|
Obecny czas: 01 Maj 2025, 06:15
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
jackyl |
#129798 Wysłany:
28 Maj 2008, 12:19; Temat postu: punto II 1.9 jtd - silnik |
|
|
Witam
W związku z zakupem Punto II (1.9 jtd 2001r przebieg 60 000km) mam kilka pytań w związku z silnikiem:
1. Przebieg auta jest nieudokumentowany więc chciałbym wymienic rozrząd stad pytanie czy opłaca się stosować oryginalne częsci z Aso czy lepiej zamontować zamienniki - jesli tak to jakie zamienniki sa najlepsze?
2. Czy wraz z rozrządem należy wymienić pompę wody czy lepiej się wstrzymać? Czy rozrząd opłaca się wymieniać w ASO czy lepiej poza ASO?
3. Jaki olej zastosować - syntetyk czy półsyntetyk, jakiej firmy (selenia czy coś innego)?
4 Czy ktoś z forumowiczów posiada elektroniczną wersję instrukcji obsługi auta lub coś podobnego lub gdzie mozna cos takiego znaleźć?
Jestem nowym użytkownikiem forum więc proszę o wyrozumiałość i z góry dziekuje za wszelki odpowiedzi i porady.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
michele |
#129838 Wysłany:
28 Maj 2008, 15:17; Temat postu: |
|
|
witam,
1)co do rozrządu to przypuszczam ze w aso skasują Cie zdrowo za wymiane wiec lepiej wymienic gdzie indziej, temat poruszany kilka razu na forum, ja montowałem części Gates.
2)co do pompy to nie wiem dokładnie, ja sie wstrzymalem
3) wazne jest zebys wiedzial jaki olej masz wlany teraz tzn, czy syntetyk czy polsyntetyk, lepiej nie zmieniać klas. Przy wymianie oleju powiedzaino mi ze mozna ale wcale nie trzeba wlewac Seleni wiec wlalem Castrol.
4) coś powinienem mieć.
pozdr
|
|
Góra |
|
 |
ka-8 |
#129841 Wysłany:
28 Maj 2008, 15:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Hmm... jak na tyle lat eksploatacji to wyjatkowo niski ten przebieg ze tak powiem.
_________________ Dlugodystansowy test Fiat Punto IIFL 1.3 Multijet '06 wersja specjalna "Miś". Stan zaawansowania: 126.80% (317000km)
Czasonieokreslony test Fiat Punto II 1.2/60KM '01 "Grzechotnik" Stan zaawansowania: 228000km
Fiat Punto I 75SX: tournee po Polsce 1997-2001: 112000km
|
|
Góra |
|
 |
czlowieksukcesu |
#129852 Wysłany:
28 Maj 2008, 15:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: wzgórze37 [Olsztyn/Toruń] Rejestracja: 29 Sie 2007, Posty: 404
|
moim skromnym zdaniem przebieg może być nieprawdziwy. raczej nikt nie kupuje samochodu z silnikiem diesla żeby jeździć nim po 8,5 kkm rocznie.
moje jtd też z 2001 r. ma 155 kkm.
co do pompy wody ja płaciłem za zamiennik jakieś śmieszne pieniądze ~80zł więc zrobiłem przy okazji rozrządu.
_________________ 1.9 JTD
GP 1.4 8V
|
|
Góra |
|
 |
ka-8 |
#129855 Wysłany:
28 Maj 2008, 16:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Hehe, ktos musialby wyjatkowo malo jezdzic i znam tylko jednego uzytkownika ktory jezdzi rownie malo.  A jezeli nawet bylby taki ten przebieg, to dieslowi chyba nie sluzy za dobrze jezdzenie tak krotkich odcinkow, bo taki przebieg mozna osiagnac tylko dom-praca-praca-dom, ale juz bez wycieczek na zakupy w markecie.
Wiesz moze gdzie auto bylo serwisowane? Moze zostala tam jakas naklejka po wymianie oleju, bo bywalo i tak ze gosc kupil auto z przebiegiem 50000km, a potem znajdowal w komorze silnika resztki naklejki z serwisu olejowego z jedynka z przodu i piecioma cyframi po niej nastepujacymi.  No, ale w takim przypadku sprzedajacy musialby albo byc wyjatkowym zapominalskim, albo nie blyszczec intelektem. 
_________________ Dlugodystansowy test Fiat Punto IIFL 1.3 Multijet '06 wersja specjalna "Miś". Stan zaawansowania: 126.80% (317000km)
Czasonieokreslony test Fiat Punto II 1.2/60KM '01 "Grzechotnik" Stan zaawansowania: 228000km
Fiat Punto I 75SX: tournee po Polsce 1997-2001: 112000km
|
|
Góra |
|
 |
jackyl |
#129880 Wysłany:
28 Maj 2008, 17:19; Temat postu: |
|
|
niestety nie wiem gdzie auto bylo serwisowane, co do oleju to tez niestety nie wiem co bylo wlane - selenia sporo kosztuje (53zl za litr) wiec chyba zdecyduje sie wlać półsyntetyk castrol lub mobil 1
co do karteczek z wymianą oleju ktore sa doczepiane do silnika to faktycznie widzialem juz kilka takich przekrętów ale to już swiadczy tylko o sprzedającym - u mnie na silniku zadnej karteczki nie ma
|
|
Góra |
|
 |
No Name |
#130048 Wysłany:
28 Maj 2008, 21:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Pszczyna-Strumień Rejestracja: 29 Mar 2007, Posty: 499
|
ja leje mobili 0W40 a przebieg idzie sprawdzic kompem w serwisie jest tam opcja ostatni zapis hodometru czy jakos tak
_________________ Było>>>1.9 JTD<<< Było>>>GP 1.4 <<< Była>>>CROMA 1.9 mJTD 150 KM 2008<<< Jest Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
|
|
Góra |
|
 |
_twardy_ |
#130114 Wysłany:
28 Maj 2008, 22:44; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Wersja: ELX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: EPA Rejestracja: 12 Kwi 2008, Posty: 87
|
Co do punktu 2 to polecam jednak wymienić pompę... Nie są duże koszty, ale nie trzeba się potem martwić jak w trakcie jazdy sprzeciwi sie dalej współpracować...
I wg mnie przy każdej wymianie rozrządu należałoby wymienić ją na nową, tak dla własnego spokoju:)
_________________ 1.9 JTD 2000r. Miliony ludzi marzą o nieśmiertelności: to ci sami ludzie, którzy nie wiedzą co ze sobą zrobić w deszczowe niedzielne popołudnie.
|
|
Góra |
|
 |
jackyl |
#130301 Wysłany:
29 Maj 2008, 19:25; Temat postu: |
|
|
Dziekuje za odpowiedzi Drodzy Forumowicze
A ponawiam jeszcze pytanie czy ktoś ma książke obsługi do takiego Fiata Punto II 1.9Jtd w wersji elektronicznej? Albo gdzie można taką książkę ściagnąć w sieci??
Taka instrukcja jest w tej chwili dla mnie na wagę złota 
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#130762 Wysłany:
31 Maj 2008, 18:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
* na 99% kręcony. Mój ma 160 tyś  Ale podobno JTD bardzo żywotne. Po zakupie swojego wymieniłem wszystkie rolki, pompę - oryginał. Pasek o ile pamiętam gates lub contitech bo tanie i dobre podobno. Pasek od osprzętu też wymieniłem. Oczywiście filtr oleju, paliwa, powietrza i klimy
* Pompę najlepiej wymienić od razu bo po co 2 razy rozbierać jak przypadkiem uszkodzi się i zacznie świszczeć. Jeśli chodzi o wymianę rozrządu to zastanawiałbym się nad aso. Oni mają jakiekolwiek doświadczenie w fiatach. Jak jeździ się po warsztatach to widać że często pierwszy raz widzą fiata 1.9D czy 1.9JTD a to mechanicznie te same silniki różniące się tylko paroma szczegółami lub dodatkami:). Po prostu przyjechać ze swoimi częściami. Powiem tylko że ASO Fiata w mniejszych miasteczkach biorą tak średnio 50-60% za robociznę w porównaniu z tymi z dużych miast. A jakość podobna. Warto też podłączyć puntolota do examinera czy nie ma jakich błędów - bo błędy nie zawsze objawiają się na desce rozdzielczej !
A i jest jedna rzecz która przemawia za zrobieniem w jakimś serwisie fiata - zawsze naprawa kończy się fakturą lub paragonem. Masz glejt jak coś się stanie możesz się kłócić i dochodzić swojego. Znam kupę warsztatów gdzie nie wiedzą co to paragon czy faktura.
* Ja lełem Neste LXE 10w40 turbo  półsyntetyk a teraz jakiś elf 10w40. Neste - prawie 2x droższy podobno nie podrabiają - w Białystoku jest dystrybutor tego oleju  Seleni nie lej bo kupę pieniędzy zapłacisz a rezultat będzie w 99.99% ten sam.
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
bo2c3af606 |
#149835 Wysłany:
26 Lip 2008, 14:46; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: IłAWA Rejestracja: 05 Cze 2008, Posty: 33
|
ja wlewam elf 5w 30 syntetyk
_________________ IłAWIAK
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|