|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 01:25
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
tomfid |
#302771 Wysłany:
28 Paź 2009, 19:06; Temat postu: Straż Miejska zawinęła mi malucha |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 21 Kwi 2009, Posty: 33
|
Witam
Oprócz Punciak mam - a raczej miałem - fiata 126p. Niestety wskutek własnych zaniedbań - pojawił się pewnien problem. Otóż Straż Miejska zgranęła pod moją nieobecność malczaka i przysłała pismo, że można uzyskać zezwolenie na odbiór przychodząc z dowodem rejestracyjnym pojazdu i polisą OC do Referatu Pojazdów Porzuconych.
Problem w tym, że malucha niegdy nie przerejestrowałem na siebie, a OC już wygasło (generalnie samochód stał nieużywany pod blokiem z różnych przyczyn, przede wszystkim niesprawność), tak samo przegląd techniczny. Wpadłem na pomysł, by przyjść do nich i powiedzieć, że oddaje malucha do kasacji (co i tak zamierzałem zrobić) i zamówić transport z ich parkingu na złom.
Czy da radę to tak załatwić? Boję się, że będą chcieli po pierwsze ważne OC, oprócz tego, bym auto naprawił, zrobił przegląd, przerejestrował, itd. Przede wszystkim zaś obawiam się, że powiadomią Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, że brak ważnej polisy i dostanę karę. Na co się przygotować? Zetknęliście się z tym problemem?
Jako totalny laik w tych sprawach będę bardzo wdzięczny za każdą radę. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
domin45670 |
#302779 Wysłany:
28 Paź 2009, 19:22; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Moim zdaniem OC jest niezbędne do poruszania się po drogach, a nie do możliwości trzymania samochodu na parkingu - to jedna strona medalu.
Druga strona jest zapewne taka, że stan samochodu był opłakany skoro się nim zainteresowali. U mnie na osiedlu po kilka lat samochody stały, dzieciaki w nich przesiadywały i... w końcu znikały
Co do przerejestrowania to z tego co mnie uczyli na nauce jazdy wiele lat temu, to czas na taką operację wynosi do 30 dni. Co po "olaniu" sprawy - nie wiem.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#302787 Wysłany:
28 Paź 2009, 20:05; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#302794 Wysłany:
28 Paź 2009, 20:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 17 Sty 2008, Posty: 361
|
nawet jakbyś chciał zezłomować poczciwego Maluszka na stacji demontażu pojazdów musisz mieć aktualną ważna polisę OC inaczej zapomnij o przyjęciu autka...przynajmniej ode mnie tego wymagali...a co do ugadania się ze SM to ja bym wątpił oni zedrą z każdego żeby być bliżej awansu albo żeby im coś do kieszeni wpadło...ciężka sprawa...a co do OC to ono powinno być nawet jak auto stoi nieużywane,dlaczego? nie znam odpowiedzi ale wiem że przez dłuższy czas jak masz brak OC to mogą się dosadzić
_________________ Punto 97r 1.2 75 KM SX
|
|
Góra |
|
 |
tomfid |
#302856 Wysłany:
28 Paź 2009, 23:21; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Czyli podstawowa sprawa to załatwić sobie OC...
Co do wyglądu zewnętrzengo maluch był całkiem w porządku (ma co prawda skorodowaną podłogę, ale wątpię, by strażnicy trudzili się z zaglądaniem pod spód). Generalnie 3 miechy byłem zagranicą i auto stało nieruszane - jak dla mnie to lekka przesada, by go zwijać. Zastanawiam się, czy będę mógł żądać od SM refundacji kosztów parkingu i holowania za nadgorliwe usunięcie pojazdu. Sądzicie, że są jakieś szanse?
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#302860 Wysłany:
28 Paź 2009, 23:32; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
W piśmie nie napisali jaki był powód zwinięcia?
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#302871 Wysłany:
29 Paź 2009, 00:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
tomfid jak zaparkowany był poprawnie, to równie dobrze mógł tam stać bez tablic ubezpieczenia itd
Moze jakas pani w berecie zadzwoniła że jej przeszkadza i go zwineli? ogolnie jak dla mnie kosmos.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
_wladimir_ |
#302887 Wysłany:
29 Paź 2009, 01:52; Temat postu: |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: janek
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 85KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: CTR / CT Rejestracja: 19 Sie 2008, Posty: 3780 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#302889 Wysłany:
29 Paź 2009, 04:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 17 Sty 2008, Posty: 361
|
_wladimir_ może dlatego pismo wysłali do niego bo figurował w bazie jako nowy właściciel,czyli poprzedni zgłosił fakt sprzedania pojazdu i podał dane nowego właściciela...tak samo jak przychodzi po miesiącu kwitek z ubezpieczenia czy kontynuujesz u nich składkę czy przechodzisz do innego towarzystwa...przynajmniej tak mi się wydaje
_________________ Punto 97r 1.2 75 KM SX
|
|
Góra |
|
 |
tomfid |
#302902 Wysłany:
02 Lis 2009, 22:05; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Włodar napisał(a): _wladimir_ może dlatego pismo wysłali do niego bo figurował w bazie jako nowy właściciel,czyli poprzedni zgłosił fakt sprzedania pojazdu i podał dane nowego właściciela...tak samo jak przychodzi po miesiącu kwitek z ubezpieczenia czy kontynuujesz u nich składkę czy przechodzisz do innego towarzystwa...przynajmniej tak mi się wydaje
Sądzę, że tak właśnie było.
Niestety w piśmie od Straży brak powodów zwinięcia malucha. Będę musiał się tam udać i to wyjaśnić. buladag - podejrzewam, że właśnie ktoś nadgorliwy mógł stwierdzić, że auto jest bezpańskie i "życzliwie" zadzwonił do SM. Albo ktoś mi się włamał, zdemolował furę i może dlatego ją zabrali...Jutro się wybieram do SM, to mi powiedzą. [ Dodano: 02 Lis 2009 22:05 ]Panowie, byłem dziś w Straży - okazało się, że skardziono mi szybę. Ktoś nadgorliwy zakablował do SM, że na parkingu stoi "otwarty" samochód i go zawinęli. Niestety w takich przypadkach zabierają aut od razu (bez wcześniejszej prośby o samodzielne "uprzątnięcie" pojazdu. Szanse na refundacje kosztów parkingu depozytowego zerowe. Z drugiej strony nie będzie też żadnych konsekwencji za brak OC, czego się najbardziej obawiałem. Nie zmienia to faktu, że za odholowanie i przechowanie na parkingu depozytowym pojdzie parę stówek.
Dzięki za wszelkie rady. Pzdr.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|