|
Obecny czas: 24 Kwi 2025, 05:35
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
BobMF |
#161217 Wysłany:
26 Sie 2008, 16:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
dario76 napisał(a): Ale nagrzewnica nie ma nic wspólnego z wentylatorem, jest to oddzielny segment.
nie zgodzę się, są 2 typy nagrzewnic i odpowiednio do tego są 2 typy wentylatorów - po nim można poznać najprościej jaki ma się typ
ja tak zrobiłem i powiem że to się sprawdziło
zaraz poszukam fotki wentylatora i napisze jaką mam nagrzewnicę
a instrukcja wymiany w ZRÓB TO SAM [ Dodano: 26 Sie 2008 16:25 ]Nagrzewnicę mam Borletti ale fotki nie mogę znaleźć, jak nie zapomnę to zrobię wieczorkiem
na pewno na forum było to poruszane - trzeba tylko znaleźć
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dario76 |
#161244 Wysłany:
26 Sie 2008, 17:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Zgierz Rejestracja: 20 Maj 2008, Posty: 341
|
Może masz rację. Ale trochę to dziwne, żeby specjalnie dla innego producenta nagrzewnicy zmieniać cały zespół przewietrzania i nadodatek jeszcze obudowę wentylatora, którą przykręca się osobno.
I tak jak pisałem wcześniej, nigdy w sklepie nie pytali się jaki ma być typ. Brałem co dawali i pasowało. Kupowałem w dwóch różnych sklepach motorozacyjnych które specjalizują się w częściach do FIATA, czyżby taki brak wiedzy u sprzedawców, a u mnie taki fart.
_________________ sporting 1.2 16V
Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#161506 Wysłany:
26 Sie 2008, 23:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
podobnie jest ze szczękami hamulcowymi - 2 rodzaje
reflektory - 2 rodzaje
i pewnie jeszcze kilka rzeczy
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
dario76 |
#161517 Wysłany:
27 Sie 2008, 01:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Rzeczywiście muszę ci przyznać rację. Znalazłem na allegro.
Valeo wym. 200x176x42
Borletti wym. 165x195x42
Tylko nie mogę zrozumieć po jakie licho dwa typy. Może ma to jakiś związek z budową zespołu przewietrzania.
U mnie w punciaku przycisk od klimy znajduje się jako pierwszy w rzędzie pięciu przycików (klima ,halogen,przeciwmgielne,ogrzewanie tylnej szyby,wolny), a pod pokrętłami znajduje się przełącznik suwany od obiegu powietrz (zewn. wew).
Natomiast na allegro znalałem coś takiego
Niema suwaka tylko jest przycisk, wygląda jakby klapka była sterowana elektrycznie. Czy może mieć to jakiś związek z typem nagrzewnicy.
Ale ogolnie rzecz biorąc to miałeś rację. Człowiek uczy się całe życie.
Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#163871 Wysłany:
31 Sie 2008, 13:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
dopiero zauważyłem na fotce, że nawet naklejka jest z napisem Borletti CLIM

|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#164052 Wysłany:
01 Wrz 2008, 02:04; Temat postu: |
|
|
dario76 PI z klimą do któregoś tam roku nie mają suwaka tylko dwa przyciski. Cała obudowa nawiewu jest inna więc nagrzewnica raczej też.
|
|
Góra |
|
 |
Maciej |
#174330 Wysłany:
27 Wrz 2008, 19:20; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 13 Lip 2007, Posty: 62 Pomógł: 1
|
Witam, mam pytania odnośnie nagrzewnicy.
1. Czy parowanie szyb: przedniej i boczych zaraz po włączeniu ogrzewania na otwarym obiegu powietrza, może wsakzywać na uszkodzenie i wymianę nagrzewnicy? Zaznaczam że nie ma żadnych wycieków płynu wewnątrz pod deską.
2. Jeśli to sprawka nagrzewnicy, czy wiadomo jaki typ stosowany jest do kropka 1.2 SX 75 , 1997r. ?
_________________ było Punto 1.2 SX, 1997 jest Brava 1.2 16V SX, 2000 fiatwlkp.pl
|
|
Góra |
|
 |
dario76 |
#174373 Wysłany:
27 Wrz 2008, 21:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Niestety u mnie nawet po wymianie nagrzewnicy czasami po włączeniu ciepłego powietrza szyby potrafią nieżle zaparować. Ale jest to chwilowe i według mnie zależy od dość dużej różnicy temp. Dodam że nie czuć płynu i w moim przypadku włączenie klimy pomaga natychmiastowo.
Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
Maciej |
#183475 Wysłany:
26 Paź 2008, 21:17; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Niestety, podłożyłem białą szmatkę pod obudowę nagrzewnicy i są ślady kapania płynu (niewielkie ale są). Czy mam przez to rozumieć, ze czeka mnie wymiana nagrzewnicy, czy jest jeszcze jakieś inne lekarstwo na to? Prosze o porady
_________________ było Punto 1.2 SX, 1997 jest Brava 1.2 16V SX, 2000 fiatwlkp.pl
|
|
Góra |
|
 |
dario76 |
#183485 Wysłany:
26 Paź 2008, 21:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Według mnie jedyne lekarstwo to wymiana nagrzewnicy.
Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
marcinwrc2 |
#183851 Wysłany:
27 Paź 2008, 21:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Sound
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 22 Sie 2007, Posty: 467
|
|
Góra |
|
 |
sarsolot |
#184930 Wysłany:
31 Paź 2008, 12:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: 42-530 Rejestracja: 15 Mar 2008, Posty: 100
|
Że tak pozwole sobie podbić temat - STax - i jak po tym uszczelniaczu ? Jest poprawa, jest dobrze, nie widać różnicy - niepotrzebne skreślic.
_________________ Fiat Punto I 75 SX
|
|
Góra |
|
 |
Maciej |
#184932 Wysłany:
31 Paź 2008, 12:25; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Cieknie już coraz bardziej, wiec czeka mnie niezła przeprawa. Ale niestety na mojej obudowie nagrzewnicy jest naklejeczka z napisem "Magneti Marelli" (nic z Valeo czy Borletti) i nie mogę znaleźć nagrzewnicy tej firmy. Czy ktoś miał już taki przypadek?
|
|
Góra |
|
 |
dario76 |
#184941 Wysłany:
31 Paź 2008, 13:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Maciej napisał(a): Ale niestety na mojej obudowie nagrzewnicy jest naklejeczka z napisem "Magneti Marelli" (nic z Valeo czy Borletti) i nie mogę znaleźć nagrzewnicy tej firmy.
W Łodzi je mają (druga fotka na pierwszej stronie tematu), Przyjeżdzaj  .
Ale tak na poważnie, to kup poprostu innej firmy. nie wydaje mi się żeby Magneti Marelli miało jeszcze inne wymiary.
Tak jak pisałem wcześniej nigdy w sklepie nie pytali jaki rodzaj nagrzewnicy potrzebuję, kupowałem i pasowała (dwie nagrzewnice). Ale rzeczywiście na allegro podawane są dwa wymiary nagrzewnic.
Niestety nikt nie potrafi mi wytłumaczyć od czego one są zależne (od rocznika, wyposażenia, kraju sprzedaży ?).
Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
Maciej |
#185226 Wysłany:
06 Lis 2008, 13:01; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Jest dobrze. Znalazłem nagrzewnicę Magneti Marelli odpowiadającą wymiarami Borletti. Cenowo 95 - 125 PLN. ( w Pol-Carze za tą samą tylko w ich opakowaniu chcieli 400 + drugie 400 za robotę  ).
Po niedzieli jadę na zakupy i zabieram się do pracy. [ Dodano: 06 Lis 2008 13:01 ]Nagrzewnica Magneti Marelli - 100 PLN[pasowała jak ulał] do tego płyn chłodzący, 2 nowe opaski na węże. Całkowity koszt materiału: 180PLN  . Robota: czteropak
|
|
Góra |
|
 |
dario76 |
#198965 Wysłany:
14 Gru 2008, 01:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dobra, znalazłem jak rozpoznać typ nagrzewnicy (bez jej wyjmowania  ).
Wystarczy zajrzeć pod konsole i jeżeli:
przednia sciana zespołu wentylacyjnego jest zaokrąglona to nagrzewnica Valeo
przednia ściana zespołu wentylacyjnego jest prosta to nagrzewnica Borletti

Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
desperado |
#204395 Wysłany:
03 Sty 2009, 16:12; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Borletti i Magneti Marelli to jedno i to samo. Właśnie jestem w trakcie wymiany i mam kupioną MM. Zgodnie z opiniami sprzedawców miałbym naprawdę pecha gdyby się okazało, że w moim Punciaku jest Valeo, bo to zdarza się b. rzadko w Punto I. Valeo raczej stosowano w Punto II. Jeszcze się nie dostałem do starej nagrzewnicy, bo mam pewne problemy z dostaniem się do niej (usiłuję jakoś wyrwać zespół ogrzewania) i dlatego siadłem na forum w poszukiwaniu inspiracji 
|
|
Góra |
|
 |
Maciej |
#204544 Wysłany:
03 Sty 2009, 23:02; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
desperado napisał(a): ... bo mam pewne problemy z dostaniem się do niej (usiłuję jakoś wyrwać zespół ogrzewania) i dlatego siadłem na forum w poszukiwaniu inspiracji 
Bo niestety musisz go wręcz prawie "wyrwać". Odejdzie Ci trochę izolacji razem z nią ale to chyba normalne
Myślę ze dasz radę...
|
|
Góra |
|
 |
dario76 |
#204553 Wysłany:
03 Sty 2009, 23:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
desperado napisał(a): bo mam pewne problemy z dostaniem się do niej (usiłuję jakoś wyrwać zespół ogrzewania)
Ma się rozumieć że nakrętki od strony komory silnika ( mocujące cały zespół ogrzewania, chyba dwie) odkręciłeś ? Ale rzeczywiście mogło się skleić z izolacją, a wtedy trzeba użyć trochę siły.
Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
desperado |
#204962 Wysłany:
04 Sty 2009, 23:47; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Jest dobrze  Moja MM pasuje jak ulał. Grzanie śmiga pięknie i przestało śmierdzieć.
Zgodnie z info, które znalazłem na jednym z wątków odkręciłem tyle śrub ile tam radzono (czyli 2) ale mimo wszystko wyrywanie nie było takie łatwe. Dopiero gdy się na spokojnie rozejrzałem po komorze silnika i nie patrząc na rady forumowe (no cóż, zasada ograniczonego zaufania jest wszędzie przydatna) wykręciłem wszystkie znalezione nakrętki, których umiejscowienie sugerowało, że mogą w jakiś sposób być związane z tym tak uparcie trzymającym się zespołem wentylatora + ogrzewania to sprawa ruszyła z kopyta. A nakrętek było nie 2 a 5 (słownie PIĘĆ!!). No cóż, może nie wszystkie trzeba było odkręcać, ale na pewno 2 to stanowczo za mało.
Udało się, tylko nalewając nowego płynu dostrzegłem, że ktoś już kiedyś majstrował coś przy odpowietrzniku przy nagrzewnicy wskutek czego nie dało się go odkręcić. Musiałem go dopiero na siłę wyrwać i wtedy zobaczyłem, że prawdopodobnie ktoś wkręcił na korka po partyzancku jakiąś nakrętkę, pewnie po to żeby go sztucznie poszerzyć bo popuszczał płyn. Zamontować z powrotem też się tego korka nie dało a jak zacząłem przy nim kręcić próbując wykręcić tą nakrętkę to go do złamałem w pół. Zatem teraz mam wkręconą awaryjnie zwykłą śrubkę ale mam zamiar to w najbliższym czasie wyprostować. Nie wiecie, czy da się dokupić taki koreczek do odpowietrznika, czy może muszę cały odpowietrznik kupić i zamontować?
|
|
Góra |
|
 |
dario76 |
#205164 Wysłany:
05 Sty 2009, 18:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
desperado Akurat w tym przypadku nie potrzebna była zasada ograniczonego zaufania. Tak jak napisał BobMF w dziale "zrób to sam" odkręcić trzeba (wystarczy) tylko dwie nakrętki. Sam wymieniałem już nagrzewnice w dwóch punciakach i w obydwóch wystarczyło odkręcić dwie nakrętki. Oczywiście można odkręcić wszystkie nakrętki jakie się znajdzie w komorze silnika  , tylko po co ?
[ Dodano: 05 Sty 2009 18:56 ]Chyba że ilość nakrętek zależy właśnie od typu nagrzewnicy, wtedy mógłbym się zgodzić że nakrętek jest więcej niż dwie.
Good Italian Job
|
|
Góra |
|
 |
Duh |
#239030 Wysłany:
11 Kwi 2009, 10:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Beskidy-Cracov Rejestracja: 20 Kwi 2008, Posty: 222
|
A ja przxed wymianą doszedłem do wniosku że jest tak z tymi nagrzewnicami
Magneti Marelli- ładowało borletti i większość jest taka.
a inny producent Valeo
Na allegro też tak pisze. Jeśli na zespole przewietrzania masz naklejke MM to smiało można kupować tą o wymiarach 160x coś tam czyli Borletti. Obym się nie mylił 
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#240202 Wysłany:
14 Kwi 2009, 11:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ja na naklejce miałem napisane Borletti Clima, ale zobaczyłem ją dopiero jak złożyłem już wszystko do kupy 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|