You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 18 Cze 2025, 09:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #144357 Wysłany: 12 Lip 2008, 11:06; 
 Temat postu: Szkrzynia automatyczna - problem z elektryką ?
Forumowicz

Witam,

Mam Punto I z automatyczną sktrzynią biegów i pojawił się pewien problem.
Auto jeździło cały czas bez problemu, aż jednego dnia zatrzymałem się na stacji benzynowej i to był koniec mojej jazdy. Po kolejnym odpaleniu skrzynia biegów nie funkcjonowała tak jak należy, czyli nie przekazywała napędu. Niezależnie czy przełączałem na R, D czy L zachowywała się tak jak by była na P i auto nie chciało ruszyć. Dziwnym zjawiskiem było Zapalanie się trzech diód podczas przekładania gałką biegów, a nie jak zwykle jednej. Dokładnie to widać na tym filmiku któryc nagrałem http://www.youtube.com/watch?v=NF4hBGMgknM.
W tym momencie stwierdziłem, że pewnie padła skrzynia więc zadzwoniłem po lawetę i auto pojechało do znajomego który zajmuje się naprawą skrzyń automatycznych. Na miejscu jak tylko auto dotknęło kołami ziemi i je odpaliliśmy problem znikł i można było normalnie autem jechać! Jeździłem cały weekend po mieście i w niedziele wieczorem zaparkowałem auto jak zwykle. W poniedziałek rano chiałem jechać do pracy i... usterka znów dała o sobie znać. Kumpel stwierdził, że to nie może być mechanika skrzyni tylko jakaś elektryczna sprawa. Mam teraz zgryz bo nie bardzo wiem co może być przyczyną tej awarii i do jakiego specjalisty się zwrócić. Jest to o tyle kłopotliwe, gdyż nie znam żadnego rozsądnego fachowca w Poznaniu któremu moge zaufać, a byle komu nie pozwolę grzebać przy aucie. Nie chcę też po raz kolejny płacić za lawetę jak to może się okazać jakąś błachostką.
Macie może jakieś pomysły co może być przyczyną awarii, albo znacie kogoś dobrego na terenie Poznania kto może pomóc ?

Post #144633 Wysłany: 13 Lip 2008, 01:27; 
 Temat postu:
Co do sterowania tą skrzynią to od strony elektrycznej może być wszystko, od jakiegoś obluzowanego przewodu do uszkodzenia centralki sterującej i trudno cokolwiek stwierdzić. Poszukaj w okolicy serwisu zajmującego się tylko automatycznymi skrzyniami. W ostateczności zrób diagnostykę w ASO i zapytaj ile za naprawę.

Post #172802 Wysłany: 23 Wrz 2008, 20:58; 
 Temat postu:
Forumowicz

Miejscowość: Kołobrzeg
Witam
Wydaje mi sie ze mozesz miec cos z elektryka
Ja ma taki problem ze kolega rozebral skrzynie i okazalo sie ze uszkodzony jest szczotkotrzymacz z powodu zuzycia szczotek i teraz nie mogzemy go dostac a przy okazji wymienilismy jedno z lozysk
lepiej zawczasu zajrzyj do skrzyni a moze wiesz gdzie dostane do tego czesci
pozdrawiam

Post #172858 Wysłany: 23 Wrz 2008, 22:37; 
 Temat postu:
marunioo z tego co słyszałem to do fiatowskiego automata pasują części od któregoś japończyka... Mazda albo Nissan... Nie wiem dokładnie.

Post #172981 Wysłany: 24 Wrz 2008, 11:18; 
 Temat postu:
Forumowicz

Miejscowość: Kołobrzeg
witam
dzieki chyba micra ma ta skrzynie

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)