You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 04 Maj 2025, 07:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Post #152176 Wysłany: 02 Sie 2008, 22:40; 
 Temat postu: Buczenie podczas jazdy
Sympatyk kropek

Witam
Jestem szczęśliwym (?!) posiadaczem cztero letniego punto II FL. Jak dotąd wszystko działało bez większych problemów, a przynajmniej jesli były to jakoś sobie radziłem. Do czasu.
Od paru dni podzczas jazdy (zwłaszcza szybsze przejazdy trasą) słysze w kabinie takie "tępe" buczenie, ewidentnie pod maską. Buczenie słyszalne jest na wysokości kierującego, mam wrażenie że "bliżej niż dalej". Po jakims czasie znika - to jest raczej nieregularne. Wogóle nie słychać tego buczenia podczas jazdy po mieście.
Za tydzień czeka mnie jazda 600km...
Jutro niedziela więc do mechanika i tak nie będę mógł pojaechać - może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem?

Z góry dzięki za wszelkie informacje.
pozdrawiam

Post #152233 Wysłany: 03 Sie 2008, 08:33; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Radom
objawy miałem takie same jak ty Frantz u mnie buczał wiatrak wentylatora, zakręć nim na postoju w obydwie strony i raczej usłyszysz to dziwne buczenie :D

Post #152272 Wysłany: 03 Sie 2008, 11:32; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dublin
Lozysko w obu kolach wykluczyles?

Post #152533 Wysłany: 04 Sie 2008, 00:08; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

DaRo napisał(a):
Lozysko w obu kolach wykluczyles?

Raczej tak, miesiąc temu miałem sprawdzane koła pod katem przegubów więc chyba wszystko jest ok. I gdyby z łozyskami było coś nie tak to pewnie zostałoby to zauważone.
Tak mi się wydaje..

Post #152567 Wysłany: 04 Sie 2008, 10:23; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok
polosie z przegubami, lozyska w kolach lub lozyska w skrzyni(te główne co kola polosi chodzą). wiecej mozliwosci brak. wykluczam pogiete felgi:P

Moja obecna "Kropka" :mrgreen: >>

Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku
i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!

1. Moja była kropka najlepsza zielona kropka.

Autko Nr1. >> Punto 2 1.2 8V 60KM 2001r. + LPG

topic1438.html

Moja była Alfa 156 Sportwagon - Autko Nr 2

Autko Nr2. Czarna jak Hell, Włoszka. >> Alfa 156 SportWagon 1.9 JTD 115KM :)

http://adas.w.tkb.pl/Alfa156/

Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.

Post #152703 Wysłany: 04 Sie 2008, 16:17; 
 Temat postu:
Puntoświr

Frantz w mieście tego nie słyszysz bo jeździsz na małych odcinkach i to zazwyczaj do 60 km/h, a mówisz że to buczenie nie jest regularne. Dlatego też sprawdź ten wiatrak od wentylatora, a dokładniej łożyska - przypuszczam że ślizgowe. Ja miałem, no mam taki sam problem http://fiatpunto.com.pl/post92478.html?highlight=#92478, a dodam że wentylator jest firmy valeo- więc Frantz jak masz valeo to i wydaje mi się że masz i usterkę. Daj znać jak ustalisz,ale wg. objawów które opisujesz to będzie to to!!!! :D

[ Dodano: 04 Sie 2008 16:17 ]
A po psiknięciu GT 85 to buczenie słyszalne jest powyżej 130 km/h ale i to nie zawsze :D :D :D Powodzenia!!

Post #152919 Wysłany: 06 Sie 2008, 00:32; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

yogi.g napisał(a):
Dlatego też sprawdź ten wiatrak od wentylatora...

Jutro (a właściwie to dzisiaj) sprawdze dokładniej ten wiatrak. Samo nim kręcenie na postoju nie powodowało żadnych słyszalnych dźwięków.

Adas, DaRo - wydaję mi się, że gdyby to były łozyska to dźwiek byłby bardziej regularny, no i chyba nie na wysokości prędkościomierza...

Adas - pogiete felgi słusznie wykluczyleś ;)

[ Dodano: 06 Sie 2008 00:32 ]
No i nic. Bylem u mechanika, przejechaliśmy sie na trasie, pobuczało. Posprawdzałem na jałowym biegu - raczej nie buczało. Wracałem wieczorem z pracy (a więc chlodny silnik, na dworze tez chlodno - czyli wentylator nie powinien miec tu nic do gadania) - buczało.
Jutro jade pod stetoskop. W grę wchodzi: wentylator (mimo wszystko), alternator :cry: , łozysko :? .

Post #153323 Wysłany: 06 Sie 2008, 08:13; 
 Temat postu: buczenie podczas jazdy
Sympatyk kropek

WItaj Frantz,
mam chyba ten sam problem, niestety mechanik nie zdiagnozował ( jak na razie), napisz jeśli coś ustalisz ostatecznie.
U mnie jest takie buczenie - brzęczenie gdzies pod maską , dżwięk czasem modulowany, wyższy, niższy, tylko po przekroczeniu 60 km/h,
na postoju i na wyższych obrotach cisza, kiedyś brzęczało sporadycznie, teraz coraz częściej, właściwie zawsze po przejechaniu pierwszych 10 - 20 km. Ty masz przed sobą 600 km więc możesz jechać spokojnie ale ja 4000 km!!. BArdzo mi zależy na odpowiedzi.

Post #153407 Wysłany: 06 Sie 2008, 12:58; 
 Temat postu:
Jeśli się nie mylę to może buczeć elektryczne wspomaganie kierownicy. /nie wiem jak to jest w kropkach ale w SC/Panda po przekroczeniu 60-80km/h wspomaganie się wyłącza.

Post #153419 Wysłany: 06 Sie 2008, 13:24; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mysłowice
Cytuj:
nie wiem jak to jest w kropkach ale w SC/Panda po przekroczeniu 60-80km/h wspomaganie się wyłącza.

w Punto wyłącza się po przekroczeniu 70 km/h

Image

Post #153429 Wysłany: 06 Sie 2008, 13:45; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Jeśli się wyłącza samo to nie może brzęczeć a umnie słychać powyżej 60 km/h,
poza tym przecież wspomaganie uruchamia się ręcznie ( przycisk CITY), ja uruchamiam rzadko. Jeśli nie załączę, rozumiem, że nie pracuje wcale.

Post #153440 Wysłany: 06 Sie 2008, 15:12; 
 Temat postu:
Puntoświr

Wyjecie wentylatora to zajęcie na 15 min. Wtedy mocno zakręć wiatrakiem a napewno usłyszysz buczenie. maxkin wspomaganie to działa raczej cały czas, a city to jest ułatwienie dla kobitek podczas parkowania:E. U mnie buczenie także występowało przy predkościach od 50- 60 i szybciej, a wszczególności jak wpadłem w jakiś dołek w asfalcie:E . A odnośnie wiatraka to kręci się prawie cały czas podczas jazdy - wymusza go pęd powietrza-dla przykładu kup sobie witrak jedź 30-40 km/h i wystaw go przez okno , taki sam wittrak jest przy chłodnicy tylko że większy:E. Jego nienaturalny pęd jest wymuszany przez silniczek elektryczny i ma za zadanie chłodzić.Frantz możesz jeszce przywiązać witrak i przejechać jakiś odcinek jeżeli ci nie zacznie buczeć to masz przyczynę jeżeli będzie buczało to--szukasz dalej:E. Tylko podczas tego manewru nie zagrzej silnika bo będzie ...:E. Powodzenia

Post #153695 Wysłany: 07 Sie 2008, 02:13; 
 Temat postu:
maxkin eee to nie jest tak :)
Poprawcie mnie jeśli się mylę: Wspomaganie działa cały czas. Wciśnięcie guzika City powoduje zwiększenie siły wspomagania, która znika po przekroczeniu 70km/h jak podał kolega mati.

Nowy Focus ma do wyboru na komputerze pokładowym trzy siły wspomagania. City, normal, highway. Na tym ostatnim kierownica chodzi tak ciężko jakby wspomagania nie było, a na pierwszym można kręcić paluszkiem.

Post #153703 Wysłany: 07 Sie 2008, 07:11; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomasz
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź-Zakopane
Witam.Ale kabinujecie z tym wiatrakiem! :) Wystarczy na postoju wyjac wtyczke z stermostatu ktory nim steruje i zewrzec w niej gniazda.Wtedy wiatrak sie właczy i wszystko sie wyjasni.albo wyjac wtyczke z silniczka i podłaczyc bezposrednio tam 12 volt.Ale jak tak czytam to wydaje mi sie ze jednak to nie to.Poprostu nalezało by wyjac i nasmarowac linke licznika :) Lub ja wymienic.choc to koszt około 50 zł.Pozdrawiam

Post #153711 Wysłany: 07 Sie 2008, 07:48; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Zaliczyłem wczoraj dwa warszaty ( wcześniej jeden). Przewiozłem dwóch mechaników, robili skupione miny i patrzyli w niebo, podnosili samochód itp; jeden orzekł że to coś pod zegarami w kabinie brzeczy, prawdopodobnie centralka czy komputer jakiś (?) i zalecił jechać do ASO, drugi smiało stwierdził że nie wie co to jest.
Zdjąłem pasek z alternatora by wykluczyć ten wariant ale po 3 km już się mogłem wracać.
Poza tym ten dżwięk to raczej ze strony kierowcy pochodzi, raczej "bliżej niż dalej " jak pisał Frantz. Wentylator sprawdzę wg wskazań cyklisty.

Post #153846 Wysłany: 07 Sie 2008, 12:37; 
 Temat postu:
Wyjmij bezpiecznik od wspomagania i pojeździj trochę. Jeśli nie będzie buczeć to już wiesz co go boli...

Post #153881 Wysłany: 07 Sie 2008, 13:45; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

...samochód nadal u mechanika, robie się coraz bardziej nerwowy - jutro wieczorem wyjazd...

Ale jedno jest pewne, że nie jest to:
- wentylator
- alternator
- łozysko
- wspomaganie

Jak tylko będę cos wiedział to napisze.

Post #154040 Wysłany: 07 Sie 2008, 21:55; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ja jednak nadal upieram sie przy tym ze to buczy sucha linka licznika :) Moze sie myle ale sprawdzaliscie to?A zeby sprawdzic wentylator wystarczy spinacz biurowy zagiety w podkowe i piec minut :wink: Wyjac wtyczke z czujnika i zewrzec ja spinaczem.Tylko uwaga na palce.W poblizu bedzie sie krecił wiatrak :twisted:

Post #154102 Wysłany: 08 Sie 2008, 01:31; 
 Temat postu:
cyklista PIIFL chyba we wszystkich wersjach ma licznik na impulsatorze... Nie jestem do końca pewien ale niektóre PI już ten patent mają więc trochę by było dziwne aby takie w miarę młode auto miało linkę.

Post #154113 Wysłany: 08 Sie 2008, 07:03; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Mozliwe.Ale nie wiem jaki kolega ma licznik.Ja mam Punto z 95 i ma zwekła linke.To wszystko zalezy czy szybkosc jest wyswietlana cze zwykla strzalka.Jesli zwykla strzalka to bedzie linka.Takie moje zdanie ale moze sie myle. :)

Post #154121 Wysłany: 08 Sie 2008, 07:25; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Więc jest tak: dzwoniłem do ASO by umówić wizytę, mówię co i jak, majster w ASO na to między innymi "wymień pan akumulator". Akumulator mam słaby bo zimą siadał strasznie. Podłączyłem go delikatnie na noc pod prostownik i CO!. Poranny test i nic nie słychać. Sam nie wierzę. Zdaniem ASO ( i drugiego warsztatu, przecież już gość mówił że to może coś z elektryką) to na stykach czy w centralce jakiejś.
Auto wymaga dalszych testów i porannej rozmowy z majstrem z ASO.

Post #154317 Wysłany: 12 Sie 2008, 17:30; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Bingo!!! :D Przynajmniej w moim przypadku, to co powodowało to buczenie to uszkodzony zawór antyparowy (lub jak kto woli elektrozawór). Wszystko jest już w porządku. Niestety robiłem to w ASO a tam czeszą po kieszeni. No ale mam zrobione , więc moge jechac w trasę.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie. Dam znac po przyjzdzie czy aby na pewno nie odezwało sie po drodze.

Maxkin, jedz do mechanika, aso , jak tam chcesz, ja nie mialem czasu na szukanie tanszych zamienników. jezszcze raz pzdr.

[ Dodano: 12 Sie 2008 17:30 ]
Sprostowanie - nad morze (z Katowic) dojechałem. Z duszą na ramieniu. Niestety chłopaki w ASO pomylili się i to bardzo. Po jakichś 50 kilometrach buczenie znowu się włączyło. Przez całą trasę troch ę ciszej niz wcześniej. Im bliżej było celu tym bardziej buczenie narastało. Nic sie nie wydarzyło, no ale niepokój pozostał.
W związku z powyższym to o czym pisałem wczesniej uważam za nieaktualne (no chyba, ze miałem pecha i znowu zepsuło się to samo).....

Jak wróce od razu wale do mechanika....

Post #156216 Wysłany: 12 Sie 2008, 20:35; 
 Temat postu:
Puntoświr

Drogą dedukcji dzieje się to tylko podczas jazdy, na biegu jałowym nie więc maxkin co do tego by miał akumulator. Ja uważam ,że jest to związane z pędem powietrza, tj jakaś nieszczelność w kabinie, ewentualnie osłona od akumulatora, no sam już niewiem co może być u ciebie . W ASO to by ze mnie skórę zdarli :E :shock: to alternator, :shock: pompa wody , :shock: rozrząd i bóg wie co jescze. Frantz sprawdź dokładnie ten wentylator ja pół roku szukałem tej usterki, wymontuj go i kajtnij się z taką prędkością przy jakiej załączało się to nieszcęsne buczenie. Bo ci mechanicy z ASO pół samochodu rozbiorą i może uda im się trafić. Powodzenia :D

Post #156378 Wysłany: 13 Sie 2008, 07:11; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Kurde yogi, maiałeś rację, to pieprzony wentylator, pozostaje pytanie czy da się go zregenerować , podobno to łożysko zatopione w plastiku, nierozbieralne, czy wymieniać, po przedmuchaniu sprężonym powietrzem teraz jest tk że brzęczy cały czas. dzięki. pozdrawaim

Post #156398 Wysłany: 13 Sie 2008, 08:52; 
 Temat postu:
Puntoświr

cena nowego ok 250 zł, ale ja psiknąłem gt 85 i trochę ustąpiło załacza sie powyżej 110 km/h :E

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)