|
Obecny czas: 03 Cze 2025, 17:51
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 19 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dziaracz |
#112304 Wysłany:
06 Kwi 2008, 13:39; Temat postu: jak przeciągnąć przewód zasilający do wzmacniacza?? |
|
 |
Puntoświr |
|
witam .
tak jak w tytule pytanko.
Dziś chciałem się zabrać za przeciąganie kabli o akumulatora do wzmacniacza tylko nie wiem jak mam się przedostać z komory silnika do wnętrza auta.
Może ktoś z was miał już taki problem i udało się go rozwiązać.
Czekam na pomoc i rady związane z przebiciem się .
pozdrawiam.
_________________ uno, due, tre quatro..... punto
|
|
Góra |
|
 |
|
|
BobMF |
#112339 Wysłany:
06 Kwi 2008, 17:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
Patrząc od przodu to pod maską z prawej strony znajdziesz gumową zaślepkę otworu z przepuszczonymi kablami - od środka analogicznie pod konsolą od strony kierowcy.
Najlepiej chyba zrobić w niej mały otwór i przecisnąć kabelki.
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#112341 Wysłany:
06 Kwi 2008, 17:24; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
dziaracz |
#112357 Wysłany:
06 Kwi 2008, 18:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
tak sobie patrzę na THOMASOWE fotki i jakoś nie wiele mi to daje do myślenia.
Dziś się trochę napatrzyłem na te okablowanie.
Wnioski:
- czy można pociągnąć po błotniku?? tzn w karoserii pod maską jest otwór po prawej stronie wchodzi w nadkole ( spora przestrzeń nad błotnikiem ) od strony kierowcy jest zaślepka przez którą idzie przewód od migacza i tak się nad tym zastanawiałem czy tędy można przeciągnąć.
- bądź inna kwestia :
od środka w okolicach nawiewu centralnie jest zaślepka tylko że wkładając w tą dziurkę przewód i przekładając go w lewo pokazał mi się pod plastikami pod szybą (czyli nadal nie we wnętrzu auta  )
Dalej patrząc wydawało mi się że dalej również znajduje się jakaś zaślepka i chyba jedynym sposobem dostania się dalej przez tą zaślepkę byłoby zdjęcie plastikowego wlotu powietrza przy szybie. i czy robiąc ten manewr da się dalej wejść w środek auta??
|
|
Góra |
|
 |
Vulcan |
#112398 Wysłany:
06 Kwi 2008, 20:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: pomorskie Rejestracja: 02 Gru 2007, Posty: 386
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#112550 Wysłany:
07 Kwi 2008, 00:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wywierć sobie otwór w grodzi, zabezpiecz antykorozyjnie, przepuść kabel i zapaćkaj silikonem
nadkole to najgorszy pomysł 
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#112567 Wysłany:
07 Kwi 2008, 08:19; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
dziaracz |
#112570 Wysłany:
07 Kwi 2008, 08:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Cytuj: tutaj sie nie zmieszcze  mam dwa przewody od aku plus i minus więc oba nie przejdą  BobMF napisał(a): wywierć sobie otwór w grodzi, zabezpiecz antykorozyjnie, przepuść kabel i zapaćkaj silikonem i nad tym tez sie zastanawiam tylko zamiast silikonu chyba poszukam jakiejś przelotki gumowej co by przez nią kabelki przeciągnąć. oby w sklepie koło mnie posiadali takowy wynalazek to było całkiem w ci..ę [ Dodano: 07 Kwi 2008 08:49 ]Vulcan napisał(a): Ja puściłem kabel w podszybiu i dalej przez filtr kabinowy do środka
a to tyż ciekawe rozwiązanie.
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#112573 Wysłany:
07 Kwi 2008, 08:59; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
kgorka |
#112594 Wysłany:
07 Kwi 2008, 09:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 24 Lut 2007, Posty: 297
|
A ja mam całą wiązke od alarmu i jeszcze czegoś, pamietam ze bylo cieżko ale sie da.
|
|
Góra |
|
 |
dziaracz |
#112604 Wysłany:
07 Kwi 2008, 10:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Thomas napisał(a): jakie grube sa te przewody
średnica po 1 cm. ot takie
ale fajnie by było nie rozwalić przy okazji czegoś innego (innych kabli).
zobaczę sobie jeszcze jak to wygląda gdy zaślepkę wydostanie się z karoserii może jest gdzieś miejsce które pominąłem i nie widziałem.
w sumie to by było najlepsze rozwiązanie tym bardziej że nie trzeba by się bawić w wiercenie i chlapanie antykorozyjnymi wynalazkami.
zobaczę jeszcze tak czy inaczej.
a tak poza tematem :
wyciągał ktoś może z was z listwy przy oknie drzwi przednich, gdzie znajduje się uszczelka, takie blaszki które przytrzymują boczną tapicerkę drzwi ( takie sprężynki)??????
napisałem posta w tym temacie ale jakoś widzę bez odzewu 
|
|
Góra |
|
 |
kgorka |
#112676 Wysłany:
07 Kwi 2008, 14:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
po 1cm??? co to za kable ??? Jak do rozrusznika chyba jest o mniejszej średnicy.
|
|
Góra |
|
 |
xspeed99 |
#112837 Wysłany:
07 Kwi 2008, 20:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Gostynin Rejestracja: 25 Sty 2008, Posty: 318
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#113080 Wysłany:
08 Kwi 2008, 02:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
dziaracz napisał(a): wyciągał ktoś może z was z listwy przy oknie drzwi przednich, gdzie znajduje się uszczelka, takie blaszki które przytrzymują boczną tapicerkę drzwi ( takie sprężynki)??????
ja chyba przypadkiem wyciągałem te blaszki - znaczy wypadły mi jak zdejmowałem tapicerkę, a o co chodzi ??
|
|
Góra |
|
 |
dziaracz |
#113113 Wysłany:
08 Kwi 2008, 09:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
kgorka napisał(a): po 1cm??? co to za kable ??? no zasilające wzmacniacz  nie są spawalnicze tylko Lanzara  xspeed99 napisał(a): trzeba czymś prąd pociągnąć dokładnie Cytuj: ja chyba przypadkiem wyciągałem te blaszki - znaczy wypadły mi jak zdejmowałem tapicerkę, a o co chodzi ??
no właśnie chodzi o to że podczas oderwania tapicerki z drzwi blaszki pozostały sobie pod uszczelką i niestety tak te dziady sprężynują że nie mogę ich wydostać z tej dziury.
Skoro nie mogę ich wydostać to i nie wtyknę na swoje miejsce tapicerki bo nie daje się wbić ona w te blaszki. Gdyby je wyjąć i nabić na tapicerkę to potem zamontuje się ją ładnie i pięknie na swoje miejsce.
A tak pozostał niesmak że przy szybie kierowcy i pasażera tapicerka lekko odstaje 
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#113156 Wysłany:
08 Kwi 2008, 11:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Niestety nie poradzę Ci nic, bo nie miałem z tym żadnego problemu.
A może ... spróbuj rozgiąć blaszkę i zagiąć ją na tapicerce.
|
|
Góra |
|
 |
kgorka |
#113158 Wysłany:
08 Kwi 2008, 11:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
xspeed99 napisał(a): kgorka napisał(a): po 1cm spawalnicze nie są takie :d no dobra kolego zakupił dyskotekowe car audio :d trzeba czymś prąd pociągnąć 
To to juz nie kabel a pręt chyba.
|
|
Góra |
|
 |
Pawcio |
#113281 Wysłany:
08 Kwi 2008, 20:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 12 Lip 2007, Posty: 142
|
Witam, ja w swoim punciaku też przetykałem przewód zasilający wzmacniacz ( 16mm2 ) tą gumową zaslepką,ostrym nożem zrobilem otworek,później wiertarką delikatnie rozwierciłem, a na sam koniec posmarowałem przewód kremem nivea i pomalutku przeszedł przez tą gumę 
_________________ Zawsze i wszędzie Puntem wozić się będę!
Punto mk I, 1.1 SX, 55 KM, 98r.
VW Golf mk III 1.6
|
|
Góra |
|
 |
dziaracz |
#113486 Wysłany:
09 Kwi 2008, 09:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Pawcio napisał(a): Witam, ja w swoim punciaku też przetykałem przewód zasilający wzmacniacz ( 16mm2 ) tą gumową zaslepką u mnie idą dwa po 20mm2 więc ciut grubsze. Obawiam się że oba nie przedostaną się przez tą zaślepkę. W weekend będę dalej bawił się z tym ustroństwem i w razie czego napiszę jak mi poszło. [ Dodano: 09 Kwi 2008 09:40 ]BobMF napisał(a): Niestety nie poradzę Ci nic, bo nie miałem z tym żadnego problemu. A może ... spróbuj rozgiąć blaszkę i zagiąć ją na tapicerce.
no nic dzięki będę musiał jeszcze z tym powalczyć. 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 19 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|