|
Obecny czas: 29 Kwi 2025, 07:50
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
basia8165227 |
#140143 Wysłany:
30 Cze 2008, 14:29; Temat postu: wymiana silniczka do wycieraczek przednich |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
witam forumowiczow,
mam pytanie, czy ktos gdzies natknal sie na instrukcje wymiany silniczka do wycieraczek przednich w fiacie punto 1 (99rok) ?
Chcialabym zrobic to sama, bo sam silniczek juz byl dosc drogi, a w sumie raz widzialam jak mechanik to robil , wiec mysle ze dalabym rade, tylko nie chce tez niczego zepsuc
na forum nie moglam znalesc nic na ten temat.
moze ktos z forumowiczow natknal sie gdzies na taka instrukcje - najlepiej ze zdjeciami
bedze bardzo wdzieczna za podeslanie linka
pozdrawiam serdecznie wszystkich milosnikow punciaczkow:)
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Trawa |
#140338 Wysłany:
30 Cze 2008, 22:03; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
O znalazłem :D

Ostatnio edytowany przez Trawa 30 Cze 2008, 22:14, edytowano w sumie 4 razy
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#140339 Wysłany:
30 Cze 2008, 22:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
Hej, najpierw trzeba z ramienia wycieraczek wyjąc zaślepki śrub - po jednaj w każdej.
Tam znajduje się w sumie nakrętka [chyba klucz 17].
Żeby zdjąć ramię wycieraczki z trzpienia trzeba niekiedy się namęczyć.
Następnie otwieramy maskę i odkrecamy śrubki z plastikowej maskownicy podszybia - zapewne krzyżaki i chyba w liczbie 5ciu - i zdęjmujemy ją trochę wyginając.
Ukaże się oczom twym zały mechanizm z silniczkiem. Trzeba kolejne śrubki poodkręcać i chyba wyjąc cały mechanizm - już nie pamiętam swojej wymiany, ale pokaleczyłem się o blachę...
Po wymianie silniczka i zamontowaniu całego mechanizmu trzeba sprawdzić ustawienie całości bo wycieraczki będą bez tego dzinie działać.
Na samo skręcenie mechanizmu też trzeba zwrócić uwagę i przyda się druga osoba do włączania mechanizmu.
Nie pamiętam czy po czy w trakcie ustawiania mechanizmu przyda się założyć wycieraczkę i zobaczyć jak "chodzi".
Jeśli jest już ok to zakładamy podszybie i wycieraczki.
Tyle pamiętam - jak znajdę fotki to wstawię
Powodzenia
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
basia8165227 |
#140533 Wysłany:
08 Lip 2008, 14:05; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
dziekuje bardzo za pomoc.
dam znac pozniej czy sie udalo
pozdrowionka dla wszystkich [ Dodano: 08 Lip 2008 14:05 ]niestety pomimo pomocy ze strony forumowiczow operacja wymiany silniczka nie powiodla sie i teraz w ogole nie dziala ani stary silniczek ani nowy.
bedzie trzeba jednak wybrac sie do mechanika
ale dziekuje za pomoc i pozdrawiam puntomaniakow  )
|
|
Góra |
|
 |
reniferek1987 |
#166666 Wysłany:
08 Wrz 2008, 18:10; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Płock/ Portlaoise Rejestracja: 08 Wrz 2008, Posty: 37
|
Co do zdejmowania wycieraczki z trzpienia polecam wpierw zatrzymać wycieraczkę w połowie szyby i po odkręceniu nakrętek po prostu zgiąć wycieraczkę schodzi gładko i bez problemu to bardzo ułatwia sprawę.
Pozdrawiam
_________________ Punto 1.2 (s60) 1998r-moje pierwsze (i obecne) autko.
|
|
Góra |
|
 |
~Przemo147 |
#318936 Wysłany:
20 Gru 2009, 22:25; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Kutno Rejestracja: 09 Wrz 2008, Posty: 64
|
Witam chce się dostać do samego silniczka wycieraczek i czy trzeba odkręcać pióra by odkręcić ten plastik czy wystarczy tylko odkręcić sam plastik i wyjdzie żeby można było się dostać do silniczka bo przy nim jest taka płytka sterująca nim bo chodzi mi o czasówkę nie zawsze mi działa i myślę ze to wina tego sterownika tylko ze nikt nie wie czy to się da kupić osobno czy tylko z silniczkiem ???
|
|
Góra |
|
 |
Krzysiek_ost |
#319459 Wysłany:
22 Gru 2009, 10:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Strzelce Opolskie Rejestracja: 07 Gru 2009, Posty: 123
|
niestety kolego musisz demontować całe ramiona i plastikową maskowicę.
Nie jestem pewien czy nie będziesz musiał demontować całego mechanizmu żeby dostać się do płyty sterującej. Generalnie kiedyś konserwowałem cały mechanizm ( z nadzieja przyspieszenia pracy wycieraczek), co wiązało się demontażem całego mechanizmu, ale nie zauważyłem tam żadnej płyty lub elementu mogącego go przypominać Very Happy
|
Góra |
|
 |
~Przemo147 |
#319521 Wysłany:
22 Gru 2009, 13:13; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Kutno Rejestracja: 09 Wrz 2008, Posty: 64
|
aha no teraz już wiem dzięki za odp  a co do ej płytki to możne nie jest to płytka ale chodzi mi o taka białą puszkę i tam jest ta cała czasówka 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|