You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 18 Cze 2025, 13:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #390644 Wysłany: 25 Sie 2010, 10:21; 
 Temat postu: Odpalanie silnika, trzęsie kierownicą
Sympatyk kropek

Witam,
Punto 96r. ,1.1 benzyna
Auto jest po wymianie skrzyni biegów(poprzednia się rozwaliła) na inną używaną, sprzęgła itp. Nie mam obrotomierza więc diagnostyka jest odrobinę utrudniona. Zaraz po wymianie, gdy rano odbierałem samochód 0 problemów odpalił, pracuje cichutko, troszeczkę mam wrażenie inne przełożenia, gdyż zbiera się żwawo ale 2 i 3 bieg to wydaje mi się że muszę mocniej wciskać pedał gazu aby przyspieszać (brak obrotomierza, silnik chodzi dużo ciszej więc nie mam za bardzo dokładnego porównania z poprzednią skrzynią-w sensie wyczucia obrotów ;) ).

Dzisiaj rano jak odpaliłem to okropnie zatrzęsło kierownicą, wciśnięcie sprzęgła nic nie zmieniło, dodanie gazu lekko nasiliło. Obroty jakby rosły od niskich, aż powiedzmy po około 10~15 sekundach wrociło do normy. Po przejechaniu 20 km, zgasiłem silnik, odczekałem parę minut, odpaliłem, troszkę zatrzęsło ale chyba od razu wskoczyło na normalne obroty.
Trochę poszperałem na forum i zabiorę się do czyszczenia silniczka krokowego. Ktoś ma może jakiś pomysł? Ewentualnie jak poznać czy pali na wszystkie cylindry?

Jako laik prosiłbym o pomoc w znalezieniu problemu.

Jestem ostatnio przewrażliwiony na wszelkie dźwięki i zachowanie kropki, ogromny hałas z silnika, tarcie jakby kredą po tablicy i wrażenie jakby miał silnik wybuchnąć na drodze ekspresowej na dobre robi znamię na psychice. :)

Spasiba

Post #390708 Wysłany: 25 Sie 2010, 18:38; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf
jak poznać czy pali na wszystkie cylindry jest latwo ściągasz po kolei kable ze świec wkładasz świece kladziesz na silniku i ktoś kręci rozrusznikiem a Ty patrzysz czy jest iskra. Mam jeszcze taki pomysł może jest uszjodzona poduszka pod skrzynią i ma wibracje :?:

Image

było zwykłe "S" a teraz lekko doposażyłem ;D

Czy masz już darmowe Assistance?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)