You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 15:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #142500 Wysłany: 07 Lip 2008, 09:24; 
 Temat postu: Aku? Wentylator chłodnicy? inny pobór?
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Witam!
Wiec w piatek zajechalismy punciakiem do M1 z żoną.
Było goraco jakies 30 stopni.
Poszliśmy na zakupy i wrocilismy po okolo 2-2.5 godzinach.
I autko nie odpala. W ogole nie kreci. Kontrolki sie ledwo swiecily i okazalo sie ze padl akumulator :/
Otwieram maske, a tam kreci się cały czas wentylator od chłodnicy ale juz tak ledwo ledwo. Tak jakby po prostu sie nie wyłączył po 5 minutach tak jak powinien, tylko coś sie chyba zacieło (termostat??) i krecił sie przez te dwie godziny i rozładował aku.
Zadzwoniłem po tate, przyjechał fiatem uno.
Tata odlaczyl jakistam kabelek przy tym wiatraku, wiatrak sie zatrzymał i jak podłączył z powrotem ten kabelek to już sie nie kręcił.
Podłączyliśmy kable zeby odpalić punciaka, i po paru próbach zapalił (po paru próbach bo dopiero jak tata dodał gazu w uno, wcześniej ni chu chu).
Wrocilismy do domu z Aga. Na parkingu poczekałem aż wiatrak od chłodnicy się zatrzyma i tak też się stało po 2-3minutach.
No to mowie sobie ze juz chyba wszystko jest ok i poszedlem do domu.
Na drugi dzien samochod normalnie odpalil, troche pojeździłem.
W niedziele tez odpalił i przejechałem kilkanaście km bez problemu. I też poczekiałem po zgaszeniu silnika aż ten wiatrak chłodnicy przestanie sie krecić zeby mieć pewnośc ze nie bierze prądu, i po kilku minutach przestał sie krecic.
Dzisiaj rano wkladam kluczyki do stacyjki... i d***.. tak rozladowany akumulator ze nawet kontrolki na desce rozdzielczej sie nie chcialy swiecic. No po prostu akumulator rozladowany totalnie.
Nie wiem co mogło pobierać prąd, skoro światła same się wyłączają przy przekreceniu stacyjki, lampki w środku samochodu gasną po zamknięciu drzwi, po prostu nie ma co pobierać prądu :/ (radia nie mam)

I tu pytanie! Co to moze byc?
Czy akumulator ktory na najnowszy nie wyglada i po prostu sie przez noc rozładowal? No ale tak od niczego?
Czy cos z instalacja, z tym wiatrakiem?

Post #142574 Wysłany: 07 Lip 2008, 15:35; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Felipescu proponuje wymienić czujnik, który jest w chłodnicy i który załacza wentylator. Uważam, że się zawiesza i nie wyłącza silnika z wiatraka. Przez parę kilometrów akumulator nie zdąży się naładować. Doładuj go prostownikiem przez kilkanaście godzin. Tylko odłącz kable przy ładowaniu.

Post #143827 Wysłany: 11 Lip 2008, 00:56; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław
ja proponuję naładować akumulator prostowikiem albo udać sięw daleką podróż bo bez tego nie będziesz pewien czy to tylko niedoładowany akumulator czy coś innego

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)