Witam wszystkich sympatyków Fiata Punto MK1 :] Otóż robiłem ostatnio zaprawki w moim fiaciku i postanowiłem ukazać rąbka tajemnicy jak profesjonalnie w domowych warunkach polakierować elementy naszego fiacika np: błotnik
Ukazuje jak zrobić dobre malowania możliwie najtańszym kosztem.
Co będzie potrzebne :
* 3 wiadra wody
* 3 arkusze papieru wodnego o ziarnistości 800
* kilka arkuszy o średniej ziarnistości no i jakiś drobniutki żeby zlikwidować głęboki ryski.
* 400 ml lakieru [ Najlepiej jeśli udacie sie do pobliskiej mieszalni lakierów i tam poprosicie o dobranie farby oraz nabicie jej w 400 ml puszkę ]
* Szpachla
* Stara karta bankomatowa lub karta uzupełniająca nasze komórki :]
* Deseczka lub coś co posłuży nam za tackę do mieszania szpachli
* Rozpuszczalnik lub benzyna ekstrakcyjna
* 3 stare koszulki bawełniane
* Jakaś szczotka
* Stare gazety
* Taśma samoprzylepna
Całość nie powinna przekroczyć 70 pln
-------------------------------------
Zanim zaczniemy prace najpierw dokładnie wysprzątajmy pomieszczenie w którym będziemy pracować. Proponuje odkurzyć ściany i dokładnie zmieść podłogę.
Wprowadzamy nasze autko i pierwsze co robimy to dokładnie oglądamy nasz element czy niema jakiś odprysków lakieru czy też śladów korozji. U mnie były i odpryski i korozja także zaprezentuje całą operacje.
1. łapiemy gruby papier i ścieramy za korodowane miejsca aż do uzyskania czystej i zdrowej dziury
1A. Należało by później dane miejsca wytrawić ale ja nie widziałem takiej potrzeby.
2. Rozrabiamy szpachle wraz utwardzaczem i śmiało nakładamy ją na wcześniej przygotowane miejsca. Nie przesadzajmy z ilością szpachli!!
3. Gdy szpachla stwardniej łapiemy za gruby papier i ścieramy nadmiar szpachli potem łapiemy za drobniejszy i ścieramy zagłębienia powstałem podczas czyszczenia grubym papierem i tak przechodzimy do najdrobniejszego. Powinno to wyglądać miej więcej tak
4. Bierzemy kubeł z wodą no i papier wodny moczymy go w wodzie i zaczynamy polerować nim zaszpachlowane miejsca.
Po wypolerowaniu powinno to wyglądać tak
Następnie tym samy papierem wodnym czyścimy cały element aby go zmatowić. Na zdjęciu tego nie widać dokładnie
5. Kolejnym krokiem jest dokładne zamaskowanie elementów które nie będą malowane. Trzeba się do tego naprawdę przyłożyć jeśli efekt ma być jak po wizycie u lakiernika.
6. Teraz bierzemy kubły z wodą i pomału wylewamy je na podłogę naszego warsztatu [ Woda zwiąże kurz i brud powstały podczas czyszczenia ] teraz bierzemy szczotkę i wymiatamy nadmiar wody.
7. Bierzemy benzynę lub rozpuszczalnik i czyścimy nim cały element który będziemy malować [ trzeba odtłuścić malowaną powierzchnię ]
8. Łapiemy puchę z lakierem i wstrząsamy nią przez około 5 minut aż puszka powoli zacznie sie robić delikatnie chłodna.
9. Zabieramy sie za malowanie równym i pewnym ruchem reki malujemy cały element.
Wskazówki:
* trzymajcie puszkę jakieś 25-30 cm od malowanej powierzchni.
* nakładajcie kilka cienkich warstw [lepiej kilka cienkich niż jedna gruba która zrobi nam zacieki ]
* nie przejmujcie sie tym że lakier wychodzi taki matowy taki ma być ! Po spolerowaniu nabierze pięknego połysku :]
* malujcie w 15 minutowych odstępach aby warstwy miały czas na podeschnięcie.
* zawsze nakładajcie maskę aby uniknąć podrażnienia gardła ja zapomniałem i kaszel mordował mnie cały dzień. NIE POLECAM BLEEE...
* Mokry lakier jest jaśniejszy z czasem ściemnieje
10. Po nałożeniu 4 warstw efekt powinien być zbliżony.
11. Gdy farba wyschnie i stwardnieje miej więcej po tygodniu wcześniej nie polecam !!! Robimy polerkę najlepiej do tego celu użyć bawełnianej koszuli i pasty polerskiej tempo koszt to 12 pln. Po spolerowaniu wasze autko będzie wyglądało jak nowe :]
P.S. Polerki jeszcze nie robiłem czekam aż lakier stwardnieje :] Mój kolega popełnił ten błąd i za wcze śnie spolerował dach Audi niestety lakier wypłowiał

[ Następne fotki po polerce :] ]