You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 16:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #204310 Wysłany: 03 Sty 2009, 07:47; 
 Temat postu: Centralny zamek zimą
Sympatyk kropek

Witam
Mam Punto I z 95r, zakupiony jakies 3 miesiace temu. Auto calkowicie sprawne ale ... no wlasnie. Teraz zima zaczal wariowac centralny zamek. Mianowicie kiedy chcialem otworzyc drzwi, centralny je otwieral a po chwili od razu zamykal. Nie bylo z tym problemu, bo wystarczylo w miedzyczasie otworzyc drzwi by dostac sie do srodka. Ale dzis mialem odwrotny problem - chcialem zamknac auto a centralny ciagle mi otwieral drzwi. Co wcisnalem przycisk, to drzwi sie spowrotem otwieraly. Wkurzylem sie, bo nie mialem czasu sie z nim "draznic". od srodka przytrzymalem przycisk w drzwiach tak dlugo az sie uspokoil, ale chyba w tym momencie uszkodzilem jego dzialanie bo przestal reagowac. Zamykalem wiec wszystkie drzwi recznie. Sterowanie zamka mam w kluczyku na podczerwien. Z tego co wiem, bylo to zamontowane fabrycznie. Czy to normalne ze cos takiego sie zima dzieje i jak z tym "walczyc" ??

Post #204600 Wysłany: 04 Sty 2009, 00:58; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Siedlce
Mam to samo.

Post #204607 Wysłany: 04 Sty 2009, 01:19; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań
Ja dziś rano miałem identyko problem w 2FL, nie powiem, zdębiałem :) Podejrzewam że to kwestia energii, zima jest, są problemy z prądem. Niemądrze zrobiłeś z tym spuszczaniem grzybków na siłę :roll:

***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***

Post #204608 Wysłany: 04 Sty 2009, 01:20; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź
paul napisał(a):
kiedy chcialem otworzyc drzwi, centralny je otwieral a po chwili od razu zamykal

u mnie tak sie dzieje jesli przymarzna mi drzwi...

Image Piszę poprawnie po polsku
.

Post #204723 Wysłany: 04 Sty 2009, 13:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia G.
hmm dziwne objawy ja mialem osobno alarm z centralnym montowany i nie mam zadnych problemow. Zima u mnie w pelni akumulator padl i kupilem wlasnie nowy a centralny dziala caly czas sprawnie na rozwalonym aku

Kropek na stronie http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Punto/65409

Post #204957 Wysłany: 04 Sty 2009, 23:39; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik
Cytuj:
paul napisał:
kiedy chcialem otworzyc drzwi, centralny je otwieral a po chwili od razu zamykal

u mnie tak sie dzieje jesli przymarzna mi drzwi...

U mnie też jak czasami przymarzną drzwi to tak się dzieje

Grande Punto 2009 1.4 77KM Dynamic

Post #205064 Wysłany: 05 Sty 2009, 12:12; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

adi.degora napisał(a):
Niemądrze zrobiłeś z tym spuszczaniem grzybków na siłę

No nie wiem czy niemadrze. Wole zepsuc calkowicie mechanizm centralnego niz zostawic auto otwarte na miescie, tym bardziej ze jestem fotografem i zostawiam czasem w aucie sprzet fotograficzny drozszy niz sam samochod :? . Co prawda centralny "ocknal sie" i juz dziala, ale jesli sytuacja sie powtorzy nie zawaham sie tego zrobic po raz kolejny.
Ogolenie sprawa wyglada tak...
Po dluzszym postoju na sloncu, gdy juz odblokowlem drzwi jakos centralny zaczal dzialac. Dzieki tez za wasze odpowiedzi, ale z nich wynika tylko ze pare osob ma ten problem. Nadal nie wiem co w tej sytuacji zrobic. Rozmawiajac ze znajomymi z pracy, ktorzy maja Punciaka I i centralny, nie zauwazylem by ktos mial podobny problem. Wszyscy sie dziwili. Zatem nie uwazam tego za "noramlnosc" i sadze ze jest to jakas usterka byc moze ukladu elektrycznego w ktora trzeba ingerowac, niekoniecznie samodzielnie. Bo jesli do tego dochodzi, to nigdy nie bede mial pewnosci, ze zostawiajac zamkniete auto na parkingu, wroce i zastane je nadal zamkniete...

Post #205071 Wysłany: 05 Sty 2009, 12:44; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: 42-530
Przymarzniety zamek, ktores drzwi nie moga sie zamknac i stad ten problem. Mnie zazwyczaj za ktoryms razem sie zamyka.

Post #205073 Wysłany: 05 Sty 2009, 13:00; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

sarsolot napisał(a):
Mnie zazwyczaj za ktoryms razem sie zamyka.

W tym sek... 15 minut stania na parkingu i zabawy z zamkiem nie pomoglo i juz mialem dosc. Gdyby to za 2-3 razem sie zamknelo, nie robilbym lamentu. A tak to nawet spac nie moge spokojnie... :|

Post #205095 Wysłany: 05 Sty 2009, 14:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Wersja: GT
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko Kamienna
a nie mogłeś przekręcić kluczykiem każde drzwi i zobaczyć które się nie zamykają?? Następnie psiknąć odmrażaczem a potem WD. Jak nic nie reaguje to albo spalił się bezpiecznik albo siłownik, w najgorszym wypadku centralkę szlak trafił :>

[ Dodano: 05 Sty 2009 13:37 ]
Bezpiecznik od centralnego masz w skrytce nad schowkiem powinien być 20A

Post #205100 Wysłany: 05 Sty 2009, 14:48; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Samochod jest 5-cio drzwiowy. Zamek zwykly maja tylko przednie lewe i prawe drzwi. Jesli cos jest z tylnymi - nie moge tego sprawdzic. Zamykanie przednich powoduje to samo... grzybki zaraz wyskakuja i drzwi sa otwarte. Moge jednak kluczyk przekrecic i tak przytrzymac. Wtedy slychac centralny wydajacy dzwiek jakby chcial sie otworzyc. Dzwiek sie powtarza i przycisza az sie uspokaja. I wtedy wlasnie przestaje dzialac. Daje to ten sam efekt co wcisniecie i przyblokowanie grzybkow od srodka. Przepalenie sie elektroniki, tym bardziej bezpiecznika odrzucam. Po czyms takim zaden mechanizm nie moze wrocic do pelnej sprawnosci. A u mnie, kiedy temperatury sie podnosza wraca...
Malo tego.. najpierw nie dziala nic, potem dziala poprzez przekrecenie kluczyka w zamku a na koncu do dzialania powraca przycisk na podczerwien.
Zablokowany centralny, gdy mu na sile zamkne drzwi, dziala po jakims czasie, ale wszystkie drzwi musze otworzyc recznie i odblokowac. Wtedy sprawdzam ponownie czy centralny je wszyskie zamknie. Ale to po jakims czasie to nie jest 5minut, tylko np po kilku godzinach, kiedy koncze prace.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)