|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 23:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
adi.degora |
#234877 Wysłany:
31 Mar 2009, 19:27; Temat postu: Jazda w pasach szelkowych a przepisy |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań Rejestracja: 30 Maj 2007, Posty: 2885
|
Witam, niech mi ktoś mądry powie jak wygląda kwestia jazdy w szelkach po tzw drogach publicznych? Jest to traktowane przez "niebieskich" jak jazda bez pasów? Ktoś miał jakieś doświadczenia? Pytam bo wraz ze wzrostem temperatury i co za tym idzie jeżdzeniu tylko w krótkim rękawku jak bumerang powrócił problem wrzynającego się na chama w szyję pasa bezpieczenstwa, więc szelki byłyby połączeniem przyjemnego (żadnego wrzynania się) z pożytecznym (lepsze trzymanie), tylko jak przy pierwszym fotoradarze mam zapłacić drugie tyle co za pasy to to mi się nie opłaca ani trochę 
15.11.07 adi.degora napisał(a): znacie sie lepiej, to pierd*le, koniec z moimi radami w temacie CA Scooby-dooby-doobywóz &Wheeler 800 |Podstawy CA wg Adiego - Kompendium & Ranking kosmetyków samochodowych | Polska Jazda & YouTube
***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kropekGP |
#235011 Wysłany:
31 Mar 2009, 23:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Polska Rejestracja: 18 Paź 2008, Posty: 257 Pomógł: 1
|
Z moich doświadczeń nigdy nie miałem problemu z pasami szelkowymi. Bardzo często wywoływało to uśmiech na twarzy policjantów, gdyż miałem również fotel kubełkowy przykręcony do podłogi - w maluchu. Niektórzy widząc szelki popierali ich zakładanie, inni (chyba z 2 razy) sprawdzali świadectwo homologacji naszyte na nich i nic nie mówili. Jest jedna uwaga, generalnie jak masz szelki mocowane w tylnej części auta - ja miałem pomiędzy oparciem i siedziskiem tylnej kanapy to niewolno przewozić ci nikogo z tyłu no chyba że masz zostawione oryginalne 3 punktowe.
P.S. Polecam napinacze elektryczne do szelek.
_________________ Było: Grande Punto 1.3 16V 90KM MultiJet Powrót po 3 latach: Grande Punto 1.4 8V 77KM Estiva Blue&Me
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#235355 Wysłany:
01 Kwi 2009, 21:59; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Hm, no OK, ale to masz na mysli kontrolę, na kontroli większość spraw jest powiedzmy "do dogadania", a co w kwestii fotoradaru? Urzędasy w centrali sie też uśmiechną czy raczej z miejsca wyślą mi pocztówkę? Jak to w ogóle jest? Radary ponoć robią zdjęcia każdemu, ale pozniej "interesują" się tylko tymi którzy łamią przepisy.. Co do prędkości to jestem w stanie sobie wyobrazic że komp potrafi jakoś to sczytać, ale światła czy pasy? Siedzi tam jakiś człowieczek i patrzy na te zdjęcia, kwalifikując je do dalszego postępowania?
Co do mocowania to z tyłu i tak nikogo nie wożę.. zresztą i tak raczej bym przykręcał do podłogi...
15.11.07 adi.degora napisał(a): znacie sie lepiej, to pierd*le, koniec z moimi radami w temacie CA Scooby-dooby-doobywóz &Wheeler 800 |Podstawy CA wg Adiego - Kompendium & Ranking kosmetyków samochodowych | Polska Jazda & YouTube
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#235544 Wysłany:
02 Kwi 2009, 14:14; Temat postu: |
|
|
Przecież fotoradar nie rozróżnia przed zrobieniem fotki czy masz pasy czy nie, tylko aktywuje się pod wpływem prędkości. Dobry wkręt prima aprilisowy 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#235559 Wysłany:
02 Kwi 2009, 15:34; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
_wladimir_ |
#235566 Wysłany:
02 Kwi 2009, 16:01; Temat postu: |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: janek
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 85KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: CTR / CT Rejestracja: 19 Sie 2008, Posty: 3780 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#235667 Wysłany:
02 Kwi 2009, 20:50; Temat postu: |
|
|
Thomas 01 Kwi 2009 20:59 adi.degora napisał:
Cytuj: ... a co w kwestii fotoradaru? Urzędasy w centrali sie też uśmiechną czy raczej z miejsca wyślą mi pocztówkę? Jak to w ogóle jest? Radary ponoć robią zdjęcia każdemu, ale pozniej "interesują" się tylko tymi którzy łamią przepisy.. Co do prędkości to jestem w stanie sobie wyobrazic że komp potrafi jakoś to sczytać, ale światła czy pasy? Siedzi tam jakiś człowieczek i patrzy na te zdjęcia, kwalifikując je do dalszego postępowania? ...

|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#235668 Wysłany:
02 Kwi 2009, 20:52; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
mrider napisał(a): Thomas 01 Kwi 2009 20:59 adi.degora napisał: Cytuj: ... a co w kwestii fotoradaru? Urzędasy w centrali sie też uśmiechną czy raczej z miejsca wyślą mi pocztówkę? Jak to w ogóle jest? Radary ponoć robią zdjęcia każdemu, ale pozniej "interesują" się tylko tymi którzy łamią przepisy.. Co do prędkości to jestem w stanie sobie wyobrazic że komp potrafi jakoś to sczytać, ale światła czy pasy? Siedzi tam jakiś człowieczek i patrzy na te zdjęcia, kwalifikując je do dalszego postępowania? ... 
Sprostowanie: to NIE miał być prima aprilisowy "czołg"  Serio czytałem że tak działają fotoradary, powiem więcej, zachodzi podejrzenie graniczące z pewnością że wyczytałem to tu na forum 
|
|
Góra |
|
 |
_wladimir_ |
#235705 Wysłany:
02 Kwi 2009, 21:57; Temat postu: |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: janek
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 85KM mJTD
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: CTR / CT Rejestracja: 19 Sie 2008, Posty: 3780 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#235758 Wysłany:
02 Kwi 2009, 23:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
Fotoradar robi zdjęcie każdemu przejeżdżającemu samochodowi czy masz na pięćdziesiątce, 30km/h czy 130km/h, tylko nie wszystkie wrzuca w pamięć. wrzuca te które kwalifikują sie do wykroczenia.
[ Dodano: 02 Kwi 2009 22:52 ] w woli ścisłości nie jest w stanie wrzucić w pamięć czy jedziesz bez pasów czy wyprzedzasz na trzeciego, wrzuca te, które maja przekroczona prędkość, innych nie jest w stanie sczytać a ze np. fotoradar cię złapał bo przekroczyłeś prędkość i okazuje sie ze na zdjeciu widac wyraznie ze nie masz pasów to tez najpewniej mogą dowalić za to mandat ale nie mam pewności co do tej jednej kwestii.
|
|
Góra |
|
 |
adik154 |
#235759 Wysłany:
02 Kwi 2009, 23:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: mazowieckie [W]
|
sadoo napisał(a): Fotoradar robi zdjęcie każdemu przejeżdżającemu samochodowi czy masz na pięćdziesiątce, 30km/h czy 130km/h, tylko nie wszystkie wrzuca w pamięć. wrzuca te które kwalifikują sie do wykroczenia.
jak to? To w nocy była by dyskoteka obok każdego fotoradaru
|
|
Góra |
|
 |
SOMEONE007 |
#235767 Wysłany:
03 Kwi 2009, 00:11; Temat postu: |
|
 |
Szaman |
 |
Imię: Przemek
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 03 Mar 2008, Posty: 5567 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
kropekGP |
#236001 Wysłany:
03 Kwi 2009, 22:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Polska Rejestracja: 18 Paź 2008, Posty: 257 Pomógł: 1
|
Nie ma różnicy czy będziesz miał zwykłe pasy czy szelkowe, oba typy widać na zdjęciu wyraźnie. Jeżeli dostałbyś takie zdjęcie za brak pasów to idziesz na posterunek policji i robisz odwołanie, zapraszając policjanta do auta i pokazując mu pasy szelkowe. Jeżeli czegoś nie idzie rozstrzygnąć to obowiązuje zasada - korzyść na rzecz poszkodowanego (oskarżanego).
_________________ Było: Grande Punto 1.3 16V 90KM MultiJet Powrót po 3 latach: Grande Punto 1.4 8V 77KM Estiva Blue&Me
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|