie odechce. Wszystko kosztuje niestety
_________________ Albea 2006 1.4 8V 77km
ppawel Puntoświr
Dni na forum: 541
Tematy: 3
widze, że na forum temat trzeszczenia jest dość mocno poruszany.
Proszę przejdźcie sie do dobrego salonu i umówcie na jazde brava a potem croma. W astrze i fabi tez trzeszczy, ale to nie znaczy, że to samo trzeszczenie bedziecie mieli w octawi czy vectrze. Sorry ale jestesmy posiadaczami auta takiej a nie innej klasy... a co do Aso, faktycznie sa punkty gdzie lepiej sie nie pokazywac. Ale wezcie pod uwage, ze fiat ma u nas nawiecej ASO, co za tym idzie wiecej z nich bedzie do bani. Co innego jest z serwisem bmw czy audi - mniej punktów, wyższa kontrola. Ale tez inne fundusze, fiat sprzedaje wiekszosc aut w segmencie najtanszych i to naturalne, ze proporcjonalna kasa idzie na serwis. Ale za przeglad płacicie 500-600 zł a nie 1500-2500 zl, wiec nie wymagajcie cudów. Z czegos ten mechanik musi dostac wyplate, jesli w salonie sprzedaje sie wiekszosc aut za 30-35 kPLN a w innym za 80-130 kPLN to obsługa serwisu jest również inna. Biznes...
Sam szukam, zmieniam i opieprzam ludzi w ASO, ale wymagam i przeważnie finalnie wychodze zadowolony, za to jak czytam na forum, ze ktos zostawil auto w ramach kampanii i nie potrafil sie dowiedziec do mu faktycznie z tym autem robili... jak ktos sobie daje w kasze dmuchac, tak go tez traktuja.
Pierwszym GP zrobilem ponad 130 000, drugim które kupilem w grudniu nastukalem juz 30 000 - a fakt, ze wydalem na nie podobna kase jak na autko wyższej klasy opla, skody itp. oznacza, ze to dobre autka sa...
filip76 Puntoświr
Dni na forum: 495
Tematy: 26
Ja też mam troszkę problemów:
- coś zaczeło stukać z tyłu, dziwnym trafem po wymianie plastikowego "zderzaka";
- tylne klamki;
- reflektory - zgłoszone, Fiat nie zajął stanowiska;
- kiepska skrzynia - raczej nie ta moja tylko ten typ - za krótka 1, haczące biegi, zwłaszcza 1 (w poprzednim fiacie było to samo);
- ASO - pojęcie profesjonalizmu pozostaje wciąż do odkrycia.
Jest takie powiedzenie, że nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej ani tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej.
Nie wiem jak jest z jakością i obsługą u innych producentów ale znając - niestety - polskie dziadostwo (czyli brak profesjonalizmu), myślę że jest podobnie. Żadna to jednak pociecha. Fiat mógłby popracować nad jakością aut i poziomem obsługi, bez wątpienia.
Jest jeszcze jedno ale:
jakiś czas temu była w tv reklama dostawczaków fiata, w której zachwalali wzmocnione zawieszenie. Każdy koncern powinien chyba brać pod uwagę specyfikę rynku, nie tylko stan dróg ale także np. obowiązek jazdy na światłach non stop....
ppawel Puntoświr
ASO jest tragiczne ...
Kurde co wy macie z tym ASO ja mam do serwisu 20km i jest to ASO w siedzibie Fiata czyli Bielsko a jadę do ASO oddalonego o 50km bo jest lepsza obsługa i podejście do klienta. Jak jedno ASO jest daremne to jadę do drugiego a nie siedzę przy jednym i się wnerwiam bo mnie mają w d..ie
_________________ Grande Punto 1,4 16V Dynamic 2006
ppawel Puntoświr
przy jakim przebiegu wypaliły Ci sie reflektory, jakie swieczki tam wsadziłeś, że u mnie po 2 latach i 130 000 non stop na swiatlach, nie ma śladu wypalenia... - odkąd jezdze autem, używam świateł przez cały rok, nie potrzebne mi były do tego nowe przepisy...
Tomo Puntoświr
Imię: Tomek
Dni na forum: 567
Tematy: 3 Skąd: NDM-Mazowieckie
ppaweł w takim razie jesteś jednym z niewielu u których wypalenie nie wystąpiło. Jest to problem znany od dawna i już nie raz poruszany na forum. U mnie też są nadpalenia a użytkuję auto od roku (25tys.km). Żarówki jakie miałem to seryjne przez ok. 3 miechy (nie wiem jakie), potem były Philipsy +80% (6 miesięcy) a teraz są Osram NightBreaker z których wczoraj jedna mi się przepaliła i założyłem spowrotem tą fabryczną. Jak widzisz wszystkie homologowane. Taka konstrukcja.
_________________ Grande Punto SPORT MultiJet (2006),
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
filip76 Puntoświr
Dni na forum: 495
Tematy: 26
O zasadności jazdy na światłach dyskutowalismy w innym wątku i raczej jestem za (jeździłem gdy nie było obowiązku). Nie to miałem na myśli. Fiat powinien wziąc to pod uwagę (o tym też pisalismy w wątku o światłach).
Dlaczego?
Bo mam 22300 km i wypalone reflektory na FABRYCZNYCH ŻARÓWKACH.
Jeden z użytkowników wystąpił z tym problemem do Fiata w imieniu własnym i kilku kolegów, poza tym zachęcał innych użytkowników do zgłaszania problemu. Ja zgłosiłem w ASO, ASO zgłosiło dalej, Fiat milczy. Autor wątku też o tym pisze....
Liczymy na to, że zanim pojedziemy na wymianę reflektorów, Fiat podejdzie do problemu systemowo, bo jakoś nie usmiecha mi się zmieniać reflektory co 20000 km....
ppawel Puntoświr
zrobie fotki z nowego GP ale jak piszecie, ma podobny przebieg jak ten podawany przez Was. O tyle dziwne, że to drugie GP w którym nic podobnego nie zauważylem...
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach