You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 15:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #151230 Wysłany: 29 Lip 2008, 23:09; 
 Temat postu: Problem z zapaleniem rozgrzanego samochodu w upalny dzień...
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy
Witam
W moim Punciaku (7 lat, 101000km) od kilku miesięcy obserwuję dziwny problem. Kiedy w upalny dzień jak dziś, przejadę autem nawet kilka kilometrów i wyłączę silnik, mam problem z ponownym zapaleniem. Sytuacja pojawiła się kilkanaście razy. Przy próbie rozruchu silnika, odgłosy przypominają trochę takie, jak próba zapalania w środku zimy przy rozładowanym akumulatorze, "próbuje zakręcać wałem", ale nie odpala. Co ciekawe, pomaga ponowne włożenie kluczyka do stacyjki, wówczas po 2-3 sekundach już odpala. Pragnę podkreślić, że taka sytuacja ma tylko i wyłącznie miejsce w upalne, gorąco dni.
W ostatnich dniach poszperałem trochę po postach na forum i znalazłem praktycznie dwie wskazówki warte rozpatrzenia:
1. Warto się udać na komputerową diagnostykę silnika.
2. Być może są jakieś problemy z czujnikiem położenia wału korbowego.
Chciałem w tym miejscu zapytać się, czy ktoś ma ewentualnie jakieś inne pomysły lub podobne doświadczenia i zna dla nich rozwiązania. Dodam jeszcze na koniec - dla wyeliminowania niektórych możliwości, że akurat w tym roku wymieniany był alternator, akumulator, w połowie zeszłego świece.

Pozdrawiam
Łukasz

Post #151433 Wysłany: 30 Lip 2008, 15:51; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Białystok
mam podobnie .... ale czasami zdarza się i na zimnym silniku, ostatnio robiłem rozrusznik myślałem ze to pomoże, ale nic nie dało dalej jest jak było, mechanik mówił ze to możne być problem z alarmem samochodu a dokładniej problem możne sprawiać immobilizer.

Post #151463 Wysłany: 30 Lip 2008, 19:36; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Elektryczny
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
Ja bym się skłaniał właśnie do immobilizera, skoro kręci Ci i nie chce odpalić a pomaga tylko wyciągnięcie kluczyka i ponowne włożenie w stacyjkę, podejrzewał bym właśnie jego.
Wyciągasz kluczyk procedura rozpoznania kluczyka rozpoczyna się na nowo, kluczyk zostaje rozpoznany i auto odpala. Pytanie czy świeci Ci się kontorlka key ( tuż nad kontrolką od wspomagania )?

Post #151523 Wysłany: 29 Paź 2008, 00:33; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy
Lastek napisał(a):
Pytanie czy świeci Ci się kontorlka key ( tuż nad kontrolką od wspomagania )?

Z tego co sobie przypominam, to jest normalnie zgaszona w trakcie problemu z zapalaniem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przez jakiś czas poużywać zapasowego kluczyka od samochodu, może to przyniesie jakiś zauważalny efekt...

Łukasz

[ Dodano: 29 Paź 2008 00:33 ]
W zeszłym tygodniu ostatecznie rozprawiłem się z moim problemem. W ciągu ostatnich tygodni, na ile mi czas pozwalał sprawdziłem czujnik wału, cewki, pompkę paliwa - winnym okazał się... rozrusznik, a konkretnie zużycie tulejek i szczotek. Zakup nowych to wydatek w okolicach 20zł + dobrych kilka godzin na wymontowanie, rozłożenie, przeczyszczenie/przesmarowanie rozrusznika i wpakowanie go z powrotem (niezbędny oczywiście kanał). Pomógł mi szwagier, sam bym chyba nie dał rady.
Reasumując: przy moich objawach, opisanych na początku wątku, a także przy podejrzanie szybko rozładowującym się akumulatorze - warto pomyśleć o rozruszniku.

Pozdrawiam
Łukasz

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)