|
Obecny czas: 24 Kwi 2025, 05:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
lk73 |
#145739 Wysłany:
28 Lip 2008, 11:11; Temat postu: Przepływomierz w JTD, odpięcie, wymiana |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Konin Rejestracja: 13 Maj 2008, Posty: 47
|
No i niestety mój Punciak trochę się przymulił  turbo załącza się tak od 2600 do 2700 obrotów. Przeczyściłem EGR, wymieniłem fitry powietrza, paliwa i nadal to samo czyli chyba walnięty przepływomierz. No i chciałem go odpiąć aby sprawdzić czy na odpiętym chodzi lepiej. W tym sęk, że nie mogę go odpiąć (co należy podważyć, albo przycisnąć ) ? Straszna ciasnota w P2 z JTD pod maską. Przy przepływomierzu można manewrować jedynie jedną ręką. Czy trzeba wywalić akumulator z obudową aby wymienić cały przepływomierz ? [ Dodano: 28 Lip 2008 11:11 ]lk73 napisał(a): No i niestety mój Punciak trochę się przymulił  turbo załącza się tak od 2600 do 2700 obrotów. Przeczyściłem EGR, wymieniłem fitry powietrza, paliwa i nadal to samo czyli chyba walnięty przepływomierz. No i chciałem go odpiąć aby sprawdzić czy na odpiętym chodzi lepiej. W tym sęk, że nie mogę go odpiąć (co należy podważyć, albo przycisnąć ) ? Straszna ciasnota w P2 z JTD pod maską. Przy przepływomierzu można manewrować jedynie jedną ręką. Czy trzeba wywalić akumulator z obudową aby wymienić cały przepływomierz ?
W końcu udało mi się odpiąć czujnik i rzeczywiście Punciak zaczął chodzić lepiej (tzn lepiej przyśpieszać). Nie chciałem jeździć bez przepławki więc kupiłem nową za 130zł (za BOSCHA u mnie krzyczą 350zł a za wymianę 100zł - chyba ich pogrzało zdrowo) i sam wymieniłem. Wymieniłem calą razem z tą plastikową obudową. Oczywiście aby wymienić przepławkę bez większych kombinacji wyjąłem aku, odkręciłem też podstawę pod aku i dostęp do przeławki o niebo lepszy. Potem tylko nowe opaski zaciskowe (65-80mm - szt. 3) lekko przesmarowany przepływomierz na rantach obudowy olejem - aby lepiej wszedł  i po robocie.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
neiroth |
#150552 Wysłany:
28 Lip 2008, 14:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
I jak lepiej chodzi bez przeplywki czy z nowa dobrze dzielajaca?
_________________ 1.9JTD
|
|
Góra |
|
 |
jackyl |
#165308 Wysłany:
05 Wrz 2008, 09:13; Temat postu: |
|
|
no wlasnie mam ten sam problem z przeplywka
juz odpialem walnieta przeplywke i auto jezdzi jak szatan, super przyspiesza nic nie muli tylko spalanie mam bardzo wysokie stad moje pytanie:
czy wystarczy kupic przeplywke, zamontowac ja na rure, podlaczyc i bedzie OK??
czy moze trzeba jechac na kompa i wykasowac jakies bledy??
i czy wysokie spalanie jest normalne z odpieta przeplywka??
|
|
Góra |
|
 |
lk73 |
#165384 Wysłany:
05 Wrz 2008, 12:44; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
neiroth napisał(a): I jak lepiej chodzi bez przeplywki czy z nowa dobrze dzielajaca?
jak odpiołem przepływkę to chodził super. Przejechalem bez niej chyba 800 km i spalanie było w normie. Nowa przepływka hmmm mam co do niej pewne wątpliwości. Przy takim średnim przyśpieszaniu na tej przepływce występuje czasami takie "bujanie"- głównie wtedy gdy silnik nie ma optymalnej temperatury. Jak mocniej przycisnę gaz, to Punto rwie do przodu równiótko. Tak więc muszę odpiąc przepływkę i sprawdzić jeszcze raz jak chodzi bez niej. Poniżej foto pudełka nowej przepływki.

|
|
Góra |
|
 |
neiroth |
#170248 Wysłany:
17 Wrz 2008, 19:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
jackyl napisał(a): i czy wysokie spalanie jest normalne z odpieta przeplywka??
ja mam spalanie w normie moze minimalnie wieksze.
_________________ 1.9JTD
|
|
Góra |
|
 |
lk73 |
#170480 Wysłany:
18 Wrz 2008, 14:25; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
jak długo jeździsz na odpiętej przepływce tzn. ile przejechanych masz kilometrów ?
|
|
Góra |
|
 |
neiroth |
#171067 Wysłany:
19 Wrz 2008, 22:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
ja jezdze z rok (ok 20tys km) i odpukac wszystko chodzi dobrze.
_________________ 1.9JTD
|
|
Góra |
|
 |
lk73 |
#173917 Wysłany:
26 Wrz 2008, 14:21; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
neiroth napisał(a): ja jezdze z rok (ok 20tys km) i odpukac wszystko chodzi dobrze.
ja chyba też dam sobie spokój z szukaniem kolejnej przepływki, tym bardziej, że na odpiętej jeździ mi się rewelacyjnie. Z tego co wiem to komp przy odpiętej przepływce przyjmuje średnie wartości przepływanego powietrza więc nie powinno to w jakiś szczególny zły sposób wpłynąć na silnik.
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#173935 Wysłany:
26 Wrz 2008, 15:17; Temat postu: |
|
|
Wpłynie w taki sposób że jak przymulisz silnik to za Tobą zostanie czarna chmura wydobywająca się z wydechu, a to nie wpływa dobrze na silnik. Jeśli masz klekota z katalizatorem to szykuj się na jego wymianę po dłuższej jeździe bez przepływomierza. Wymienisz zepsutego kata to po jakimś czasie zdechnie turbo... Kilka dni temu przerabiałem to w silniku 2.4 JTD.
|
|
Góra |
|
 |
oli7 |
#188437 Wysłany:
11 Lis 2008, 13:36; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
a czy jak odepne przeplywke to zaczna swiecic jakies kontrolki???
jesli tak to czy jak ja z powrotem podlacze to czy te kontrolki same zgasna czy bede musial usuwac bledy na kompie?
_________________ Punto II 1.9JTD 2001r
|
|
Góra |
|
 |
lk73 |
#189115 Wysłany:
13 Lis 2008, 15:04; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
oli7 napisał(a): a czy jak odepne przeplywke to zaczna swiecic jakies kontrolki??? jesli tak to czy jak ja z powrotem podlacze to czy te kontrolki same zgasna czy bede musial usuwac bledy na kompie?
po odpięciu przepływki nie pojawiają się żadne kontrolki
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek82 |
#211468 Wysłany:
23 Sty 2009, 23:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzyś
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Cult
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: łódź i okolice Rejestracja: 20 Sty 2009, Posty: 282
|
Trochę się tutaj dowiedziałem, dziękuje.
_________________ Instalacje gazowe LPG - profesjonalnie, strojenie AFR GSM: 600-827-446
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|