You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 01:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #16473 Wysłany: 01 Kwi 2007, 14:35; 
 Temat postu: Ciężko obracająca się kierownica
Sympatyk kropek

Witam wszystkich!!
mam swojego kropka od prawie 7 lat jest to punto 1.1 3d z 1999 roku
jest to absolutnie najprostsza wersja, nie ma żadnego dodatkowego wyposażenia,
i tu moje pytanie, na początku kierownica chodziła bardzo lekko tak że małym palcem można było na parkingu operować, teraz dwoma rękoma jest co robić, myślałem że to kwestia ciśnienia w oponach lub opon ale wszystkie te teorie zostały obalone, w końcu zapytałem mechanika czy nie ma tam czasami jakichś smarowników (sam nie za bardzo jestem zorientowany w mechanice) czy punktów które mogą sprawiać taki opór, ten mi odpowiedział że nic takiego nie ma i nie potrafi mi wytłumaczyć skąd taki problem.

dlatego chciałbym zapytać czy ktoś miał taki problem lub ma i jak sobie z nim poradził.

z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi

Post #16593 Wysłany: 02 Kwi 2007, 07:35; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: dolnośląskie [D]
Jedna ważna rzecz: czy "pomiaru" siły potrzebnej do obrotu kierownicy dokonywałeś w identycznych warunkach? W sensie czy wcześniej np. dbałeś o to żeby przy kręceniu kołem kierownicy auto choć minimalnie się toczyło, a w teraz np. kręcisz gdy jest w całkowitym bezruchu? Coś takiego robi dużą różnicę jeżeli masz auto bez wspomagania. :) Przynajmniej pamiętam że tak było z czasów gdy sam jeździłem Punto I. :)

Może to zbyt proste rozwiązanie, ale czasem człowiek nie zwraca uwagi na takie drobiazgi i się dziwi że tak ciężko się kręci kółkiem. :)

Post #16601 Wysłany: 02 Kwi 2007, 09:52; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

niestety rozwiązanie nie jest takie proste mam w domu 4 kierowców łącznie ze mną i wszyscy zgodnie mówią że coś się dzieje z kierownicą nie tak.
jeśli chodzi o warunki testowania to faktycznie gdy auto na luzie i stoi to kręci się ciężej niż w ruchu, z ciekawości wsiadłem ostatnio do troszkę starszej wersji Pontiaka także bez wspomagania i różnica była widoczna od razu. :?
faktem jest że tamto punto ma o 4 lata dłuższy żywot o 60000 km mniej na liczniku ale skoro coś by się miało tam wyrobić to zaraz to wymienię ale co to jest :?

Post #16609 Wysłany: 02 Kwi 2007, 10:30; 
 Temat postu:
Mialem I-ke i miala prawie 10 lat, 230 tys. przebiegu.
Byc moze tez ciezej sie krecilo ale nie zauwazylem tego, bo jezdzilem tylko nim.

Co do wymiany to jesli juz to wydaje mi sie, ze to maglownica - jesli sie myle to poprawcie :)

Post #16636 Wysłany: 02 Kwi 2007, 14:15; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
a nie zmieniłeś przypadkiem zimówek na letnie. Taka zmiana jest zawsze odczuwalna przy zmianie ogumienia. Zimówki mają miększą gumę i co za tym idzie mniejsze tarcie o podłoże i łatwiej na zimówkach (na suchej szczególnie nagrzanej nawierzchni) manewrować. Ja zawsze taką różnicę wyczuwam na wiosnę po przekładce.

Post #16752 Wysłany: 03 Kwi 2007, 01:00; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Hm...
faktycznie zmieniałem ostatnio opony i właściwie po zmianie stało sie to bardziej odczuwalne,
jednakże jak już wspominałem mam porównanie z innym puntem także już na letnich oponach (co prawda innej firmy) i różnica jest spora na niekorzyść mojego kropka :cry:

Post #16790 Wysłany: 03 Kwi 2007, 11:24; 
 Temat postu:
Forumowicz

Miejscowość: Koscian
Witam.Ja mam punciaka 95 1,1 silnik 55 KM.Miałem podobny problem z kierownicom.Bardzo ciezko sie kreciło i nawet sciagał, nawet dziewczyna moja nie chciała jezdzic bo miała za ciezko.W czym problem??????????
Na poczatek pojechałem do diagnosty aby ustawic zbierznosc,zrobilismy i było lepiej ale to jeszcze nie to.Okazało sie ze jedno (Lewe)kolo było krzywe i dletego mnie sciagało.Znajomy blacharz zrobił mi to i teraz jest Ok.A mianowicie trzeba na amortyzatorze wypiłowac wieksza dziure.a trzeba piłowac bo on nie ma tam ustawiania.(Chyba ze ktos ma kase i wymieni cała kolumne)I od tego czasu jedzi sie o wiele lzej i nie sciaga

Post #16921 Wysłany: 03 Kwi 2007, 20:47; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Ruda Śląska
".....A mianowicie trzeba na amortyzatorze wypiłowac wieksza dziure.a trzeba piłowac bo on nie ma tam ustawiania...."

A możesz precyzyjniej określić o jaką większą dziurę chodzi? W którym miejscu?

Post #114216 Wysłany: 11 Kwi 2008, 15:22; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź
a ja słyszałem ze powodem ciezkiego krecenia kierownica mogą być zuzyte poduszki lub kolumny mcphersona nie wiem czy to sie akurat tak nazywa ale to cos z tamtych okolic

Image Piszę poprawnie po polsku
.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)