|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 00:07
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
April |
#156337 Wysłany:
12 Sie 2008, 23:18; Temat postu: Skrzynia biegów |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Sochaczew Rejestracja: 12 Sie 2008, Posty: 7
|
Mam taki problem włączyłam normalnie wsteczny bieg zmieniam na jedynkę a tu d*** tzn. niby drążek w tył i w przód chodzi ale biegów nie da się zmieniać tylko na wstecznym jest jakby zablokowany drążek co to może być? jakbym jeszcze mogla prosić o jakieś fajne zdjęcie całego mechanizmu zmiany biegów (sory że tak dziwnie napisałam ale wsumie wcale się na tym nie znam  )
_________________ nie myślałam że kiedykolwiek przyda mi się to zdjęcie (apropo zza okna zrobione;))
|
|
Góra |
|
 |
|
|
ipIV |
#156352 Wysłany:
12 Sie 2008, 23:46; Temat postu: |
|
 |
Admin ds. technicznych forum. |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HGT
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA Rejestracja: 21 Cze 2006, Posty: 13084 Pomógł: 54
|
Rozumiem, że drążkiem można sobie ruszać gdzie się chce a i tak jest wsteczny?
Zerwane lub odczepione linki zmiany biegów.
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
<- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. 
<- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
<- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
<- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
<- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
<- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
<- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
<- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r. AM, B, BE, C, CE, T
|
|
Góra |
|
 |
April |
#156356 Wysłany:
12 Sie 2008, 23:53; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
niedokładnie tylko wprzód i w tył a jest raczej z prawej w lewo jest jakby zablokowane nie da rady ruszyć w lewo tylko luźno chodzi w przód i w tył jakby była jakaś ściana z lewej
_________________ nie myślałam że kiedykolwiek przyda mi się to zdjęcie (apropo zza okna zrobione;))
|
|
Góra |
|
 |
Góral |
#156518 Wysłany:
13 Sie 2008, 13:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzesiek
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Chełm Rejestracja: 11 Gru 2007, Posty: 123 Pomógł: 1
|
Stawiam że poleciał któryś z przekaźników. Trochę ciężko jest mi to wszystko opisać ale się postaram...
1. Otwórz maskę i przyjrzyj się skrzyni biegów - znajduje się ona po prawej stronie od silnika (pod półeczką trzymającą akumulator)
2. Do skrzyni powinny iść dwa przekaźniki. Jeden w postaci metalowego pręta (przykręcony śrubką do skrzyni), drugi w postaci stalowej linki założonej na taki kawałek metalu znajdujący się z tyłu skrzyni - jak patrzysz od przodu auta to ta linka powinna być zaczepiona na takim metalowym czymś przy skrzyni (przed podszybiem)
3. Teraz sprawdź czy oba te przekaźniki są zamocowane. Ten metalowy pręt powinien się nie ruszać na skrzyni a linka powinna być zaczepiona do tego metalowego czegoś o czym pisałem wcześniej. Sprawdź tez czy pręt jest zamocowany "z drugiej strony" (po prostu ręką zobacz gdzie ten pręt jest(powinien) być zamocowany. Podobna sytuacja z linką jeśli jest umocowana do skrzyni z tą różnicą ze musisz za nią pociągając i sprawdzić czy da się ja wyciągnąć - jeśli tak to znaczy że jest zerwana. Zdejmij tez ten plastik przy lewarku zmiany biegów i sprawdź czy tam gdzieś linka się nie urwała.
Napisz mi jeszcze czy jak ruszasz lewarkiem w pozycji luz w prawo i w lewo to czy lewarek ma taki sam skok, tj czy od środka odchodzi w prawo i lewo na taką sama odległość
Poniżej przedstawiam poglądowe zdjęcie skrzyni z opisem zaczerpnięte gdzieś z internetu

|
|
Góra |
|
 |
April |
#156879 Wysłany:
14 Sie 2008, 12:48; Temat postu: :):):) |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
wyleciało z kulki jeżeli można to tak nazwać pewnie wiesz o co chodzi, ale ja do tego nie doszłam niestety chciałam dziadkowi udowodnić ze potrafię naprawić a tak naprawdę to ja prawie nic nie wiem o samochodach chyba jednak zacznę więcej czytać na temat samochodów:) bo po co wydawać na mechanika jak można samemu naprawić;)
wielkie dzięki za pomoc mimo wszystko (apropo mam niezwykle szczęście do kolesi o pseudonimie Góral;)dziwne;)) no niestety dziadek wczoraj mnie wkręcał żebym szukała ale już po naprawie:/ nom więc i tak i tak sie nei wykazałam:( mam nadzieję że jak coś innego sie zepsuje mogę na Ciebie liczyć:)?)
|
|
Góra |
|
 |
Góral |
#156946 Wysłany:
14 Sie 2008, 17:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzesiek
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Chełm Rejestracja: 11 Gru 2007, Posty: 123 Pomógł: 1
|
Ta kulka to właśnie m.in. ten kawałek metalu o którym pisałem wyżej, ale najważniejsze że kropek już sprawny. Nie martw się tym że nie dałaś rady, każdy ma takie początki, a że Punciaki w serwisowaniu nie są trudne (odpukać  ) to na pewno dasz sobie rade z następnymi usterkami
Jak coś się zepsuje to wal śmiało. Na pewno pomogę 
|
|
Góra |
|
 |
April |
#157005 Wysłany:
14 Sie 2008, 21:16; Temat postu: :):) |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
heh nom masz racje najważniejsze że już jest zdrowy:) jak na razie nawet nie miałam okazji nim jeździć (nie licząc jazdy na jedynce i wstecznym:):)) prawko dopiero robię:)
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|