You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 19:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #122904 Wysłany: 07 Maj 2008, 21:11; 
 Temat postu: Nie można uruchomić silnika, dziwne - obrotomierz
Sympatyk kropek

Miejscowość: Wałbrzych
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum, przeszperałem wątki zarówno na tym forum jak i innych, ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania na usterkę mojego Punto.

Mam Punto 1.2 75KM (PB95 + LPG), wczoraj wymieniłem olej i odpowietrzyłem układ cieczy chłodzącej. Po wymianie rozgrzałem silnik, sprawdziłem czy wszystko w porządku. I było OK.

Niestety dzisiaj Punciak zapalił tylko na chwilę i zgasł po 4-5 sekundach. Niestety od tego momentu nie mogę go uruchomić ani na benzynie ani na gazie. Rozrusznik kręci. Paliwo i gaz są na 100%. Iskra jest. Bezpieczniki dobre.

Poprosiłem znajomego, żeby wziął moje auto na hol i tu dziwna sprawa. Po zwolnieniu sprzęgła obrotomierz ani drgnie, ciągle pokazuje 0 RPM (czyli 500 :)). Biegi na pewno się załączają, bo auto stawia opór różny dla konkretnych biegów.

Co do licha? Bardzo proszę o pomoc.

Post #123058 Wysłany: 08 Maj 2008, 00:38; 
 Temat postu:
Obrotomierz zacznie działać jak zostanie uruchomiony silnik. Co do problemów z zapłonem, może to immobiliser coś odcina?

Post #123097 Wysłany: 08 Maj 2008, 09:34; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Mam to auto od prawie dwóch lat. Często mi się zdarzyło jeździć z zapalonym kluczykiem "Code", także wnioskuję, że immobiliser jest jednak odłączony. Poprzedni właściciele też o tym zapewniali.

Teraz sprawdzę przekaźnik główny i muszę odszukać bezpiecznik 5A (według schematu z "Naprawiam Punto" str. 40 - oznaczenie 5). Bo to raczej nie może być nic innego, jak awaria elektryki.

Post #123139 Wysłany: 08 Maj 2008, 12:08; 
 Temat postu:
Gdy immobiliser jest odłączony to lampka code nie świeci się w ogóle. Ja stawiam na immobiliser zwłaszcza że niedawno ludzie opisywali na forum jakie jaja się im działy z niepoprawnym działaniem immo. Bezpieczniki w kropku są koło drzwi kierowcy (to wiesz napewno) oraz w środku schowka pasażera (też pewnie wiesz). Czy są jakieś w komorze silnika? Szczerze to nie pamiętam, a sprawdzić nie mam jak bo mój punciak stoi u elektryka. Jeśli się nie mylę to chyba coś jest pod tą taką czarną kopułką pod wycieraczkami, za obudową filtra powietrza, na lewo od pompy hamulcowej.
Jeśli masz kartę code to spróbuj do pewności tzw odpalenia awaryjnego.

Post #123186 Wysłany: 08 Maj 2008, 14:41; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Teraz prawie już pewne, że to immobiliser. Po włożeniu bordowego klucza matki przestała się zapalac kontrolka CODE (być moze było juz tak chwilę wcześniej, ale tego nie zauważyłem). Silnik oczywiście dalej nie startuje.

Czy zatem jedyną metodą na rozblokowanie jest oddanie do elektronika (200-300) zł czy można to obejść we własnym garażu?

Proszę o przeniesienie tego tematu do Elektryki.

Post #123223 Wysłany: 08 Maj 2008, 17:24; 
 Temat postu:
Rabarbar
Awatar użytkownika

Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole
Sprawdź jeszcze wyłącznik uderzeniowy.
Tak myślę - a nie zerwał Ci się rozrząd?

obecnie:
http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm
Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01'
Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'

było:
Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94'
BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96'
Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92'
BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96'
Skoda 120L 52KM 82Nm 89'

Post #123401 Wysłany: 11 Maj 2008, 12:19; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Wyłącznik uderzeniowy sprawdzony i rozrząd też jest tam gdzie powinien.

Jutro Punto pojedzie na sznurku na diagnozę i zobaczymy co to...

Mam jeszcze pytanie o komputer, a w zasadzie o różnice w oznaczeniach. Pytam na wszelki wypadek, gdyby zaszła konieczność zakupu lub kombinacji...

Moja punciawa ma takie oznaczenie: IAW 8F.5T/070H-30 1.2 CM MPI IMB
Mogę mieć w dobrej cenie taki: IAW 8F.5T/060P-11 1.2 CM MPI ECOL

Jaka jest między nimi różnica? Im wyższy numer, tym nowsza wersja? Wyczytałem, ale nie są to informacje potwierdzone, że wersja ECOL nie posiada immobilisera.

[ Dodano: 11 Maj 2008 11:19 ]
Jako że nie mogę edytować poprzedniego wpisu, dodaję kolejny.

Punto wróciło od elektryka, niestety dalej nie jeździ. Jedyne, co udało się znaleźć, to odłączony przewód od immobilisera. :shock: Nie mam pojęcia jak mógł się odłączyć.

W każdym razie ponownie działa kontrolka CODE, ale mimo tego po włożeniu klucza matki nie podaje odpala (kontrolka zapala się na sekundę). Układ WN sprawny, świece również, cewki dobre.

Przychodzą komuś do głowy jeszcze jakieś pomysły?

Post #124453 Wysłany: 12 Maj 2008, 00:54; 
 Temat postu:
Sam kluczyk matka nie zdezaktywuje immobilisera. Musisz jeszcze posiadać kartę z kodem i zrobić całą procedurę jego wklepywania. Na tej karcie są dwa kody: electronical code - potrzebny do zamówienia zapasowych kluczyków i mechanical code - tzw rozruch awaryjny (do odpalenia auta z wyłączonym immobiliserem). Nie pamiętam jak się to robiło dokładnie, wiem tylko że trzeba się solidnie uzbroić w cierpliwość i wstukiwać kod pedałem gazu. Gdzieś w papierach od mojego kropka mam książeczkę z całą procedurą tylko że po niemiecku. Jakby coś to napisz mi PW zeskanuje ją i Ci wyślę.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)